Hiába költöttek a bankok rengeteget a digitális transzformációra, a bevételeiken nem látszik a pozitív hatás.

Óriási összegeket, az elmúlt három évben globálisan ezermilliárd dollárt öltek a hagyományos bankok technológiai fejlesztésekbe – állítja az Accenture Caterpillars, Butterflies, and Unicorns. Does digital leadership in banking really matter? című friss elemzése. Ezek a befektetések ugyan még nem hoztak érdemi bevételnövekedést, de mindez azonban nem jelenti azt, hogy kidobott pénz lenne fejlett technológiákba fektetni. A legdigitalizáltabb bankok ugyanis a leghatékonyabbak, és más mutatókban is jobbak, mint a digitalizácóban lassabban lépő versenytársaik.

A tanácsadó cég 21 ország 161 lakossági és kereskedelmi bankjának teljesítményét elemezte. A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen módon térülnek meg a digitalizációra fordított erőfeszítéseik.

A vizsgált bankoknak mindössze 12 százaléka bizonyult digitális fókuszú banknak, amely elkötelezetten halad afelé, hogy digitális bankká váljon, és erre sokat is költ. A kutatás a vizsgált bankok 38 százalékát sorolta a digitálisan aktívak csoportjába. Ezek egyfajta köztes állapotban működnek: vannak már olyan kezdeményezéseik, melyek a digitális bankká válásukat jelzi, de azt a fajta intenzitást nem tartják indokoltnak, amit a legfejlettebb csoport. A legnagyobb csoportot (50 százalék) azok a bankok adták, melyek nem mutatnak jelentős előrehaladást a digitalizáció terén, legfeljebb tervezik, hogy elindulnak a digitális átalakulás útján.

De hoz-e a konyhára a digitalizáció?

A digitalizáció jövedelmezőségét elemezve a kutatók ellentmondásos eredményre jutottak. Az egyértelműen kiderült, hogy a digitalizációban leginkább előrehaladó bankok a legjövedelmezőbbek. Ugyanakkor ez a magasabb jövedelmezőség nem a bevételnövekedésnek, hanem a technológiai fejlesztések következtében megvalósuló költségcsökkenésnek köszönhető.

 
Accenture Digital Bank 2019 – price-to-book value ratio
Infogram

Pedig az elvárások némileg mások voltak. A digitalizációban élen járó bankok ugyanis azt remélték, hogy jobb digitális termékek és az azok kínálta ügyfélélmény révén ugyanolyan gyors növekedést érnek el, mint a fintech oldalról érkező versenytársaik vagy a nagy technológiai cégek.

Ugyanakkor a P/BV (Price/Book Value) mutató 2011 és 2018 közötti alakulását vizsgálva jól látszik, hogy a digitális fókuszú bankoknál javult, azaz a bank könyv szerinti értékéhez képest emelkedett a cég értéke. A digitális átalakulással még csak kacérkodó bankoknál viszont ez a mutató romlott (lásd a 1. grafikont). A megtérülési mutató (ROE –  return on equity) szintén a legdigitalizáltabb bankoknál a legjobb.

A leglátványosabb különbség a három kategória bankjai között azonban a költségek alakulásában van. Míg a digitális fókuszú bankoknál 2011-2017 között a költségek átlagos éves növekedése (CAGR – compound annual growth rate) csupán 1,6 százalékos volt, a digitálisan aktívak csoportjában 2,9 százalék, míg a digitalizációt tervezőknél 5,7 százalék.

 
Accenture Digital Bank 2019 – bevétel, költség, eszközök
Infogram


Ki kell lépni a komfortzónából

A tanulmány szerzői szerint a költségcsökkentés csak az első lépés ahhoz, hogy a bank megőrizhessék versenyképességüket a kihívókkal szemben. A digitalizáció során ráadásul bizonyos bevételeik, például a tanácsadásért vagy tranzakciók után szedett díjaik csökkennek. Tehát ha valóban sikeresek akarnak maradni, ki kell lépniük a komfortzónájukból olyan területekre, ahol új ügyfelekhez és bevételi forrásokhoz jutnak.

A teljes tanulmány itt [PDF] érhető el.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.