A befektetők már több millió dollárnyi kriptovalutát is hajlandók fizetni egy-egy virtuális földterületért, ha abban bíznak, hogy felfelé megy a metaverzumban szerzett ingatlan értéke.

Rekord összegért, 2,4 millió dollár értékű kriptovalutáért vásároltak meg egy virtuális ingatlant a Decentraland online világában - derült ki a vevő, a Tokens.com kriptobefektető és a Decentraland közösen kiadott keddi közleményéből. Az újabban metaverzumnak is nevezett digitális környezetben a felhasználók avatárként találkozhatnak másokkal, sétálhatnak, épületeket kereshetnek fel, és ahogy most is kiderült, saját földterületeket szerezhetnek maguknak.

Az ilyen környezetek népszerűsége az utóbbi időben azzal párhuzamosan növekszik, ahogy a világjárvány miatti korlátozásokkal az emberek a korábbinál több időt töltenek a világhálón. A felhajtás a múlt hónapban tetőzőtt, amikor a Facebook anyacége is Meta Platformsra változtatta a nevét, hogy a márka átalakításával tükrözze új fókuszát a virtuális valóságot és az abban fejlesztett termékeket illetően.

Maga a Decentraland a metaverzum egy olyan aspektusa, amely a blokklánc-technológiára épül. Az itt létrehozott ingatlanokat és egyéb értéktárgyakat nem helyettesíthető tokeneken (NFT-ken) keresztül értékesítik, amelyek az eredetiség és az egyediség igazolására szolgálnak, és alkalmasak a digitális világban létrehozott dolgokat adásvételére, ezen keresztül pedig a pénzügyi eszközök közé emelésére is.

A kriptorajongók így spekulatív befektetésként vásárolnak virtuális földeket a Decentraland kriptovalutájával, a MANA-val. Éppen ezt tette a Tokens.com leányvállalata, a Metaverse Group is, amely hétfőn 618 ezer MANA-t költött az OpenSea NFT-piactéren keresztül a virtuális telekre, ami az akkori árfolyamon több mint 2.4 millió dollárt (több mint 780 millió forintot) ért, és ezzel a Decentraland eddigi legértékesebb tranzakciója volt.

Az biztos, hogy befektetők már vannak

Ahogy a bejelentésből kiderül, a terület a Decentraland térképének "Fashion Street" nevű szegmensében található, és a tervek szerint digitális divateseményeket rendeznek majd rajta, plusz virtuális ruhákat árulnak majd az avatároknak. A 6090 virtuális négyzetméteren elterülő ingatlan 116 kisebb, egyenként 52,5 négyzetméteres parcellából áll, ami hozzáadódik a Metaverse Group által már korábban meszerzett birtokhoz.

Júniusban egy másik virtuális földterület a Decentralandban 1.295.000 MANA-ért kelt el, ami akkoriban 913 228 dollárnak felelt meg, és a befektetők azon is digitális bevásárlóközpontot építettek a virtuális ruhák árusítására. A Reuters beszámolójából viszont kiderül, hogy a hírügynökség munkatársai azóta többször is felkeresték a helyet, de nem találkoztak rajta vásárlókkal. Nem meglepő, hogy a MANA árfolyama is rendkívül ingatag: a Coinbase szerint ebben a hónapban az ötszörösére erősödött, köszönhetően jórészt a Facebook névváltoztatásának.

Bár a mostani tranzakció a Decentraland szempontjából rekordot jelent, a hasonló volumenű üzletek már egyáltalán nem számítanak ritkaságnak a virtuális javakkal való kereskedelemben. A múlt héten példul 550 etherért (ugyancsak 2,4 millió dollárnyi kriptovalutáért) kelt el egy virtuális földterület az Axie Infinity NFT-játék térképének középső részén. A szolgáltató szerint az ilyen ingatlanoknak komoly szórakoztatóipari, társadalmi és gazdasági értéket adnak majd a jövőbeni forrásáramlások, ezért kerülhet sor ma már ilyen nagyságrendű eladásokra is a platformon.

Közösség & HR

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.