A hivataloskodó cím egyetlen, ám nagyon fontos kérdést takar: miért nem jön ki a matek? Miért nem annyi a felhőszolgáltatások számlája, mint amennyit számoltunk? Lehet-e pontosabban tervezni?

Az elmúlt két év a magyar nagyvállalatokat is intenzívebb felhőszolgáltatásra sarkallta. Így az IT-vezetői közbeszédben a hangsúly a koncepciókról (mit vigyünk felhőbe? publikus vagy privát felhő legyen? milyen az optimális hibrid architektúra? stb.) áttevődött a napi gyakorlati kérdésekre, köztük a legfontosabbra: miért nem jön ki a matek?

A hangsúlyeltolódást az idei CIO Hungary programja is követte. Pocsai Zsolt (OTP Bank) prezentációját követően három szakember próbálta az előadás által felvázolt problémákat több aspektusból megvilágítani.Miért nem annyiba kerül a felhő, amennyit a tervezéskor az IT kalkulált? Visszafejthető-e a hiba forrása? Költségmenedzsment a tervezéstől az üzemeltetésig. A CIO Hungary 2022 panelbeszélgetésén Rózsa Gábor Azure-architect (Graphisoft), Behán László ügyvezető (FrontX) és Mádi Gábor CIO (ShiwaForce) vitatta meg a felhős működés fájdalompontjait, illetve a lehetséges megoldásokat. (Ha valakit mélyebben is érint a téma, a beszélgetés meghallgatása előtt érdemes visszalapozni Pocsai Zsolt előadására, ahol a hozzá tartozó prezentáció is letölthető.)

A három szakember beszélgetése a kályhától indult, azaz a felhőbe költözés okait vitatták meg, illetve azt, hogy milyen mértékű és jellegű felhős kitettséget érdemes vállalni. A központi kérdés azonban mindvégig a költség volt. Milyen költségekkel jár a költözés, és milyen költségekkel jár az üzemeltetés? Mekkora eltérés fogadható el a tervezett és a tényleges költségek között? Mi az oka az eltérésnek, és kordában tartható-e a mértéke?

Végül a beszélgetés összefoglalásaként a panel részvevői a költségen túli szempontokról is elmondták a véleményüket. Így többek között arról, hogy a felhős átálláskor a döntésben mekkora súllyal érdemes figyelembe venni a költségeket, illetve hogy a menedzsmentet a költségszempontokon túl milyen más tényezők motiválhatják a felhőbe költözés támogatására vagy ellenzésére. A beszélgetés végén szóba került az is, hogy csökkenti-e a vendor lock-in veszélyét, ha akár részlegesen is felhőbe megy a vállalat.

A felvételt 2022. április 29-án Egerben, a CIO Hungaryn rögzítettük.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is, melyeken feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Az idei CIO Hungaryról hamarosan további előadásokat és panelbeszélgetéseket teszünk közzé a CIO Klub podcastcsatornáján, ahol a régebbi konferenciák felvételei is elérhetők.

Cloud & big data

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.