Nem lehet örökös Office licenceket venni az ún. Home Use Program keretében. Helyette Office 365-előfizetés lesz.

Szép csendben megtörtént, amiről az amerikai szaklapok már az év elején figyelmeztettek. Akkor még csak annyi volt a konkrétum, hogy a Microsoft az ún. Home Use Program (HUP) keretében lehetővé teszi a vállalatoknak, hogy 30 százalék kedvezménnyel vásároljanak az alkalmazottaiknak otthon is használható Office 365 Home vagy Office 365 Personal előfizetéseket. A ZDNet azonban már akkor arra figyelmeztetett, hogy ez egyben annak az előszele is, az örökös Office-liceneket kiveszi a HUP-konstrukcióból.

Magát a HUP-ot azért hozták létre, hogy az ehhez csatlakozó vállalatok kedvezményes áron juttassák jogtiszta a szoftverekhez az alkalmazottaikat.

Nem verték nagy dobra, csak léptek

Mint a program FAQ oldalán olvasható, a HUP-ból kikerül az Office Professional Plus 2019 és az Office Home & Business 2019 is, de amár megvásárolt lincencek értelemszerűen továbbra is használhatók maradnak. A jövőben ezek helyett is az előfizetésre Office 365 vehető igénybe 30 százalék kedvezménnyel.

Magyarországon az Office 365 Home (Otthoni) előfizetési díja egy évre 30 ezer forint, a Personal (Egyszemélyes) pedig 21 ezer forint. A két csomag tartalma azonos (Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, OneNote, Outlook, Publisher, Access, felhasználónként 1 terabájt tárhely), de a Home verziót hat felhasználó, a Personalt viszont csak egy felhasználó használhatja.

Nincs változás a februárban közzétett feltételekben sem. A kedvezményes verzióra jogosult (ezt a Microsoft ellenőrzi) felhasználó munkahely-váltás után is használhatja kedvezményes áron a csomagot mindaddig, amíg fizeti az éves díjat.

Van még örökös licenc – kedvezmény nélkül

A Microsoft mindazonáltal nem vezeti ki az irodai csomag örökös licenceit. Azokat azonban már nem lehet kedvezményesen megvenni.

Mint az ArsTechnica írja, az előfizetéses konstrukció a Microsoftnak mindenképpen jó üzlet. Már a közelmúltban zárt pénzügyi negyedévben is az egyik legdinamikusabban növekvő bevételi forrása a az Office 365 volt. A Microsoft nem közölt pontos összegeket, de a "commercial cloud" néven hivatkozott portfólió (Azure,  Office 365 és egyéb üzleti fókuszú felhős szolgáltatások) összes bevétele 11 milliárd volt. Maga az Office 365 31 százalékkal hozott többet, mint egy évvel korábban.

A felhasználók szempontjából viszont felemás a változás hozadéka – írja a szaklap –, egyrészt mindig megkapják a legfrissebb Office-szolgáltatásokat és hozzájuk a támogatást, ugyanakkor – akár akaratuk ellenére is – egy újabb, rendszeresen kezelendő havi vagy éves kiadással is „gazdagodnak”.

Cloud & big data

Ennyi sok pénz megy el a viselhető eszközökre

Jövőre már az 50 milliárd dollárt is bőven meghaladhatja a hordható elektronikai eszközök piaca, az igazán nagy üzlet azonban így is a kapcsolódó adatszolgáltatásokban lesz majd.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.