Na nem az SAP, csak a második legnagyobb, a 2,8 milliárd euróra taksált Software AG.

Szakértőket bevonva kutatják a jövőt a Software AG-nál. A stratégiai lehetőségek közül az egyik legerősebb forgatókönyv a vállalat értékesítése, írta meg a Bloomberg belső információkra hivatkozva. Az informátor szerint a vállalat tanácsadókat bízott meg a potenciális vevők körének felderítésével. Szakmai és pénzügyi befektetőt sem zártak ki, azaz a magántőke társaságok érdeklődését is vizsgálják. (A hír megjelenése óta a vállalat papírjai látványosan erősödtek.)

A szoftvercéget, melynek Darmstadtban van a székhelye, a bejelentés előtt 2,8 milliárd euróra taksálták (Persze ez sehol sincs a legnagyobb német szoftvercéghez, az SAP-hoz képest, melynek piaci értéke már meghaladja a 142 milliárd eurót.)

Még bármi lehet, és annak ellenkezője is

Az informátorok szerint az egész projekt még korai szakaszban van, és egyáltalán nem biztos, hogy a menedzsment végül az eladást fogja javasolni a részvényeseknek. A döntést nehezítheti, hogy a vállalatnak van egy erős tulajdonosa, a Software AG Stiftung, melynek kezében van a vállalat 31 százaléka. Ez egy jótékonysági alapítvány, melyet 1990-es években hozott létre a vállalat egyik alapítója, Peter Schnell (matematikus, informatikus és mellesleg Európa egyik legjobb gójátékosa), amelynek lényegében minden stratégia döntésnél vétójoga van.

A Bloomberg felhívja a figyelmet arra, hogy most Németországban nagyon pörög az M&A  piac (mergers & acquisitions), és különösen a magántőke-befektetők aktívak. A hírügynökség adatai szerint magántőke-befektetési társaságok 2019 eleje óta több mint 100 milliárd dollárt költöttek német vállalatokra. Tavaly az ilyen ügyletek értéke minden addigi csúcsot megdöntött.

Megjegyzendő, hogy a Bloomberg által példaként említett három nagy deal egyike sem érintette színtisztán a technológiai ipart: a Zoopus egy e-kereskedelmi cég, az Alstria Office ingatlanfejlesztő és -üzemeltető vállalat, az állami kezelésben lévő Schaltbau Holding AG pedig vasúti infrastruktúra-technológiai szolgáltató.

A Software AG prosperáló piacon dolgozik

A Sotfware AG legnagyobb értéke, hogy mélyen beágyazódott a globális vállalati informatikai piacra. Peter Schnell öt társával 1969-ben alapította (mindannyian egy darmstadti informatikai intézetben dolgoztak). Azóta a cég globálissá vált, ügyfele a Fortune 500-as vállalatok fele, és összesen mintegy 10 ezer vállalatot szolgál ki. Idén az év első kilenc hónapjában 599 millió eurós bevételt ért el, és megközelítőleg ugyanennyi volt 2020 azonos időszakának összesítése is. A vállalat a magyar piacon is jelen van. A 2010-es évek elején vásárolta fel és integrálta az IDS Scheer Kft.-t, amit aztán három évvel később el is adott, de partnerein keresztül mind a mai napig értékesíti megoldásait magyarországi vállalatoknak.

Ami az eladást valószínűsíti, hogy az Software AG-hoz hasonló vállalatok népszerűek a magántőke-befektetési társaságok körében, mivel a SaaS modellnek (Software-as-a-Service) köszönhetően kiegyenlített és stabil bevétel forrásokkal rendelkeznek. A német vállalat erősen megküzdött azzal, hogy átállt a licencértékesítésről a felhős szolgáltatási modellre, de a Handelsbaltt című német üzleti lap szerint ma már ismét növekedési pályára állt. A német szoftvervállalathoz hasonló árkategóriában mozgó (kb. 1,5 milliárd eurós piaci érték) és piacon mozgó (RPA, azaz robotikus folyamatautomatizálási megoldásokat fejlesztenek) Blue Prism Groupra szeptember óta két ajánlat is érkezett.

Piaci hírek

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.