Egy téma, aminek sarokköveit a CIO, az IT-fejlesztési menedzser és a biztonsági szakértő azonosan látja. Az ördög azonban a részletekben rejlik, derül ki a CIO Klub hangos kiadásának újabb számából.

Évek óta digitalizációs lázban égnek a vállalatok, így egyre nagyobb felületet adnak az ipari kémekedésben utazó hekkereknek. Fejlett kémeszközökből nincs hiány. De hogyan lehet védekezni ellenük? Ennek a felvetésnek a kitárgyalására ült egy asztalhoz a CIO Hungray 2021-en Szarvák Anikó, az OTP Bank Elosztott Rendszerek Fejlesztési Igazgatóságának IT-fejlesztési menedzsere, Kovács Zoltán CISSP, IT-biztonsági szakértő (ITBN/Cyber Intel Matrix), valamint Tichy-Rács Bálint, az FGSZ Földgázszállító Zrt. friss Braun Péter-díjas informatikai igazgatója. Bár a három szakember az összképet megközelítőleg azonosnak látta, a helyzet kezelési módjában nem feltétlenül értettek egyet.

A podcastból többek között kiderül, hogyan érdemes nekiállni a kockázatelemzésnek, és hogy pontosan mennyiben is járul hozzá egy alapos kockázatelemzés az általános biztonsági szint emeléséhez. A beszélgetés alapján kulcskérdéssé vált az is, hogy pontosan lássuk, milyen különbségek és hasonlóságok vannak a kibertér és a fizikai világ biztonsága között. Ennek kapcsán a szakemberek azt is megvitatták, hogy hogyan hatnak egymásra, össze lehet-e vonni a két terület kontrolljait, illetve átültethetők-e az egyikben szerzett tapasztalatok a másikra.

A beszélgetés abból a szempontból is árnyalja a biztonság kérdését, hogy van-e markáns különbség a vállalati biztonság kihívásaiban a szektorok között, mennyiben más itt egy gyártóvállalat, egy közmű, egy szolgáltató cég vagy a pénzintézet?

De a legfontosabb kérdés, hogy van-e optimális kompromisszum a fejlesztéstől általában megkövetelt gyorsaság ("a legjobb lenne, ha tegnapra elkészült volna"), a költségkeret betartása és a magas biztonsági szint megtartása között. Ilyen helyzetben vajon milyen szerepet kap a digitális biztonság kulcsa, az emberi tényező?

Ha pontosabb képet szeretne kapni arról, hogy milyen szintig garantálható a biztonság egy szervezetben, ne hagyja ki ezt az adást. A mintegy 40 perces felvétel 2021. szeptember 1-én készült Egerben, a CIO Hungaryn.
 


A felvétel meghallgatható a fenti lejátszóval itt, de podcastjainkat követheti többek között a Spotify-on, az Apple, valamint a Google podcastplatformján is, ahol feliratkozhat a Bitport csatornájára.

Biztonság

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.