A GVH nemrégiben 2,5 milliárd forintra büntette a Booking.com holland céget egy nagyon hasonló ügyben. A Szallas.hu viszont beismerést és együttműködést tanúsított a hatósági eljáráskor, így lényegesen olcsóbban megúszta.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavasszal zárta le a Booking.com-mal szemben 2018-ban indult versenyhatósági eljárását, amelynek ereményeként a fogyasztókkal szemben folytatott tisztességtelen kereskedelmi tevékenysége miatt 2,5 milliárd forintos büntetést szabott ki a holland gyökerű társaságra.

A GVH szerint a Booking.com mások mellett megtévesztő módon hirdette az ingyenes lemondás lehetőségét egyes szálláshelyeknél, illetve agresszív módon, pszichés nyomással kényszerítette a kínálatot böngészőkét arra, hogy mihamarabb megrendeléseket adjanak le. Az ügy részleteiről annak idején mi is beszámoltunk.

A pszichés nyomás gyakorlásával együtt járó kereskedelmi módszerek a hivatal szerint elszaporodtak az utóbbi időben, tisztességtelenségük azonban nem mindig ismerhető fel a fogyasztók számára, mivel részben a tudatalattira hatnak. A Versenyhivatal közleményéből kiderül, hogy nagyjából ugyanilyen okokból egy másik meghatározó piaci szereplő, a Szallas.hu működési gyakorlatát is jogsértőnek találták.

Ugyanakkor a GVH szerint, szemben a holland céggel, a Szallas.hu elismerte a jogsértést és önként felhagyott a kifogásolt üzenetek alkalmazásával. A vállalkozás számára előírt hatósági kötelezettség-csomag a piac öntisztulását és a fogyasztói tudatosság növelését segíti, ami a hivatal szándéka szerint hatékonyan szolgálhatja a káros gyakorlatok visszaszorítását.

Most elég lesz jól viselkedni

A vizsgálata megállapította, hogy a Szallas.hu weboldalán és mobil applikációjában megjelenő, sürgető jellegű tájékoztatások (pl. "Négyen tervezik, hogy itt foglalnak." "Épp 38 ember nézi." "Már csak 2 szoba maradt oldalunkon!") jogsértőnek minősülnek. Megjelenési módjuk miatt ugyanis az üzenetek pszichés nyomásgyakorlással közvetítették a fogyasztók számára, hogy az általuk keresett szálláshelyek csak korlátozottan elérhetőek. Ez az agresszív kereskedelmi gyakorlatnak minősülő módszer megzavarja a felhasználók döntéshozatali folyamatát, így jelentősen korlátozhatja lehetőségüket a tájékozott választásra.

A szállásfoglalási oldalt és applikációt működtető Szallas.hu Zrt. az eljárás során együttműködött a Versenyhivatallal, elismerte a jogsértést és felhagyott a kérdéses gyakorlattal. A GVH ezért bírság kiszabása helyett egy összetett – a jogszabályokhoz való igazodást, a piac iránymutatását és a fogyasztók tájékoztatását egyaránt szolgáló – intézkedés-csomag végrehajtására kötelezte a céget.

Ennek keretében a társaság többek között átalakítja online felületeit, valamint fogyasztói tájékoztató kampányba kezd, amely felhívja a figyelmet a pszichés nyomásgyakorlásra alkalmas magatartásokra, felismerésük fontosságára és elkerülésük lehetőségeire. A cég emellett piacfelmérést és fogyasztói kutatást folytat a témában, melynek eredményéről tájékoztatja a többi piaci szereplőt (pl. szállásadó partnereit, illetve e-kereskedelmi vállalkozásokat).

Piaci hírek

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.