Van-e királyi út? Költségek, szakemberigény, nehézségek. A FinOps elméletben és gyakorlatban.
Hirdetés
 

Amikor lassul a gazdaság, a vállalatok alaposabban megnézik, mire mennyit költenek. Ilyenkor hirtelen előkerülnek a szolgáltatásként igénybe vett, ún. felhős megoldások is. És sokszor kiderül, hogy a cloud épp egyik legfontosabb ígéretét, a költséghatékonyságot nem váltja be. De hol a hiba? A felhőben? Vagy adott vállalat nem találta meg azt a felhőköltség-menedzsment eszközt, ami számára ideális lenne? Vagy a módszertannal hibádzik valami?

Hogyan mozog ma a vállalati informatika az on-premise – felhő – hibrid hármasa által kijelölt térben?

Erről beszélgetett a téma tavalyi előadója, Pocsai Zsolt, az OTP Bank Digitális Infrastruktúra Szolgáltatások Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, Farkas Tamás, a Lufthansa Systems szenior FinOps-elemzője, a FinOps.hu munkatársa, valamint Tilk Máté, a MOL Group Digital IT-vezetője a CIO Hungary 2023 második napján.

A beszélgetést Gazdag Ferenc, a VISZ alelnöke, az MVM Csoport digitális technológiai tanácsadója vezette.

Az elhangzottakat érdemes összevetni azzal, ahogyan 2022-ben vélekedtek az informatikai vezetők a problémáról: tavaly Rózsa Gábor Azure-architect (Graphisoft), Behán László ügyvezető (FrontX) és Mádi Gábor CIO (ShiwaForce) vitázott hasonló kérdésekről.

Az alábbi hangfelvétel 2023. május 12-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Megint szintet léphet az űrből történő leskelődés

A megfigyelő államnak lassan az okozza majd a legnagyobb problémát, hogy a kémdrónok ne repüljenek bele a kémműholdak fotóiba.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.