Azz IDC számai szerint a biztonsági appliance-ek piacának legerősebb szereplői az univerzális célgépek, az UTM-ek.

Nagyon nagy az igény a kompakt biztonsági eszközökre, legalábbis erre utalnak a számok az IDC elemzéséből, melyben a biztonsági appliance-ek (céleszközök) piacának első negyedéves számait összegzik. Összesítve a gyártók értékesített darabszámban 19 százalékos növekedésnek örülhettek, ami az összbevételnél már kicsit szerényebb lett: utóbbi valamivel több mint 14 százalékkal nőtt az előző év első negyedévéhez képest. Így 840 ezer berendezés leszállításával 3,3 milliárd dollár bevételre tettek szert a gyártók.

Négy gyártó elviszi a piac bő felét

Tavalyhoz képest nem változott a piac legnagyobb szereplőinek a sorrendje, és az sem, hogy ez meglehetősen szegmentált terület. A négy legnagyobb appliance-gyártó – erősorrendben: a Cisco, a Palo Alto Networks, a Check Point és a Fortinet – lefedi a piac közel 53 százalékát. Ugyanakkor még az egyértelműen piacvezető Cisco részesedése sem éri el a 20 százalékot. A kis szereplők együttesen a teljes piac 42 százalékát fedik le.

A Cisco 533 millió dolláros bevétellel a piac 16,4 százalékát szerezte meg. Bevételeit jóval a piac növekedését meghaladó mértékben, közel 23 százalékkal tudta növelni, ami a piaci súlyát is növelte. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a Cisco úgy tud érvényesülni ezen a piacon, hogy a teljes biztonsági porfóliója a cég bevételeinek mindössze 0,6 százalékát adják.

A második a Palo Alto Networks, amely a legnagyobb növekedést produkálta éves összevetésben: bevételei közel 24 százalékkal nőttek, ami 451 millió dollárt jelentett az első negyedévben. Ez a piac 13,9 százalékának megszerzésére volt elég. A harmadik és negyedik helyen fej-fej mellett végzett a Check Point és a Fortinet. Tavaly még nagyobb volt a különbség a két cég között, ám az idei első három hónap a Check Pointnak haloványabban, míg a Fortinetnek nagyon jól sikerült: előbbi csupán 5,3 százalékkal tudta növelni a bevételeit  (375 millió dollár), míg a Fortinet több mint 17 százalékkal (351 millió dollár).

 
IDC Worldwide Quarterly Security Appliance Market, 2018 Q1
Infogram


Az appliance-piac ötödik legnagyobb szereplője továbbra is a Symantec, amely 9,6 százalékkal növelve bevételeit 139 milliót keresett appliance-eivel, ami 5 százalékos piaci részt jelent.

Szeretik a vállalatok az UTM-eket

Az IDC szerint a biztonsági appliance-ek piaca egyre inkább a több funkciót (tűzfal, IPS/IDS, adatszivárgás elleni védelem, vírusellenőrzés, VPN stb.) egyesítő UTM-ekről (Universal Threat Management) szól. Ezek az eszközök adják az appliance-piac közel kétharmadát, 2,1 milliárd dollárt. Az UTM-ekből származó bevételek egyébként szintén piaci egészénél jobban, 16,1 százalékkal nőttek.

Sokkal kisebb részt jelentenek, de szintén nőttek tűzfalak és a tartalommenedzsment-eszközök értékesítéséből származó bevételek: 17,4, illetve 7,5 százalékkal. A behatolásérzékelő és -megelőző (IDS/IPS) eszközök viszont 13 százalékkal, míg a VPN appliance-ek 3 százalékkal hoztak kevesebbet a gyártóknak mint egy éve.

Az IDC egészségesen növekvő piacnak írja le azt a szegmens, amelyet elsősorban a nagyvállalati ügyfelek jelentősebb infrastruktúra-frissítései hajtanak. Ehhez már új funkcionalitású és nagyobb teljesítményű eszközöket választanak.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

Biztonság

Alexa lesz az új szobapincér a Marriott szállodákban

A Marriott International az Amazon okoshangszórójával akarja növelni a vendégélményt.
 
Hirdetés

A felhőből érkezhet megoldás a zsarolóvírusokra

Azonnal felismeri, kezeli és megoldást nyújt a felhő alapú Cloud CPE rendszer a megjelenő zsarolóvírusokra. Az egyedülálló szolgáltatáshoz a T-Systems Magyarország ügyfelei Európában elsőként férhetnek hozzá.

Mintakeresés és –felismerés a személyes adatok védelmének szolgálatában. Természetesen a mesterséges intelligencia aktív közreműködésével.

a melléklet támogatója az SAS Institute

Hirdetés

Öt lépés a GDPR-kompatibilis adatkezeléshez

Az adatmenedzsment komplex feladat, amit a GDPR bevezetésével minden korábbinál körültekintőbben kell kezelni a cégeknek, különösen a heterogén vállalati rendszerekben. A többlépcsős folyamaton a SAS Institute szakértője, Szász Viktor vezet végig.

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.