A technológiát nem csak saját boltjában használja, hanem el is adja más kereskedőknek.

Termékként értékesíti a pénztár nélküli boltjaiban alkalmazott technológiát az Amazon. Mint a Reuters írja, az Amazon Go üzletekben alkalmazott Just Walk Out technológia annyiban módosul majd az azt alkalmazó partnereknél, hogy a vásárolók nem mobilalkalmazással, hanem bankkártyájukkal azonosítják magukat a boltba lépéskor.

Akadálymentesített vásárlás

Az Amazon 2018-ban indította első pénztárgép nélküli kísérleti boltját Seattle-ben. A vevők egy appon keresztül azonosítják magukat, amikor belépnek egy Amazon Go boltba. Utána csak össze kell pakolniuk a megvásolni kívánt termékeket, és már mehetnek is tovább. A rendszer automatikusan leemeli a pénzt a számlájukról, vagy megterheli az összeggel a hitelkártyájukat.

A mögöttes rendszer persze rendkívül összetett. Kamerák és szenzorok sokasága figyeli a vásárlókat és tevékenységüket. Az adatokat mesterségesintelligencia-alapú rendszer dolgozza fel, és határozva meg a vevők és az árucikkek közti kapcsolatot. Az MI-nek kulcsszerepe van, hiszen pontosan meg kell különböztetnie egymástól a vásárlókat, és kezelnie kell olyan eseteket is, amikor vásárló meggondolja magát, és visszatesz egy terméket a polcra, sőt esetleg nem is oda, ahonnan elvette.

A Just Walk Out üzleti modelljéről – azaz hogy az Amazon milyen konstrukcióban értékesíti – egyelőre nem árultak el semmit. A Reutersnek a vállalat fizikai boltokért felelős alelnöke csak annyit mondott, hogy nem lesz listaár, hanem egyedi megállapodásokat kötnek a kiskereskedelmi cégekkel. (Logikusan az következne ebből, hogy valamiféle forgalomalapú konstrukcióban gondolkodhatnak.) A technológiát az Amazon fogja telepíteni, és 7×24-es ügyfélszolgálat is jár, ami a számlázási problémákat is kezeli majd.

A technológiát egyébként akár a riválisoknak (Walmart, Target) is eladhatják, bár egyelőre nem ez a fő csapásirány. Első körben főleg olyan helyekben gondolkodnak, mint a reptéri áruházak, ahol sok utas a becsekkolás után bevásárlással tölti az idejét a beszállásig. Iparági szakértők szerint ezzel a lépéssel szintet lép a fizikai kiskereskedelem, és gyorsan elterjedhet. Egy befektetési társaság szerint ez a piac csak az USA-ban nagyon rövid idő alatt elérheti az 50 milliárd dolláros értéket.

Itt is a legfontosabb kérdés: kié az adat?

A rendszer adatgyűjtésre is alkalmas: a felhasználókról (nem, kor stb.), mind a vásárlói szokásokról még pontosabb adatokat lehet gyűjteni a rendszerrel, mint az online áruházakban. Kérdés, hogy ezt ki és mire használja. Kumar a Reutersnek azt mondta, hogy a rendszerrel gyűjtött információkat kizárólag a Just Walk Out boltok támogatásához használhatják.

Piaci hírek

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.