Van ugyanis egy exploit, amely kifejezetten a kelet-európai régióban keresi a rést a windowsos gépeken.
Hirdetés
 

Elsősorban Kelet-Európában veszélyezteti a windowsos rendszereket az az exploit, melyet az ESET szakemberei fedeztek fel a közelmúltban, és amely a Windows egy új nulladik napi sérülékenységét (CVE-2019-1132) használja ki. A jó hír, hogy a Microsoft azóta kiadta a javítást is.

A 7-es és a 2008-as Windowst fenyegeti

Az ESET közleménye szerint exploit egy olyan, a win32k.sys összetevőben található sérülékenységet használ ki, amely lehetővé teszi a jogosultsági szint növelését. A hiba ugyan csak Windows 7-es és 2008-as rendszereket sújtja, abból viszont szinte az összes változatot: a Win7-ből 32 és 64 biteset egyaránt, valamint a 32 bites, Itanium-alapú, x64-s Windows Server 2008-akat is (beleértve az R2-ket). A későbbi verziókban a felhasználói folyamat során már nem lehetségesek olyan processzek, melyek a mostani támadás elindításához és sikeres végrehajtásához szükségesek.

A sebezhetőséget kiaknázó exploit felugró menüt használ a telepítéshez. Mint az ESET írja, a kártevő működése hasonló módon működik, mint a 2017-ben megtalált, és egy Sednit nevű kiberbűnözői csoporthoz kötött kártevő. Az ugyanis szintén helyi jogosultságnöveléssel vette át a rendszer fölött az irányítást, és ahogy a most felfedezett kártevő, szintén menüobjektumokkal operált.

Most már inkább verziót frissítsen!

Hiába acsak a régebbi Windowsokat veszélyezteti a hiba, ez a PC-k elég nagy számát jelenti. Mint egy júniusi cikkünkből kiderül, a windowsos gépek 40 százalékán még mindig a 7-es változat futott. Ez az arány régiónkban még akár magasabb is lehet.

Azoknak a felhasználóknak, akik még mindig Windows 7 Service Pack 1-et használnak, az ESET szakemberei azt javasolják, hogy a javítás telepítésével egyidejűleg frissítsenek is újabb verzióra – értelemszerűen Win10-re. Ez teljesen logikus, hiszen a Windows 7 napjai meg vannak számlálva, jövő év január 14-én a Microsoft leállítja a verzió kiterjesztett támogatását. Így utána a felhasználók már nem kaphatnak kritikus biztonsági frissítéseket a rendszerükhöz.

Akit érdekel a sérülékenység és az azt kihasználó exploit működése, itt találja a technikai részleteket.

Biztonság

SAP NOW Hungary: cápákkal indul a második nap

Beszámolónk a 2019-es SAP NOW Hungary konferencia folytatásáról, még több az intelligens vállalatokról.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.