Hullámos kijelzőt akar? Vagy 180 fokban visszahajlót? A dél-koreaiak most bemutatott fejlesztésével szinte bármit megcsinálhat.

Nyújtható és hajlítható OLED kijelzőt mutat be a Samsung a Los Angeles-i SID show-n (fenti képünk csupán egy korábbi, CES-ről származó illusztráció). És nem csak ezzel rukkolnak elő; várhatóan egy üvegmentes 3D OLED display és egy elképesztő részletességet nyújtó, 2 250 PPI felbontású LCD is bemutatkozik majd.

Bámulatos kijelzőtechnológiák

A Samsung Display hivatalos beszámolója szerint küszöbön áll annak a 9,1 inches, nyújtható OLED kijelzőnek a bemutatója, mely igény szerint hajlítható, felhengerelhető, deformálható szinte bármilyen módon úgy, hogy az eszköz továbbra is működőképes marad. Szemben a már létező rugalmas OLED-ekkel, melyek csupán egy irányban téríthetők el a síktól, a dél-koreaiak fejlesztése minden irányban hajlékony. A Samsung szerint ezzel a viselhető elektronikában, az autóiparban és az IoT terén is felhasználhatóvá válik termékük (majd, ha sorozatgyártásba kerül).

Emellett beszámoltak egy 5 inches, üvegmentes 3D megjelenítőről is. A magas kontrasztnak és az OLED technológia kínálta kiemelkedő frissítési szintnek köszönhetően a háromdimenziós megjelenítésben még mindig hívő Samsung ezzel a 3D-képes LCD-kkel szemben sokkal jobb alternatívát kínálhat.

Végül egy közel 2 inches, 4K-s (3 840 x 2 160 pixeles) felbontású LCD-ről is említést tettek a Samsung Display emberei. Ez tulajdonképpen egy 2 250 PPI pixelsűrűségű kijelző, ami kifejezetten a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság és a hologramos megjelenítés területeit célozza. Az elképesztő részletességgel teljesen eltüntethető a látható pixelek hatása (közelről a legtöbb folyadékkristályos kijelző képpontjai egyenként kivehetők), ami jelenleg a virtuális valóság élményének egyik nagy kerékkötője.

Ígéretek, ígéretek mindenütt

Egyelőre egyik, fent ismertetett eszköz megjelenési ideje sem ismért. A napokban bemutatni tervezett termékek léte ebben a tekintetben önmagában még nem jelent sokat, a SID ugyanis sokkal inkább elképzeléseket, ötleteket vázol fel, mintsem gyártásra érett technológiákat demózik.

Ugyanakkor a korábban már sokat pletykált Galaxy X (Project Valley) felbukkanhat a harmadik negyedévben. Ha valahol, akkor az őszi berlini IFA keretei között léphet színre a dél-koreai vállalat összehajtható okostelefonja/tablete. Több évnyi titkolózásról, iparági pletykáról rántaná le ezzel a leplet a Samsung.
 


Tavaly például már az idei Mobile World Congress-re prognosztizálta a Bloomberg a megjelenését. A vállalat két új modellel is készül, számoltunk be akkor: az egyik egy púderes dobozhoz hasonlító kialakítást kapna, ami azt jelenti, hogy a kijelző félbehajtható lenne. A másik készülék kijelzője alapból 5 colos, viszont egy közelebbről meg nem nevezett módon akár 8 colosra, tablet méretűre is kitekerhetnék a felhasználók. Szakértők szerint egy ideje már nem is a kijelző, hanem a belső alkatrészek kialakítása, illetve a megfelelő anyagok megtalálása hátráltatja a fejlesztéseket.

A Samsung és az LG már évek óta kísérletezik az ívelt, esetenként a módjával hajlítható kijelzők alkalmazásával. Az LG a G Flex készülékekkel valóban elérte, hogy a készülék egy bizonyos mértékben hajlítgatható legyen. A cégek több alkalommal prezentálták már, hogy mennyire előrehaladott állapotban vannak a hajlítható kijelzők fejlesztésében, de kézzel fogható, kereskedelmi forgalom közelébe kerülő termékekről eddig nem ejtettek szót.

Konzumer tech

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.