Már nagyon jók például például a fényképek címkézésében, de a logikai összefüggéseken könnyen fennakadnak. Igaz, ezzel így lehet némelyik emberi felhasználó is.

Egy tavaly nyáron közzétett kutatásban már igazolták, hogy a robotok sokszor az átlagos emberi felhasználónál is sokkal jobban és gyorsabban képesek feltörni a CAPTCHA-kat, így az automatikus tesztekhiába váltak sokkal változatosabbá és kifinomultabbá az elmúlt két évtizedben, ha ugyanez elmondható a megkerülésükre fejlesztett technikákról is. A CAPTCHA-k készítői éppen ezért egyre nehezebb, sokszor már nevetségesnek tűnő promptokat készítenek, hogy távol tartsák a szoftverrobotokat, spammereket és a webhelyek működését veszélyeztető más tényezőket.

A felhasználók szempontjából persze az egész egyre furcsább lesz, ahogy egyre többször kell valami értelmetlen dolgot csinálniuk: a többség csak annyit tapasztal meg a küzdelemből, hogy ők kénytelenek alkalmazkodni a gépekhez, amelyek célja pedig az életük megkönnyítése lenne. Más szóval, nem a gépek emberszerű viselkedését tesszük próbára, hanem nekünk kell újra és újra bizonygatnunk, hogy nem vagyunk robotok. Mindez pedig kezd tényleg elfajulni, amikor a felhasználói élmény negatívba fordul a fejlett technológiával folytatott állandó versenyben.

Amit nem éri meg feltörni, az biztonságosnak tekinthető

A The Wall Street Journal hétfői összeállításából kiderül, hogy ha a zavaró CAPTCHA-feladványok egyre idegesítőbbnek és nehezebbnek tűnnek, akkor az amiatt van, mert tényleg azok. Nem csak az olyan, összetettebb és nagyobb odafigyelést igénylő promptok szaporodnak, mint amilyen a puzzle-darabok elcsúsztatása vagy a tárgyak forgatása, hanem a rejtvények egyre kevésbé hétköznapi helyzeteket teremtenek. A lapnak nyilatkozó szakember szerint a szoftverek nagyon jók például a fényképek címkézésében, így a CAPTCHA egy új, logikai alapú korszakába lép.

Ezen belül még a nehezebb CAPTCHA-kat is bőven 90 százalék fölötti hatékonysággal fejtik meg első próbálkozásra, de a cél nem is az, hogy olyasmit tervezzenek, ami biztosan kifog a gépi intelligencián. Ehelyett a fejlesztők olyan rejtvényeket próbálnak alkotni, amelyek megoldására nagyon költséges lenne a szoftverek betanítása. Más kérdés, hogy a kritikusok szerint a CAPTCHA mint koncepció sem valósította meg a kitűzött biztonsági célokat, és helyette dinamikusabb, mondjuk a viselkedéselemzésre épülő megközelítéseket kellene alkalmazni az ellenőrzések során.

Részletek a WSJ oldalán »

Biztonság

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.