Közzétette március végén zárt negyedéve eredményeit a világ legnagyobb PC-gyártója.

Látva a PC-piac első negyedéves számait a befektetők lélekben valószínűleg már felkészültek, hogy mostanság nem a Lenovón fogják halálra keresni magukat. A világ legnagyobb PC-gyártójának bevételei a harmadik egymást követő negyedévben csökkentek – összhangban a piac pandémia utáni zsugorodásával.

A vállalat pénzügyi igazgatója, Wong Wai-Ming egyébként magabiztosan állította a CNBC-nek, hogy aggodalomra nincs semmi ok: amikor a piac visszatér a normálisabb kerékvágásba, a Lenovo növekedési pályára áll. Az elmúlt időszakban a vállalatnak más területeken, például az infrastrukturális megoldásokban és szolgáltatások terén sikerült növekednie.

A PC-s ágazat növekedésére sem kell sokat várni: a vállalat várakozása az, hogy már ez év második felében felfelé indulhat a szegmens – és vele a Lenovo. Yuanqing Yang elnök-vezérigazgató szerint ugyanis a vállalat működése rugalmas, és mivel folyamatosan sokat fektet kutatás-fejlesztésbe, maximálisan ki tudja használni a piac következő növekedési periódusát.

Nehéz évzárás volt

A március végével zárult negyedév (ez a Lenovo pénzügyi évének utolsó negyede) különösen nehéz volt. A bevétel éves alapon 24 százalékkal csökkent, így amerikai dollárban számolva 12,6 milliárdos összforgalommal zárt a vállalat. A visszaesést azonban csak részben magyarázzák a PC-piac zsugorodásával. A menedzsment szerint jelentős hatása volt a világgazdasági helyzet nehezedésének is. A pénzügyi igazgató egyébként azt állította a CNBC-nek, hogy a félvezetőiparon (is) lecsapódó amerikai-kínai felszültség nem volt lényeges hatással az üzletmenetre.

Úgy látszik, a világgazdasági problémák főleg a PC-piacot sújtották, mert a vállalat nem PC-s üzletágainak bevételei 7 százalékkal nőttek, és már az összforgalom jelentős részét adják. A pénzügyi igazgató részben erre is alapozhatta optimizmusát: a Lenovo intenzíven igyekszik diverzifikálni bevételeit. Wong a CBNC-nek külön kiemelte az infrastruktúra üzletág, valamint a szolgáltatások erősödését.

Az Intelligent Device Group néven futó részleg (ide tartoznak a PC-k is) teljesítménye 33 százalékkal csökkent éves összevetésben. Ezzel szemben a Solutions and Services Group és Infrastructure Solutions Group jelentősen bővült: előbbi 18 százalékkal (1,6 milliárd dollár bevétel), utóbbi pedig 56 százalékkal (2,2 milliárd dollár). A nem PC-khez köthető bevételek súlya a teljes forgalomban összességében 12 százalékponttal nőtt egy év alatt, és elérte 43 százalékot.

Az üzleti év egészében a csoportszintű bevétel 14 százalékkal, a profit 21 százalékkal csökkent az előző pénzügyi évhez képest.

Wong azonban joggal várhatja a piac normalizálódását. A pandémia nagy haszonélvezői a PC-gyártók voltak. A távmunka miatt rengeteg szervezet hozta előre beszerzéseit. De mivel alaposan betáraztak PC-kből, a pandémia lecsengése után logikus volt a kereslet látványos visszaesése. Idővel azonban a piaci kilengések hatása enyhül. Másrészt a menedzsment azzal is számol, hogy a mesterséges intelligencia kellően eszközigényes ahhoz, hogy ismét növelje a keresletet a Lenovo termékeire.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.