Hétfőn lépett életbe az az uniós rendelet, amely megszünteti az indokolatlan területi alapú korlátozásokat az elektronikus kereskedelemben. A szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakra viszont a jogszabály nem vonatkozik.

Tavaly ősszel döntött az Európai Bizottság az online kereskedés indokolatlan földrajzi alapú korlátozásának megszüntetéséről. A kereskedőknek egy évük volt felkészülni a változásra, amely a héten lépett életbe. December 3-ától ugyanis tilos az ún. geoblocking. Az EU-n belül bármely tagállam polgára bármely tagállamból vásárolhat termékeket és szolgáltatásokat.

Az EB digitális egységes piacért felelős biztosa, Andrus Ansip szerint a rendelet célja, hogy a más tagállamban termékeket és szolgáltatásokat vásárolni kívánó ügyfeleket – fogyasztókat és vállalatokat – ne érhesse megkülönböztetés az értékesítési vagy fizetési feltételeket illetően. A rendelet nem tiltja meg generálisan a geoblockingot, de ha a kereskedő tiltja vagy korlátozza a vevők hozzáférését valamely online felületen, vagy átirányítja a vevőket a felület egy másik verziójára, akkor világos magyarázatot kell adnia, hogy miért tesz így.

A rendelet nem terjed ki a szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakhoz való hozzáférésre, illetve az ilyen védelem alatt álló művek immateriális formában (zenei streaming, elektronikus könyvek, online játékok és szoftverek stb.) történő értékesítése (a részletesebb magyarázatot lásd alább). Ugyancsak nem vonatkozik a pénzügyi, az audiovizuális, a szállítási, az egészségügyi és a szociális szolgáltatásokra.

Maradhatnak az eltérő árak

A rendelet nem tiltja az eltérő árak alkalmazását. A kereskedőknek továbbra is joguk van ahhoz, hogy különböző értékesítési feltételeket határozzanak meg bizonyos földrajzi területekre: alkalmazhatnak más árakat, más kiszállítási feltételeket stb. Ha például egy online shop csak a székhelye szerinti belföldre vállal szállítást, akkor egy más EU-s országban indított vásárlásnál a vevőnek vállalnia kell, hogy ott veszi át az árut, ahová a cég szállít, vagy magának kell gondoskodnia a szállításról.

Ugyanakkor az eltérő árak alkalmazása sem minden esetben lehetséges. Mint azt a Bán és Karika Ügyvédi Társulás közleményében az iroda szakértője, dr. Sipőcz Guiditta Dalma írja, elektronikusan megrendelt belépőjegy, például zenei vagy sportesemény, szálláshely lefoglalása vagy autókölcsönzés esetében a kereskedő/szolgáltató nem számíthat fel eltérő árat a külföldi és hazai vevőknek.

Szintén tilos földrajzilag szelektálni a fizetési módok, eszközök között. Azaz ha a kereskedő/szolgáltató elfogad egy fizetési módot (bankkártya, PayPal, kriptiovaluta stb.), akkor azt bármely uniós tagállambeli vevő esetén el kell fogadnia.

A tilalmak – hangsúlyozza a szakértő –, kizárólag a határokon átnyúló, tehát nem tisztán belföldi helyzetekre vonatkoznak.

A magyar szabályozást is ehhez igazították

A geoblocking rendelet hatályba lépésétől, tehát december 3-ától közvetlenül alkalmazandó, azaz eddig a határidőig minden EU-ban működő vállalkozásnak úgy kellett átalakítania a működését, hogy az megfeleljen a geoblocking rendelet előírásainak.

A rendelet a tagállamokra is rótt kötelezettségeket: ki kellett jelölniük a rendelet végrehajtásáért felelős szervet, valamint meg kell határozniuk a rendelet megsértése esetén alkalmazandó hatékony, arányos és visszatartó erejű intézkedéseket, szankciókat. A magyar törvényhozás el is fogadta azokat az egyes fogyasztóvédelmi tárgyú törvényekhez november elején benyújtott módosításokat, amelyek a magyar szabályozást is összhangba hozzák a geoblocking EU-s szintű tiltásával.

A módosítások szerint a rendelet betartásának felügyeletét a fogyasztóvédelmi hatóságnak kell ellátnia.

Mi van az határok nélküli streaminggel?

A rendelet nem vonatkozik a szerzői jogi tartalmakra. Ez lényegesen bonyolultabb terep, hiszen az így védett tartalmak értékesítését a jogtulajdonosok eltérő feltételekkel biztosítják különböző országokban az értékesítő, terjesztő partnereiknek. Ugyanakkor a fogyasztók jogos igénye, hogy az általuk előfizetett online tartalomszolgáltatásokat is elérhessék a tartózkodási helyüktől függetlenül.

Az 2017 februárjában fogadták el azt az EU-s rendeletet, amely idén április 1-jétől biztosítja minden uniós polgár számára, hogy más tagállamban való ideiglenes tartózkodása során is igénybe tudja venni a lakóhelye szerinti tagállamban megvásárolt vagy előfizetett tartalomszolgáltatásokat (filmek, sportközvetítés, zene, e-könyv, játékok). A "tartalomroamingot" minden olyan szolgáltatónak kötelezően biztosítania, amely térítés ellenében nyújt online tartalomszolgáltatást. Az ingyenes szolgáltatások (például online közszolgálati televízió- vagy rádiótartalmak) azonban eldönthetik, hogy felkínálják-e a tartalmak hordozhatóságát regisztrált felhasználóiknak.

A rendelet ezzel párhuzamosan megerősíti a szolgáltatóknak azt a jogát, hogy ellenőrizhetik az előfizető lakóhely szerinti országát – például a fizetési adatokon vagy az IP-címen keresztül – a szerződés megkötésekor és megújításakor, de természetesen a GDPR, azaz az európai adatvédelmi rendelkezések betartásával.

Piaci hírek

Elkezdett tetőzni a közösségi médiára fordított figyelem

Egy átfogó nemzetközi kutatás arra jutott, hogy sok régióban megállt, sőt néhol csökkent is az átlagos idő, amennyit az emberek naponta a közösségi média bugyraiban töltenek.
 
Mostanáig szinte mindig bízhattunk érzékszerveinkben. A deepfake jelenség miatt azonban olyan pillanathoz érkeztünk a történelemben, ami után többé nem lehet biztosak a látottak, hallottak valódiságában. Teljesen a gépekre leszünk utalva?

a melléklet támogatója az ITBN

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.