A tajvani Foxconn más iparági szereplőkhöz hasonlóan Indiában és Vietnámban terjeszkedne, ahova fokozatosan átköltöztetné kínai tevékenységének jelentős részét, így az iPad-ek, MacBookok vagy iPhone-ok gyártását is.

Az Apple felkérésére az iPad s a MacBook eszközöket gyártó tajvani Foxconn elkezdi Vietnámba költöztetni az összeszerelési műveletek egy részét, miután az amerikai megrendelő igyekszik diverzifikálni a gyártási folyamatokat, csökkentve ezzel kitettségét az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatásainak. A Reuters meg nem nevezett forrásaira hivatkozva csütörtökön számolt be róla, hogy a Foxconn a Vietnám északkeleti részén (Bac Giang) működő üzemében kezdte meg az új gyártósorok telepítését, amelyek már a jövő év első felében munkába is állhatnak.

A tajvani gyártók a hírek szerint már javában tervezik vagy meg is kezdték az egyes tevékenységek Vietnámba, Indiába, esetleg Mexikóba költöztetését, mivel a kereskedelmi háború adok-kapok eseményeinek rendszeresen a találják magukat a kellős közepén. A Foxconn nagyszabású vietnámi befektetéseiről már a nyárom sokat lehetett hallani: a vállalat önmagában a munkások megfelelő elszállásolására is 319 millió dollár értékű fejlesztési projektet indított Bac Giang, Bac Ninh és Vinh Phuc tartományokban, amelynek része lesz az iskolák, rendelők és boltok építése is.

Az Apple-ről szólva a hírügynökség azt is megjegyzi, hogy az iPad és a MacBook gyártásának részleges átszervezése más márkákat és termékeket is érint majd, bár ezekkel kapcsolatban a Foxconn nem árult el részleteket. A társaság kedden mindenesetre bejelnetette egy FuKang Technology nevű leányvállalat létrehozását is, amelynek feladata a maga 270 millió dolláros jegyzett tőkéjével a Foxconn vietnámi terjeszkedésének támogatása lesz. A Reuters úgy tudja, hogy a tervek között a Sony televíziós rendszereinek gyártása is szerepel más elektronikai kiegészítők (például billentyűzetek) összeállítása mellett.

Már nem a világ gyára, csak egy bazi nagy gyár

A Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) öt partnerével – Kínával, Japánnal, Dél-Koreával, Ausztráliával és Új-Zélanddal – együtt november közepén írta alá a Regionális Átfogó Gazdasági Partnerség (Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) nevű ázsiai szabadkereskedelmi megállapodást, ami a benne szereplő országok 2,2 milliárd fogyasztójával és 26.200 milliárd dollár gazdasági teljesítményével a világ aktuálisan legnagyobb szabadkereskedelmi térségét hozza létre. Bár Tajvan nem részese az RCEP-nek, a Kínához földrajzilag is nagyon közel eső új helyszínben nagy lehetőségeket lát a Knára jellemző bizonytalanság és az alacsonyabb vietnámi munkaerő-költségek miatt.

A Nikkei ezzel kapcsolatban a Foxconn vezérigazgatóját idézi, aki szerint akkora beruházási láz tombol Vietnámban, hogy már megfelelő földterületet is nehéz találni. Már a Foxconn hazai versenytársai, a Pegatron vagy a Wistron is bejelentette, hogy arrafelé próbál terjeszkedni, miközben az utolsó napjait töltő Trump-adminisztráció arra ösztönzi az amerikai vállalatokat, hogy szedjék a sátorfájukat Kínából – ezt pedig a technológiai export korlátozásaival és a Kínában gyártott elektronikai eszközökre vonatkozó vámok emelésével is igyekszik hansúlyosabbá tenni.

Mivel a várakozások szerint az amerikai-kínai szembenállás a leendő amerikai elnök, Joe Biden alatt sem enyhül majd, sőt egyesek szerint még tovább is erősödhet az eddig is erőteljes fellépés, a technológiai vállalatok is egyre nehezebben kezelik az ezzel járó bizonytalanságot. A mostani eseményekről szólva a Bloomberg már augusztusban is arról számolt be, hogy a Foxconn (Hon Hai) elnöke egy befektetői konferencián világossá tette: Kína a közeljövőben is fontos szerepet játszik majd a cég gyártóipari tevékenységében, de azoknak az időknek vége van, amikor Kínát a "világ gyárának" nevezték.

Szerinte a két nagyhatalom összecsapása tulajdonképpen az egész világot kettéosztja, és a gyártóknak is két, párhuzamosan működő ellátási láncot kell felépíteniük. A Nikkei értesülései alapján a vietnámi expanzió a Foxconn kínai gyártókapacitásának nagyjából 30 százalékát érintené, az pedig már júliusban kiderült, hogy szintén az Apple nyomására a tajvani vállalat 1 milliárd dolláros beruházással bővíti majd azt az indiai egységét, ahol eddig is összeállított különböző iPhone készülékeket.

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.