Mit jelent egy nagyvállalatnál a DevOps, és mi köze a szervezet agilitásához? A CIO Klub hangos kiadásában ezt beszélte meg négy szakember. A felvétel 2020. augusztus 28-án, a CIO Hungary konferencián készült.

Nemzetközi kutatási adatok egyértelműen azt támasztják alá, hogy a műszaki kiválóságot képviselő csúcsteljesítők (high performers) nagyban határozzák meg egy szervezet üzleti eredményességét. A csúcsteljesítményt bizonyíthatóan azok a technológiai szervezetek érik el, amelyek megvalósítják az agilis/lean világból származó DevOps-szemléletet. A jövőbeni sikeres szervezetek csakis az üzleti oldal és a technológia szoros összefonódásával lesznek képesek megtartani az előnyüket. Azok a szervezetek, amelyek nem így gondolkoznak, nehezen behozható hátrányba sodorják magukat – állította Marhefka István DevOps-szakértő a 2020-as CIO Hungray második napján tartott előadásában.

Az előadás markáns megállapításaira kapcsolódott rá az a panelbeszélgetés, melyben Füzi Csaba, a Diákhitel Központ IT-üzemeltetési vezetője Kelemen Bálintot, a Vodafone CIO-ját, Kerper Gábor független CIO-tanácsadót, Koczka Dánielt, az MKB Bank CIO-ját, valamint Szentiványi Gábort, az ULX Kft. ügyvezető igazgatóját kérdezte.

A beszélgetés attól az újra és újra előkerülő alapkérdésből indult, hogy hol van az IT-szervezet helye egy vállalatnál, üzleti kiszolgáló vagy az üzlet egyenrangú partnere. Bár az IT súlya érzékelhetően közelített az üzleti oldalhoz, egyelőre maradt kiszolgáló szerepben. Mint Kelemen Bálint megjegyezte: szeretne egyenrangú partner lenni, de ez sokszor inkább a vezetők hozzáállásán múlik.

Abban, hogy az IT fel tud-e nőni az üzlethez, nagyon is számít a DevOps? Koczka Dániel megfogalmazásában: segíti az IT-t a "szállítási deficit" leküzdésében. Mint fogalmazott, ha ezt a deficitet az IT nem tudja leküzdeni, a board az IT legzseniálisabb kezdeményezéseit is félresöpörheti arra hivatkozva, hogy egy sor fejlesztés csúszik. A DevOps viszont segít felskálázni a szállítási képességeket anélkül, hogy nagymértékű létszámbővítésre lenne szükség.

Ezt a véleményt osztotta részben Szentiványi Gábor is, aki szerint egy szervezet agilis transzformációjának hatékony eszköze lehet a DevOps. Ugyanakkor működik agilis szervezet nélkül is.

A beszélgetésben terítékre került többek között az is, hogy miként lehet a belső szoftverszállítás teljesítményét javítani, valamint hogy DevOps esetén hogyan, milyen mértékben lehet kiszervezni a fejlesztést és tesztelést.

 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify, az iTunes valamint a Google Podcast platformján is.

Piaci hírek

Megtalálták a legolcsóbb és leghatékonyabb COVID-előszűrőt

Elég lesz hozzá egy mobil is, hogy egy speciális MI-algoritmus kimutassa a betegséget a tünetmentes fertőzötteknél.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.