Csak a részvényekből több jöhet össze a cégnek, mint amekkora összeggel elzavarták a vevőként kopogtató Mark Zuckerberget.

Néhány hét múlva lesz pontosan három éve, hogy az eltűnő üzenetekkel, képekkel már akkor is tekintélyes sikert elkönyvelő Snapchat alapító-vezetője sokak megrökönyödésére simán ajtót mutatott a Facebook urának, aki csak 3 milliárd dollárt utalt volna a 2011 őszén indított startupért. Az előző mondatban a csak szót korábban illett volna idézőjelek közé rakni, ám Evan Spiegel akkori döntését ma már nemigen lehet megkérdőjelezni.

Pénzben fognak fürdeni

Azt régóta lehet tudni, hogy a nemrégiben nevét Snapre rövidítő cég a tőzsdére igyekszik. Most viszont a Bloomberg már egészen konkrét információkat szellőztetett meg a kibocsátással kapcsolatban. A lap forrásai szerint a valamikor 2017 elején várható kezdeti nyilvános kibocsátással 4 milliárd dollár körüli tőkebevonásra számítanak. A folyamat pedig valahová 30-35 milliárd dollár közé lőné be a vállalat értékét. Sőt egyes vélekedések szerint a 40 milliárd sem kizárt.

Hogy kicsit perspektívába helyezzük ezt a nagyságrendet: a Twitter piaci kapitalizációja jelenleg 12 milliárd körül van, 25 milliárdot ér a felvásárlás alatt áló LinkedIn és nagyjából ugyanennyiért szálltak be legutóbb befektetők az Airbnb-be. A Facebook természetesen másik ligában játszik a maga nagyjából 370 milliárdjával. Ha a 35 milliárdos jóslatot tekintjük mérvadónak, azzal a Snap olyan nagyvállalatokat előzne meg mint például az eBay, a VMware, vagy a HP Inc.

Az összeg egyfelől azért érdekes, mert a cég egyelőre masszívan veszteséges üzemmódban működik, azaz a potenciális beszállók abszolút bizalmi alapon adnak majd ennyit a papírokért. Persze a magas cégértékelés nem a semmiből érkezett. A Snapchatbe eddig is egyre nagyobb áron lehetett beszállni a zárt befektetői körök során. A legutóbbin, idén májusban például már 17,8 milliárd dolláros értéken érkezett friss tőke a vállalathoz. További adalék, hogy indulása óta 2,4 milliárd befektetői pénzt kapott a cég, azaz most ennek jó másfélszeresét tervezik egyszerre bevonni.

Trendek és tervek

Mire ez a nagy optimizmus? Egyrészt a közösségi hálózatra építő vállalkozásoknál az első és legfontosabb szempont a felhasználói bázis folyamatos és gyors ütemű bővülése. Ezzel pedig egyelőre semmi gond, hiszen tavaly például a harmadik legdinamikusabban növekedő csetprogram lett a Snapchat maga "szerény" 45 százalékos éves bővülésével. A másik pozitívum, hogy ugyan profit még nincs, de a bevételek bíztató növekedésbe kezdtek. 2015-ben 59 milliós forgalomról szóltak a hírek, míg idén várhatóan a 350 milliót is meghaladja majd a bevétel. Ráadásul még hatalmas potenciál kell legyen az ökoszisztémában, hiszen a sok bajjal küzdő Twitter kevesebb felhasználóból képes lehet idén nagyjából 2 milliárdos bevételt szerezni.

A bevételi források ráadásul nem szorítkoznak majd az alkalmazásban elhelyezhető hirdetésekre, hiszen a névváltás egyik oka pont az volt, hogy a cég szeretné kiszélesíteni portfólióját és több lábon állni. Ennek egyik szó szerint kézzel fogható példáját az a kamerás szemüveg adja, amelyet az Egyesült Államokban még az idei ünnepi szezonban elkezdenek értékesíteni.

Közösség & HR

Visszafelé sült el a gépágyú: behatolástesztelő segítségével fertőz a szupervírus

A Palo Alto Networks elemzői szerint a kártevőt szinte minden vírusirtó átengedte a VirusTotal tesztjén.
 
Hiába jelennek meg százszámra tanácsok, best bractice-ek, trendek, pozitív változásokat mutató elemzések az adatvédelemről, az adatokkal kapcsolatos kockázatok továbbra sem enyhültek.

a melléklet támogatója a Tech Data

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.