Mit jelent egy nagyvállalatnál a DevOps, és mi köze a szervezet agilitásához? A CIO Klub hangos kiadásában ezt beszélte meg négy szakember. A felvétel 2020. augusztus 28-án, a CIO Hungary konferencián készült.

Nemzetközi kutatási adatok egyértelműen azt támasztják alá, hogy a műszaki kiválóságot képviselő csúcsteljesítők (high performers) nagyban határozzák meg egy szervezet üzleti eredményességét. A csúcsteljesítményt bizonyíthatóan azok a technológiai szervezetek érik el, amelyek megvalósítják az agilis/lean világból származó DevOps-szemléletet. A jövőbeni sikeres szervezetek csakis az üzleti oldal és a technológia szoros összefonódásával lesznek képesek megtartani az előnyüket. Azok a szervezetek, amelyek nem így gondolkoznak, nehezen behozható hátrányba sodorják magukat – állította Marhefka István DevOps-szakértő a 2020-as CIO Hungray második napján tartott előadásában.

Az előadás markáns megállapításaira kapcsolódott rá az a panelbeszélgetés, melyben Füzi Csaba, a Diákhitel Központ IT-üzemeltetési vezetője Kelemen Bálintot, a Vodafone CIO-ját, Kerper Gábor független CIO-tanácsadót, Koczka Dánielt, az MKB Bank CIO-ját, valamint Szentiványi Gábort, az ULX Kft. ügyvezető igazgatóját kérdezte.

A beszélgetés attól az újra és újra előkerülő alapkérdésből indult, hogy hol van az IT-szervezet helye egy vállalatnál, üzleti kiszolgáló vagy az üzlet egyenrangú partnere. Bár az IT súlya érzékelhetően közelített az üzleti oldalhoz, egyelőre maradt kiszolgáló szerepben. Mint Kelemen Bálint megjegyezte: szeretne egyenrangú partner lenni, de ez sokszor inkább a vezetők hozzáállásán múlik.

Abban, hogy az IT fel tud-e nőni az üzlethez, nagyon is számít a DevOps? Koczka Dániel megfogalmazásában: segíti az IT-t a "szállítási deficit" leküzdésében. Mint fogalmazott, ha ezt a deficitet az IT nem tudja leküzdeni, a board az IT legzseniálisabb kezdeményezéseit is félresöpörheti arra hivatkozva, hogy egy sor fejlesztés csúszik. A DevOps viszont segít felskálázni a szállítási képességeket anélkül, hogy nagymértékű létszámbővítésre lenne szükség.

Ezt a véleményt osztotta részben Szentiványi Gábor is, aki szerint egy szervezet agilis transzformációjának hatékony eszköze lehet a DevOps. Ugyanakkor működik agilis szervezet nélkül is.

A beszélgetésben terítékre került többek között az is, hogy miként lehet a belső szoftverszállítás teljesítményét javítani, valamint hogy DevOps esetén hogyan, milyen mértékben lehet kiszervezni a fejlesztést és tesztelést.

 


A felvétel meghallgatható a fenti lejtászóval itt, de elérhető a Spotify, az iTunes valamint a Google Podcast platformján is.

Piaci hírek

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.