A távol-keleti országban indult be elsőként az új generációs kommunikációs technológia, ám a szolgáltatók a jelek szerint nem az ígért tempóban telepítik a hálózatot.

Kemény és meglehetősen ritka lépésre szánta el magát a dél-koreai kormány. A ZDNET beszámolója szerint az illetékes minisztérium pénteken azt közölte, hogy megvonják a távközlési cégektől a még 2018-ben elnyert 28 GHz-es spektrumot. Az indoklás szerint a cégek az elmúlt években nem az elvárásoknak megfelelő mértékben és ütemben fektettek be az 5G kiépítéséhez szükséges infrastruktúrába.  

A döntés következtében a KT és az LG Uplus elveszti a pályázaton elnyert 28 GHz-es tartomány használati jogát. A legnagyobb piaci szereplő, az SK Telecom esetében pedig 6 hónappal lerövidítették a használati időt. Utóbbi csak abban az esetben tarthatja meg a későbbiekben a spektrum használatának jogát, amennyiben jövő májusig elkészül 15 ezer olyan állomással, amely a 28 GHz-es kommunikációt biztosítja.

A hírközlésért is felelős Tudományos és Informatikai Minisztériumban azért született meg ez a drasztikus döntés, mert a szolgáltatók nem teljesítették a 2018-as megállapodásban megfogalmazott vállalásaikat. Öt évvel ezelőtt a három cég azzal a feltétellel nyerte el a 3,5 GHz-es és a 28 GHz-es spektrum használatának jogát, hogy spektrumonként 22,5, illetve 15 ezer rádióállomást építenek.

A minisztérium által idén áprilisban végzett felülvizsgálat során a szolgáltatók mindannyian megfeleltek a 3,5 GHz-es spektrumra vonatkozó minimumkövetelménynek, de a 28 GHz-es spektrum esetében egyetemlegesen elbuktak. Tették mindezt úgy, hogy kormányzati oldalról folyamatosan ösztönözték őket az ígéret betartására. A minisztérium mai tájékoztatója szerint a szolgáltatók még a minimális számú 28 GHz-es rádióállomást sem építették ki, és nem kínáltak a fogyasztóknak a spektrumot támogató okostelefonokat.

Beérik kevesebbel

A 28 GHz-es tartomány hanyagolását az indokolhatja, hogy az kisebb "testvéréhez" képest szűkebb lefedettségi területtel rendelkezik. A minisztérium szerint ugyanakkor sűrűn lakott területeken ennek ellenére jól használható a forgalom elosztására, valamint szükség van rá olyan új szolgáltatások fejlesztéséhez, amelyek a virtuális- és kiterjesztett valóságra építenek.

Koreában még 2019 áprilisában indult be az első 5G-s kereskedelmi szolgáltatás, amellyel ha csak néhány órával is, de beelőzték a Verizon amerikai startját. A helyi távközlési vállalatok új generációs hálózatokra fordított kiadásai azonban az évek során nem a remélt szinten alakultak, és fokozatosan lelassultak. A szolgáltatók a maguk részéről a megfelelő kereslet hiányával és a piac éretlenségével magyarázzák a bizonyítványukat.

Érdekesség, hogy épp a napokban jött ki a témában az Ericsson globális kutatása, amelynek legfőbb megállapítása az volt, hogy az 5G elterjedését még a világgazdaságban tapasztalható nehézségek sem fogják érdemben lassítani. A dél-koreai helyzet alapján azonban bőven van még hova fejlődni.

Közösség & HR

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.