Egy járvány tanulságai az IT-s szervezetfejlesztésben. A CIO Klub hangos kiadásának friss száma egy örökzöld témát helyez új megvilágításba: változtak-e az elvárások az IT-szakemberek tudásával, képességeivel szemben?

Megváltozott-e az ideális IT-szakemberről (legyen fejlesztő, üzemeltető, menedzser) alkotott elképzelésünk a pandémia hatására? Ezt a kérdést tettünk fel három vezetőnek a CIO Hungary 2021 egyik panelbeszélgetésében. A választ Gazdag Ferencnek, az MVM Csoport CDO-jának vezetésével Molnár Judit, a Quattrosoft operatív vezetője, Fejes Imre főosztályvezető az Információs Hivataltól, valamint Oszlánszki Péter, a Gloster Infokommunikációs Nyrt. HR- és szervezetfejlesztési vezetője kereste.

Mint kiderült, a probléma sokkal összetettebb. A csapatok működését korábban hagyományok, szokások, korábbi tudás alapján igyekeztünk optimalizálni. Aztán 2020 elején jött a koronavírus-járvány, és mindent újra kellett gondolnunk a szervezetünk felépítéséről, mechanizmusairól. A távmunka ugyanis bizonyos területeken lényegében a vállalatok alap működési modelljévé vált. Ha az IT gyorsan el is tudta végezni a távmunka technikai biztosításához szükséges feltételeket, a szervezet a működésében, a folyamataival nem feltétlenül tudta lekövetni a változás sebességét, ahogy a munkatársak sem álltak át fejben egyik pillanatról a másikra távmunkára.

Az eltelt nagyjából másfél év alatt azonban rengeteg tapasztalat gyűlt össze a szervezetfejlesztés terén. Jó és rossz egyaránt. A rosszból pedig lehet tanulni, a jót pedig érdemes hasznosítani, hiszen a hatékonyságnövelés folyamatos elvárás – a folyamatokban is.

A mintegy 40 perces beszélgetés során megbeszélték, hogy személyzeti és vezetői oldalról újra kellett-e strukturálni a csapatok működését az elmúlt időszakban, és ha igen, ki miben látta a helyes utat. A közös gondolkodásban és az átalakításban hogyan lehetett/kellett figyelembe venni a kollégák eltérő élethelyzetét, egyáltalán: mennyire lehet ezt rugalmasan kezelni egy szervezeten belül?

Szintén fontos kérdés volt a korábbi állapothoz képest a távmunka, illetve a hibrid munkavégzés megváltoztatta csoportdinamika. Képes volt-e a menedzsment ehhez a helyzethez igazítani az irányítási módszereit? Hogyan lehetett kezelni a kollégák közötti "táv-feszültséget". Lehetett-e ellensúlyozni a csapatok gyengülő kohézióját és a kollaboráció terén tapasztalható fennakadásokat, és ha igen, milyen eszközökkel?

A podcastfelvétel 2021. szeptember 2-án készült Egerben, a CIO Hungaryn.


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Közösség & HR

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.