A 88 pamutbála eladása kis lépés a világgazdaságban, de mérföldkő a pénzügyi technológia fejlődésben.

Szeptember végén számoltunk be róla, hogy a Bank of America Merril Lynch és a Microsoft blockhcainre épülő pénzügyi keretrendszert fejleszt, amit később más pénzintézeteknek is értékesítene. A Barclays nem sokkal korábban pedig azt jelentette be, hogy két partnere kereskedelmi ügyletet bonyolított a bank blockchain (blokklánc) alapú rendszerén keresztül, amely a megállapodás feltételeit rögzítő szerződések adminisztrációját is elvégezte, vagyis a folyamat teljes egészében papírmentesen zajlott.

Azóta megvan az első nemzetközi, bankok közti tranzakció is, amelyet különböző blockchain applikációkon keresztül a Commonwealth Bank of Australia és a Wells Fargo ütött nyélbe. Az üzlet tárgya egyébként egy Kínából az Egyesült Államokba induló, 88 bálából álló és 35 ezer dollárt érő pamutszállítmány volt, amelyet egy ausztrál gyapotkereskedő társaság vásárolt a kínaiaktól.

Kis lépés, de nagy lépés

A világszerte éppen 75 jelentős pénzügyi szervezetet tömörítő R3 konzorcium vezetésével a bankszektor is olyan megoldásokat keres, amelyek révén kihasználhatja a blockchain technológia gyorsaságát, pontosságát és hatékonyságát, ami a számítások szerint már a szolgáltatók oldalán is tíz-vagy százmilliárd dolláros nagyságrendű megtakarítást eredményezhet világszerte.

A feltételezett előnyök közül az egyik legfontosabb, hogy az emberi interakciót ki lehet vonnai a tranzakció-feldolgozásból, ami különösen érdekes a határokon átnyúló üzletek esetében, ahol például az időeltolódás vagy a feldolgozás duplikációja hátráltatja a gyors lebonyolítást.

A blockchain alapú fizetés segítségével az is megoldható, hogy bizonyos feltételek teljesülésekor automatikusan sor kerüljön a fizetésre. A fenti tranzakció esetében például úgy működik a dolog, hogy kifizetés mindenféle beavatkozás nélkül megtörténik abban a pillanatban, amikor a pamutszállítmány elér egy meghatározott földrajzi pontot – most éppen Szingapúr és Hongkong között.

A pamutügyi átutalás egyelőre inkább csak érdekességnek számít, de mindenképpen jelentős mérföldkő a decentralizált adatbázisra épülő tranzakciók történetében. A Bitcoin digitális valuta 2009-es létrejötte óta a hagyományos pénzügyi szektor először mereven elutasította a blockchain elképzelését, részben azért, mert ezen keresztül nehezebb követni a pénz áramlásának útját.

Bár a helyzet azóta sokat változott, a Wells Fargo nemzetközi kereskedelmi szolgáltatásokért felelős vezetője szerint az új technológiák iránti elkötelezettség önmagában kevés, mert még számos szabályozási, jogi és más természetű akadályt kell leküzdeniük.

Indul a bitcoinos részvénypiac is

Az Overstock.com tavaly mutatta be egy blockchain alapú magántőke-kereskedelmi (praktikusan részvények és kötvények adás-vételére szolgáló) platformját, amelyen keresztül a cég múlt heti bejelentése szerint a saját papírjait is árulja majd. A T0 nevű megoldást ennek ellenére nem digitális tőzsdének, hanem általános célú üzleti platformnak nevezi, amelyet első ízben éppenséggel részvények eladására fognak felhasználni.

A T0 még ebben az évben megkezdi a működését, természetesen a bitcoinos fizetés támogatásával. A platform lényege elvileg az, hogy a blockchain technológia felhasználásával megszüntet egy nagy csomó zavaró tényezőt, amelyek jelenleg hozzájárulnak az üzleti folyamatok komplexitásához – nem mellesleg pedig ahhoz az évekkel ezelőtti tőzsdei manipulációhoz is, amelynek az Overstock.com szenvedő alanya volt, és amelynek nyomán, a probléma elemzését követően belefogott a T0 fejlesztésébe.

A blockchain alapú részvénytranzakciók állítólag nem napok, hanem mindössze 10 perc alatt teljesen lezárhatók. Bár a modern elektronikus tőzsdei rendszerek sebessége vitathatatlan, egy-egy üzlet több lépcsőből áll: ellenőrizni kell például, hogy a felek rendelkeznek-e a szükséges forrásokkal, a részvények eladásának a jogával, és minden tekintetben megfelelnek-e a vonatkozó szabályozásnak.

Bár az Overstock.com és a T0 indulása önmagában nem forgatja fel a piacot, azt mindenképpen jelzi, hogy a bankok mellett a tőzsdéknek is halálosan komolyan venniük az amúgy nem csak pénzügyi területen felhasználható blockchain technológiákat. Az R3 konzorcium, amely Corda néven saját nyílt forrású platformot is fejleszt, mindenképpen úgy gondolja, hogy a blockchain technológiák telepítésével kapcsolatban csak a mikor és a hogyan kérdéses.

Ugyanez derül ki a mostanában olvasható felmérésekből, így az IBM friss kutatásából is: az informatikai vállalat szerint ma már a vezető nemzetközi kereskedelmi bankok 15 százaléka tervezi, hogy jövőre az új megoldásokra épülő termékekkel jelenik meg a piacon, három éven belül pedig közel kétharmaduk számol ugyanezzel. A világ tőzsdéin nem kevésbé zajlik az élet: a felmérés szerint ötből négyen már most is szorgalmasan vizsgálják a blockchain technológiákat.

Közösség & HR

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.