Évek óta mit sem csökkent a mesterséges intelligencia hájpfaktora. De közben egyre nagyobb körülötte a fogalmi káosz. Popovics László (OTP Bank) rendet vág az MI-erdőben.

Ismét rendkívüli kiadással jelentkezik a Bitport CIO Klubjának hangos kiadása, a CIO Podcast. A téma a mesterséges intelligencia, melyről Popovics László, az OTP Bank Elosztott Rendszerek Igazgatóságának vezetője, a terület ismert és elismert kutatója tartott előadást a CIO Hungary 2021-en.

Popovics miután előadásában elhelyezi az emberiség mesterséges intelligenciáról való gondolkodást a technológiatörténetben, röviden felvázolja az MI történetét a szabályalapú rendszerektől a jövőig, azaz az öntudatos rendszerekig. Ennek során bemutatja azt is, hogy a jelenleg alkalmazott legfejlettebb MI algoritmusok (pl. a GPT-3 vagy a Wu-Dao 2.0) miben kellene különbözzenek a hagyományos algoritmusoktól, mire alkalmasak, mire nem.

Popovics arra is hoz példákat, hogy milyen gyakorlati alkalmazási lehetőségei vannak az MI-nek a jelenlegi fejlettségi szintjén. A jövővel kapcsolatban pedig nemcsak a lehetséges technológiai, hanem társadalmi következményekre is kitér, megtöltve tartalommal azt a kijelentést, hogy a mesterséges intelligencia térnyerésével járó strukturális változások rendszerszintű választ igényelnek, hiszen mindez komoly gazdasági és társadalmi változást indukál.

A podcastfelvétel 2021. szeptember 2-án készült Egerben, a CIO Hungaryn. Töltse le a podcasthoz az előadás prezentációját (PDF) is!
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Cloud & big data

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.