Van-e királyi út? Költségek, szakemberigény, nehézségek. A FinOps elméletben és gyakorlatban.

Amikor lassul a gazdaság, a vállalatok alaposabban megnézik, mire mennyit költenek. Ilyenkor hirtelen előkerülnek a szolgáltatásként igénybe vett, ún. felhős megoldások is. És sokszor kiderül, hogy a cloud épp egyik legfontosabb ígéretét, a költséghatékonyságot nem váltja be. De hol a hiba? A felhőben? Vagy adott vállalat nem találta meg azt a felhőköltség-menedzsment eszközt, ami számára ideális lenne? Vagy a módszertannal hibádzik valami?

Hogyan mozog ma a vállalati informatika az on-premise – felhő – hibrid hármasa által kijelölt térben?

Erről beszélgetett a téma tavalyi előadója, Pocsai Zsolt, az OTP Bank Digitális Infrastruktúra Szolgáltatások Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, Farkas Tamás, a Lufthansa Systems szenior FinOps-elemzője, a FinOps.hu munkatársa, valamint Tilk Máté, a MOL Group Digital IT-vezetője a CIO Hungary 2023 második napján.

A beszélgetést Gazdag Ferenc, a VISZ alelnöke, az MVM Csoport digitális technológiai tanácsadója vezette.

Az elhangzottakat érdemes összevetni azzal, ahogyan 2022-ben vélekedtek az informatikai vezetők a problémáról: tavaly Rózsa Gábor Azure-architect (Graphisoft), Behán László ügyvezető (FrontX) és Mádi Gábor CIO (ShiwaForce) vitázott hasonló kérdésekről.

Az alábbi hangfelvétel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.