A GVH megtévesztő reklámozás miatt szabta ki a milliárdos bírságot. A távközlési cég nagyon nem ért egyet.

Magyar viszonylatban kifejezetten kirívó mértékű büntetést kapott a Vodafone Magyarország Zrt. a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH). A megközelítőleg 1,2 milliárd forintra rúgó bírság ismétlődő jogsértés miatt érkezett.

Sokba kerül a 4G-s dicsekedés

A GVH ügyben kiadott sajtóközleménye szerint a Vodafone megalapozatlanul állította piacelsőségét "Európa legnagyobb 4G partnerhálózata" és "Európa legnagyobb 4G hálózata" szlogenjeivel. A vállalkozásnak ezért 1 milliárd 176 millió forintos bírságot kell fizetnie.

A vállalat 2015 szeptembere és 2016 augusztusa között a "Csatlakozz Európa legnagyobb 4G partnerhálózatához!" és a "Csatlakozz Európa legnagyobb 4G hálózatához!" szlogenekkel népszerűsítette szolgáltatását. A hatóság arra jutott, hogy a versenyhivatali eljárás során a szolgáltató nem tudta igazolni, hogy hálózatán keresztül valóban Európa területének a versenytársainál nagyobb része volt elérhető. Ezek alapján a kérdéses hirdetések megalapozatlanul állították a vállalkozás piacelsőségét a szolgáltatás egy lényeges jellemzőjét, a hálózati lefedettséget tekintve, vagyis az érintett állítások a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába ütköztek.

A GVH a bírság mértékét jórészt azzal indokolta, hogy a vállalkozás az elmúlt tíz évben összesen 12 alkalommal folytatott tisztességtelen, jogsértő kereskedelmi gyakorlatot a fogyasztókkal szemben, és ezek között több piacelsőségi állítás is volt. Érdekes módon egyébként a hatalmas összeg még "kedvezményt" is tartalmaz, hiszen a hatóság bírságcsökkentő tényezőként értékelte a cég önkéntes vállalását versenyjogi megfelelési programjának fejlesztésére.

A Vodafone gyorsan reagált a határozatra és közleményben jelezte, hogy "a legmesszebbmenőkig nem ért egyet a versenyhivatal döntésével és jogorvoslatért bírósághoz fordul".

Gyakori, mégis kirívó eset

Mint ahogy az indoklásban is említik, nem példa nélküli esetről van szó, hiszen a távközlési szolgáltatók gyakran adnak munkát a GVH, illetve a  Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársainak. Ami a mostani ügyet kiemeli a korábbi eljárások közül, az maga a büntetés mértéke. Például 2017 januárjában még rekordméretű bírságnak számított a Magyar Telekomra akkor kirótt 600 milliós tétel, amelyet a cég egyébként szintén a 4G-s hálózatával kapcsolatos reklámszlogenek miatt érdemelt ki. A harmadik nagy szereplő, a Telenor tavaly egy 78 milliós csekket kapott nem megfelelő reklámozási gyakorlatáért.

Közösség & HR

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.