Közzétette március végén zárt negyedéve eredményeit a világ legnagyobb PC-gyártója.

Látva a PC-piac első negyedéves számait a befektetők lélekben valószínűleg már felkészültek, hogy mostanság nem a Lenovón fogják halálra keresni magukat. A világ legnagyobb PC-gyártójának bevételei a harmadik egymást követő negyedévben csökkentek – összhangban a piac pandémia utáni zsugorodásával.

A vállalat pénzügyi igazgatója, Wong Wai-Ming egyébként magabiztosan állította a CNBC-nek, hogy aggodalomra nincs semmi ok: amikor a piac visszatér a normálisabb kerékvágásba, a Lenovo növekedési pályára áll. Az elmúlt időszakban a vállalatnak más területeken, például az infrastrukturális megoldásokban és szolgáltatások terén sikerült növekednie.

A PC-s ágazat növekedésére sem kell sokat várni: a vállalat várakozása az, hogy már ez év második felében felfelé indulhat a szegmens – és vele a Lenovo. Yuanqing Yang elnök-vezérigazgató szerint ugyanis a vállalat működése rugalmas, és mivel folyamatosan sokat fektet kutatás-fejlesztésbe, maximálisan ki tudja használni a piac következő növekedési periódusát.

Nehéz évzárás volt

A március végével zárult negyedév (ez a Lenovo pénzügyi évének utolsó negyede) különösen nehéz volt. A bevétel éves alapon 24 százalékkal csökkent, így amerikai dollárban számolva 12,6 milliárdos összforgalommal zárt a vállalat. A visszaesést azonban csak részben magyarázzák a PC-piac zsugorodásával. A menedzsment szerint jelentős hatása volt a világgazdasági helyzet nehezedésének is. A pénzügyi igazgató egyébként azt állította a CNBC-nek, hogy a félvezetőiparon (is) lecsapódó amerikai-kínai felszültség nem volt lényeges hatással az üzletmenetre.

Úgy látszik, a világgazdasági problémák főleg a PC-piacot sújtották, mert a vállalat nem PC-s üzletágainak bevételei 7 százalékkal nőttek, és már az összforgalom jelentős részét adják. A pénzügyi igazgató részben erre is alapozhatta optimizmusát: a Lenovo intenzíven igyekszik diverzifikálni bevételeit. Wong a CBNC-nek külön kiemelte az infrastruktúra üzletág, valamint a szolgáltatások erősödését.

Az Intelligent Device Group néven futó részleg (ide tartoznak a PC-k is) teljesítménye 33 százalékkal csökkent éves összevetésben. Ezzel szemben a Solutions and Services Group és Infrastructure Solutions Group jelentősen bővült: előbbi 18 százalékkal (1,6 milliárd dollár bevétel), utóbbi pedig 56 százalékkal (2,2 milliárd dollár). A nem PC-khez köthető bevételek súlya a teljes forgalomban összességében 12 százalékponttal nőtt egy év alatt, és elérte 43 százalékot.

Az üzleti év egészében a csoportszintű bevétel 14 százalékkal, a profit 21 százalékkal csökkent az előző pénzügyi évhez képest.

Wong azonban joggal várhatja a piac normalizálódását. A pandémia nagy haszonélvezői a PC-gyártók voltak. A távmunka miatt rengeteg szervezet hozta előre beszerzéseit. De mivel alaposan betáraztak PC-kből, a pandémia lecsengése után logikus volt a kereslet látványos visszaesése. Idővel azonban a piaci kilengések hatása enyhül. Másrészt a menedzsment azzal is számol, hogy a mesterséges intelligencia kellően eszközigényes ahhoz, hogy ismét növelje a keresletet a Lenovo termékeire.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.