Van ugyanis egy exploit, amely kifejezetten a kelet-európai régióban keresi a rést a windowsos gépeken.

Elsősorban Kelet-Európában veszélyezteti a windowsos rendszereket az az exploit, melyet az ESET szakemberei fedeztek fel a közelmúltban, és amely a Windows egy új nulladik napi sérülékenységét (CVE-2019-1132) használja ki. A jó hír, hogy a Microsoft azóta kiadta a javítást is.

A 7-es és a 2008-as Windowst fenyegeti

Az ESET közleménye szerint exploit egy olyan, a win32k.sys összetevőben található sérülékenységet használ ki, amely lehetővé teszi a jogosultsági szint növelését. A hiba ugyan csak Windows 7-es és 2008-as rendszereket sújtja, abból viszont szinte az összes változatot: a Win7-ből 32 és 64 biteset egyaránt, valamint a 32 bites, Itanium-alapú, x64-s Windows Server 2008-akat is (beleértve az R2-ket). A későbbi verziókban a felhasználói folyamat során már nem lehetségesek olyan processzek, melyek a mostani támadás elindításához és sikeres végrehajtásához szükségesek.

A sebezhetőséget kiaknázó exploit felugró menüt használ a telepítéshez. Mint az ESET írja, a kártevő működése hasonló módon működik, mint a 2017-ben megtalált, és egy Sednit nevű kiberbűnözői csoporthoz kötött kártevő. Az ugyanis szintén helyi jogosultságnöveléssel vette át a rendszer fölött az irányítást, és ahogy a most felfedezett kártevő, szintén menüobjektumokkal operált.

Most már inkább verziót frissítsen!

Hiába acsak a régebbi Windowsokat veszélyezteti a hiba, ez a PC-k elég nagy számát jelenti. Mint egy júniusi cikkünkből kiderül, a windowsos gépek 40 százalékán még mindig a 7-es változat futott. Ez az arány régiónkban még akár magasabb is lehet.

Azoknak a felhasználóknak, akik még mindig Windows 7 Service Pack 1-et használnak, az ESET szakemberei azt javasolják, hogy a javítás telepítésével egyidejűleg frissítsenek is újabb verzióra – értelemszerűen Win10-re. Ez teljesen logikus, hiszen a Windows 7 napjai meg vannak számlálva, jövő év január 14-én a Microsoft leállítja a verzió kiterjesztett támogatását. Így utána a felhasználók már nem kaphatnak kritikus biztonsági frissítéseket a rendszerükhöz.

Akit érdekel a sérülékenység és az azt kihasználó exploit működése, itt találja a technikai részleteket.

Biztonság

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.