A GVH nemrégiben 2,5 milliárd forintra büntette a Booking.com holland céget egy nagyon hasonló ügyben. A Szallas.hu viszont beismerést és együttműködést tanúsított a hatósági eljáráskor, így lényegesen olcsóbban megúszta.
Hirdetés
 

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavasszal zárta le a Booking.com-mal szemben 2018-ban indult versenyhatósági eljárását, amelynek ereményeként a fogyasztókkal szemben folytatott tisztességtelen kereskedelmi tevékenysége miatt 2,5 milliárd forintos büntetést szabott ki a holland gyökerű társaságra.

A GVH szerint a Booking.com mások mellett megtévesztő módon hirdette az ingyenes lemondás lehetőségét egyes szálláshelyeknél, illetve agresszív módon, pszichés nyomással kényszerítette a kínálatot böngészőkét arra, hogy mihamarabb megrendeléseket adjanak le. Az ügy részleteiről annak idején mi is beszámoltunk.

A pszichés nyomás gyakorlásával együtt járó kereskedelmi módszerek a hivatal szerint elszaporodtak az utóbbi időben, tisztességtelenségük azonban nem mindig ismerhető fel a fogyasztók számára, mivel részben a tudatalattira hatnak. A Versenyhivatal közleményéből kiderül, hogy nagyjából ugyanilyen okokból egy másik meghatározó piaci szereplő, a Szallas.hu működési gyakorlatát is jogsértőnek találták.

Ugyanakkor a GVH szerint, szemben a holland céggel, a Szallas.hu elismerte a jogsértést és önként felhagyott a kifogásolt üzenetek alkalmazásával. A vállalkozás számára előírt hatósági kötelezettség-csomag a piac öntisztulását és a fogyasztói tudatosság növelését segíti, ami a hivatal szándéka szerint hatékonyan szolgálhatja a káros gyakorlatok visszaszorítását.

Most elég lesz jól viselkedni

A vizsgálata megállapította, hogy a Szallas.hu weboldalán és mobil applikációjában megjelenő, sürgető jellegű tájékoztatások (pl. "Négyen tervezik, hogy itt foglalnak." "Épp 38 ember nézi." "Már csak 2 szoba maradt oldalunkon!") jogsértőnek minősülnek. Megjelenési módjuk miatt ugyanis az üzenetek pszichés nyomásgyakorlással közvetítették a fogyasztók számára, hogy az általuk keresett szálláshelyek csak korlátozottan elérhetőek. Ez az agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősülő módszer megzavarja a felhasználók döntéshozatali folyamatát, így jelentősen korlátozhatja lehetőségüket a tájékozott választásra.

A szállásfoglalási oldalt és applikációt működtető Szallas.hu Zrt. az eljárás során együttműködött a Versenyhivatallal, elismerte a jogsértést és felhagyott a kérdéses gyakorlattal. A GVH ezért bírság kiszabása helyett egy összetett – a jogszabályokhoz való igazodást, a piac iránymutatását és a fogyasztók tájékoztatását egyaránt szolgáló – intézkedés-csomag végrehajtására kötelezte a céget.

Ennek keretében a társaság többek között átalakítja online felületeit, valamint fogyasztói tájékoztató kampányba kezd, amely felhívja a figyelmet a pszichés nyomásgyakorlásra alkalmas magatartásokra, felismerésük fontosságára és elkerülésük lehetőségeire. A cég emellett piacfelmérést és fogyasztói kutatást folytat a témában, melynek eredményéről tájékoztatja a többi piaci szereplőt (pl. szállásadó partnereit, illetve e-kereskedelmi vállalkozásokat).

Piaci hírek

Iráni és orosz hekkerek zsonglőrködnek az amerikai választók adataival

Erős aktivitásba kezdtek az amerikai választások előtt külföldi csoportok - állítja az FBI. Az irániak például demokrata szavazóknak küldtek hamisított levelet.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.