A hivataloskodó cím egyetlen, ám nagyon fontos kérdést takar: miért nem jön ki a matek? Miért nem annyi a felhőszolgáltatások számlája, mint amennyit számoltunk? Lehet-e pontosabban tervezni?

Az elmúlt két év a magyar nagyvállalatokat is intenzívebb felhőszolgáltatásra sarkallta. Így az IT-vezetői közbeszédben a hangsúly a koncepciókról (mit vigyünk felhőbe? publikus vagy privát felhő legyen? milyen az optimális hibrid architektúra? stb.) áttevődött a napi gyakorlati kérdésekre, köztük a legfontosabbra: miért nem jön ki a matek?

A hangsúlyeltolódást az idei CIO Hungary programja is követte. Pocsai Zsolt (OTP Bank) prezentációját követően három szakember próbálta az előadás által felvázolt problémákat több aspektusból megvilágítani.Miért nem annyiba kerül a felhő, amennyit a tervezéskor az IT kalkulált? Visszafejthető-e a hiba forrása? Költségmenedzsment a tervezéstől az üzemeltetésig. A CIO Hungary 2022 panelbeszélgetésén Rózsa Gábor Azure-architect (Graphisoft), Behán László ügyvezető (FrontX) és Mádi Gábor CIO (ShiwaForce) vitatta meg a felhős működés fájdalompontjait, illetve a lehetséges megoldásokat. (Ha valakit mélyebben is érint a téma, a beszélgetés meghallgatása előtt érdemes visszalapozni Pocsai Zsolt előadására, ahol a hozzá tartozó prezentáció is letölthető.)

A három szakember beszélgetése a kályhától indult, azaz a felhőbe költözés okait vitatták meg, illetve azt, hogy milyen mértékű és jellegű felhős kitettséget érdemes vállalni. A központi kérdés azonban mindvégig a költség volt. Milyen költségekkel jár a költözés, és milyen költségekkel jár az üzemeltetés? Mekkora eltérés fogadható el a tervezett és a tényleges költségek között? Mi az oka az eltérésnek, és kordában tartható-e a mértéke?

Végül a beszélgetés összefoglalásaként a panel részvevői a költségen túli szempontokról is elmondták a véleményüket. Így többek között arról, hogy a felhős átálláskor a döntésben mekkora súllyal érdemes figyelembe venni a költségeket, illetve hogy a menedzsmentet a költségszempontokon túl milyen más tényezők motiválhatják a felhőbe költözés támogatására vagy ellenzésére. A beszélgetés végén szóba került az is, hogy csökkenti-e a vendor lock-in veszélyét, ha akár részlegesen is felhőbe megy a vállalat.

A felvételt 2022. április 29-án Egerben, a CIO Hungaryn rögzítettük.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, valamint az Apple és a Google podcastplatformján is, melyeken feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Az idei CIO Hungaryról hamarosan további előadásokat és panelbeszélgetéseket teszünk közzé a CIO Klub podcastcsatornáján, ahol a régebbi konferenciák felvételei is elérhetők.

Cloud & big data

A németek is rámordultak az EU-ra a hálózati költségek megosztásának ügyében

Öt másik tagállammal együtt nyílt, átlátható vitát és világos ütemtervet sürgetnek abban az ügyben, hogy az Európai Bizottság milyen közvetlen hozzájárulást vár a nagy online szolgáltatóktól a távközlési hálózat működtetéséhez.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.