De a nyertes is francia: a Thales félmilliárd euróval többet ígért a holland cégért. A Gemlato igazgatótanácsa a több pénz mellett döntött.
Hirdetés
 

Gyors fordulat állt be a Gemalto értékesítésében. Mégsem az Atos kötelékében folytatja a holland biztonságtechnikai cég, de egy szintén francia vállalat tulajdonába kerül. Bejelentkezett ugyanis a Thales, amely az Atos ajánlatát megfejelte további félmilliárddal. A holland vállalat igazgatótanácsa a magasabb ajánlat mellett döntött, így már együtt állhatott a kamerák elé Patrice Caine, a Thales (a nyitó képen jobbra), és Philippe Vallée (balra), a Gemalto vezére.

Mint azt pár napja megírtuk, az évek óta egyre nagyobb kedvvel bevásárló francia Atos 4,3 milliárdot kínált a vállalatért, ami azt jelentette, hogy hajlandó 42 százalékos felárat fizetni a holland központú IT-biztonsági cég részvényeiért. Az Atosnak ugyanis az IoT-vel (Internet of Things) kapcsolatos terveihez jól jött volna egy olyan biztonsági cég, amely valamiféle biztonsági hidat képez az IoT-s adatgyűjtés és -feldolgozás, valamint a fizetési szolgáltatások között.

Az Atos annak ellenére csúszott le a Gemaltóról, hogy Thierry Breton, az Atos vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az akvizícióhoz megszerezték a holland vállalat fő részvényeseinek támogatását.

Jól összeillik a két portfólió

A Thales hosszabb ideje elemezte a Gemalto felvásárlásának előnyeit. Az elemzés azt hozta ki, hogy a felvásárlás mindkét vállalatnak komoly előnyökkel jár – mondta elemzőknek a szintén főleg biztonsági megoldásokat gyártó Thales elnök-vezérigazgatója, Patrice Caine.

A Thalesnek is ugyanazért fontos a holland vállalat, amiért az Atos is szemet vetett rá: mindenekelőtt az ipari IoT-biztonsági megoldások miatt. Emellett a Gemalto fontos szereplője a chippel és mágnescsíkkal is használható ún. EMV (Europay, MasterCard, Visa) kártyák biztonsági piacának. Digitális felhasználó-azonosító, valamint az aláíró- és kriptográfiai eszközei Magyarországon is népszerűek. Készít smartkártyákat, tokeneket, smartkártya-olvasókat, pinpadeket, biometriai azonosításhoz eszközöket, valamint adatbázis-, storage- és virtualizációtitkosítási megoldásokat is, de a Thalesnak a kormányzati szektor számára fejlesztett elektronikusdokumentum-biztonsági megoldásai is fontosak.

Így illeszkedik a Thales és a Gemalto portfóliója

(Forrás: eWeek)

A Thales öt fontosabb területen nyomul: szállít megoldásokat a légi közlekedéshez, az űrkutatáshoz, a védelmi szervezeteknek, földi szállítmányozási cégeknek, és erős pozíciói vannak a biztonsági piacon is. Ez utóbbi portfóliót az utóbbi években több felvásárlással is bővítette. Két éve vásárolta fel 400 millió dollárért az adattitkosítási megoldásokat fejlesztő Vormetric céget, idén tavasszal pedig egy 2006-ban alapított, gépi tanulási megoldásokat fejlesztő startup, a Guavus került a birtokába 215 millió dollárért.

A Thales vezérigazgatója szerint a Thales és a Gemalto együttesen a globális biztonsági piac egyik legnagyobb szereplője lesz. A Thales nettó bevétele 2016-ban közelített a 15 milliárd euróhoz (ennek csak egy része jött a biztonsági üzletből). Az egyesített vállalatnak több mint 20 ezer szabadalom lesz a birtokában, és együttesen évente 1 milliárd eurót fordítanak kutatás-fejlesztésre.

Biztonság

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.