Van ugyanis egy exploit, amely kifejezetten a kelet-európai régióban keresi a rést a windowsos gépeken.

Elsősorban Kelet-Európában veszélyezteti a windowsos rendszereket az az exploit, melyet az ESET szakemberei fedeztek fel a közelmúltban, és amely a Windows egy új nulladik napi sérülékenységét (CVE-2019-1132) használja ki. A jó hír, hogy a Microsoft azóta kiadta a javítást is.

A 7-es és a 2008-as Windowst fenyegeti

Az ESET közleménye szerint exploit egy olyan, a win32k.sys összetevőben található sérülékenységet használ ki, amely lehetővé teszi a jogosultsági szint növelését. A hiba ugyan csak Windows 7-es és 2008-as rendszereket sújtja, abból viszont szinte az összes változatot: a Win7-ből 32 és 64 biteset egyaránt, valamint a 32 bites, Itanium-alapú, x64-s Windows Server 2008-akat is (beleértve az R2-ket). A későbbi verziókban a felhasználói folyamat során már nem lehetségesek olyan processzek, melyek a mostani támadás elindításához és sikeres végrehajtásához szükségesek.

A sebezhetőséget kiaknázó exploit felugró menüt használ a telepítéshez. Mint az ESET írja, a kártevő működése hasonló módon működik, mint a 2017-ben megtalált, és egy Sednit nevű kiberbűnözői csoporthoz kötött kártevő. Az ugyanis szintén helyi jogosultságnöveléssel vette át a rendszer fölött az irányítást, és ahogy a most felfedezett kártevő, szintén menüobjektumokkal operált.

Most már inkább verziót frissítsen!

Hiába acsak a régebbi Windowsokat veszélyezteti a hiba, ez a PC-k elég nagy számát jelenti. Mint egy júniusi cikkünkből kiderül, a windowsos gépek 40 százalékán még mindig a 7-es változat futott. Ez az arány régiónkban még akár magasabb is lehet.

Azoknak a felhasználóknak, akik még mindig Windows 7 Service Pack 1-et használnak, az ESET szakemberei azt javasolják, hogy a javítás telepítésével egyidejűleg frissítsenek is újabb verzióra – értelemszerűen Win10-re. Ez teljesen logikus, hiszen a Windows 7 napjai meg vannak számlálva, jövő év január 14-én a Microsoft leállítja a verzió kiterjesztett támogatását. Így utána a felhasználók már nem kaphatnak kritikus biztonsági frissítéseket a rendszerükhöz.

Akit érdekel a sérülékenység és az azt kihasználó exploit működése, itt találja a technikai részleteket.

Biztonság

Az Öt Szem lényegében hazaküldi a Huaweit

Bár Kanadában még nem született ilyen irányú hivatalos döntés, a nagy távközlési szolgáltatók ott is bejelentették, hogy más szállítókkal dolgoznak majd az 5G-s fejlesztéseken.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.