Az NMHH közzétette a menetrendet: nyáron nyilvános konzultáció, majd a jelentkezés, szeptemberben pedig jöhet a frekvenciaaukció.

Közzétette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a 2019-es frekvenciaárverés dokumentáció-tervezetét [PDF]. Az árverésen 400 MHz-nyi spektrumra licitálhatnak a távközlési cégek.

Az eljárás során az NMHH a 700 MHz-es frekvenciasávban öt darab 10 MHz-es (5×2×5 MHz megoszlásban), a 2100 MHz-es sávban három darab 10 MHz-es (3×2×5 MHz), a 2600 MHz-es sávban egy 15 MHz-es (1×15 MHz), a 3600 MHz-es sávban pedig összesen 31 darab 10 MHz-es (31×10 MHz) spektrumot értékesít. Ezekre a szolgáltatók tizenöt évre szerezhetnek használati jogot, ami versenyeztetés nélkül egy alkalommal hosszabbítható meg öt évvel.

Az értékesítési egységenkénti kikiáltási ár a 700 MHz-es sávban a legmagasabb, ott 5 milliárd forinton indul, a 2100 MHz-es csomagoknál pedig 4 milliárdon. A 2600 MHz-es sávban értékesített 15 MHz-es spektrumnál egymilliárd, míg a 3600-as csomagokért másfél milliárd forint az induló ár. Licitálni négy szakaszban lehet, folyamatosan csökkenő árlépcsővel. Az első szakasz során minden licitkörben az egységenkénti ár 10 százalékával emelkedik a licit.

A kiíró korlátozza a megszerezhető értékesítési egységek számát. Így a 700 MHz-en maximum kettőt (összesen 20 MHz), a 2100 MHz-en maximum három egységet lehet szerezni, de utóbbi esetben a szolgáltató a korábban szerzett licencével együtt nem rendelkezhet 60 MHz-nél nagyobb résszel. A 3600 MHz-es sávban minimum két, de maximum 14 egységet lehet szerezni, de egy szolgáltató nem rendelkezhet használati jogosultsággal 140 MHz-nél nagyobb részre – ebben a sávban a Vodafone és a Digi rendelkezik frekvenciával.

 
NMHH 5g-s frekvenciaárverés
Infogram


Bár a kiírás tervezete szerint csak a szolgáltatók indulhatnak az aukción, a használók köre elvileg akár szélesedhetne is más iparágak szereplőivel (Németországban eleve más iparágak számára is megnyitották az 5G-s szolgáltatások nyújtására alkalmas frekvenciákat). A frekvenciahasználati jogosultság ugyanis a megszerzését követően azonnal átruházható az NMHH egy 2013-as rendelete alapján (7/2013. (IX. 19.) NMHH rendelet a rádiófrekvenciák másodlagos kereskedelméről).

A kiíró célja azonban valószínűleg inkább a hálózatépítés gyorsítása volt, mivel így a szolgáltatók optimalizálhatják a hálózatfejlesztési kapacitásukat. Ezzel a lehetőséggel korábban csak a Telenor és a Telekom élt, amikor 2015-ben lényegében elfelezték az országot: a Telenor a Dunántúlon, míg az ország többi részén a Telekom fejlesztett hálózatot, és ehhez az adott területen másik szolgáltatótól vették bérbe a frekvenciát.

Feltételekhez kötött sávdíjkedvezmény

Mint az márciusban kiderült, a 700 MHz-es és 3600 MHz-es sávokban szerzett frekvenciákra az operátorok tíz évig 50 százalékos sávdíjkedvezményt kaphatnak. A kedvezmény, amely visszamenőleg, tehát a Vodafone és a Digi 3600 MHz-en korábban szerzett frekvenciáira is érvényes, azonban feltételhez kötött. A kiírás tartalmaz öt hálózatépítési esetcsoportot, melyek összesen 40 esetet fognak össze. A szolgáltatóknak a kedvezményért cserébe vállalniuk kell legalább négy esetcsoportból összesen tíz eset megvalósítását.

Vállalniuk kell például gyorsforgalmi utak, autópályák, vasútvonalak bizonyos szakaszainak lefedését, vagy bizonyos településtípusok (például megyeszékhelyek, megyei jogú városok stb.), ipari parkok, felsőoktatási intézmények, kiemelt turisztikai térségek lefedését.

Mobilitás

Az Öt Szem lényegében hazaküldi a Huaweit

Bár Kanadában még nem született ilyen irányú hivatalos döntés, a nagy távközlési szolgáltatók ott is bejelentették, hogy más szállítókkal dolgoznak majd az 5G-s fejlesztéseken.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.