A sikeres magyar IT-cégbe egy londoni kockázati tőketársaság, a C5 Capital fektet közel 2 milliárd forintnak megfelelő összeget. A távlati cél a tőzsdére menetel.

Pont került az IT-biztonsági piac egyik meghatározó hazai szereplőjének hosszú befektető-kereső kampányának a végére.  A BalaBit jelenlegi tulajdonosai a szóba jöhető jelöltek közül végül a brit C5 Capital kockázati tőketársaságot választották. A londoni székhelyű cég 8 millió dollárral száll be a magyar vállalkozásba, ezzel irányítási jogot nem szerző kisebbségi, 25 százalék alatti részesedéshez jut.

Befektetői szempontból messze van Amerika

"Az irányítást, a stratégia meghatározását a jövőben is meg akarjuk tartani" – emelte ki az üzletet részletező mai tájékoztatóján Györkő Zoltán, a BalaBit társalapító-ügyvezetője. Hozzátette: az ezredfordulón alapított cégnél már korábban is felmerült a tőkebevonás gondolata, sőt 2003-2004-ben akár meg is csinálhatták volna, de rájöttek, hogy akkor még nem volt a vállalkozás erre kellően felkészülve, nem volt meg a kellő átláthatóság.

Mostanra azonban már megérett a helyzet az első körös befektetésre, főleg azért, mert a cég számára stratégiai fontosságú területen, vagyis a kiemelt jogosultságú nagyvállalati felhasználók monitorozásában a ma már egymilliárd dollárt meghaladó globális piac robbanás előtt áll. "Ehhez ugyanakkor már kevés lenne az organikus növekedés" – magyarázta az ügyvezető.

És, hogy miért tartott ilyen sokáig a befektetőkeresés? "Válogatósak voltunk, fontos volt, hogy a befektetőnek ne csak pénze legyen, hanem szakmai tanácsadóként, B2B IT-biztonsági tudásért is lehessen hozzáfordulni. Éppen ezért elvárás volt az is, hogy a befektető viszonylag szűk portfolióval rendelkezzen, hogy ezáltal nagyobb figyelem jusson ránk" – mondta Györkő. Mivel a magyar cég a jövőben intenzívebben akar megjelenni az amerikai piacon, kiválasztási szempont volt a tengerentúli piac és az ottani potenciális vásárlók ismerete is. Emiatt, mint ahogy azt az ügyvezető igazgató a Bitportnak adott legutóbbi interjújában kifejtette, kezdetben az USA-ban keresték a potenciális befektetőt, de ott nem találtak olyat, amely az előbb felsorolt feltételeknek megfelelt volna, vagy amelynek mérete alapján a BalaBit felelt volna meg.

Így esett végül a választás az egyébként tavaly indult C5 Capitalre. Nazo Moosa, a brit cég társalapító vezetője elmondta, hogy társaságuk kizárólag a biztonsági és adatpiacra fókuszál. A jelenleg 70 millió dollárt kezelő vállalkozás részben amerikai pénzből jött létre, a tengerentúlon kiterjedt üzleti kapcsolatokkal is rendelkezik. Kifejtette, hogy befektetéseikben kellően rugalmasak, ha kell kisebbségi, ha kell többségi tulajdont szereznek az adott vállalatokban. A Bitportnak elmondta: a kiszállásban sem ragaszkodnak a "tankönyvi" három-négy éves modellhez, ezt rugalmasan kezelik, ahogy a helyzet kívánja. A hozamelvárásaik az átlagnak megfelelő 30-40 százalék körüliek.

A holdingközpont Luxemburgba költözik, a fejlesztés itthon marad

A tőkebevonás a vállalati szervezet nemzetközivé válását is magával hozza. Ennek oka részben az, hogy a jelenlegi magyarországi jogi környezet a további dinamikus növekedéshez, nemzetközi terjeszkedéshez nem nyújt megfelelő, kiegyensúlyozott hátteret – mondta Györkő. Másfelől a 2013-at újabb 30 százalékos növekedéssel és 14,5 millió dollárnak megfelelő bevétellel záró 160 fős társaság nagy álmokat dédelget, meg akar jelenni az amerikai tőzsdén. Ehhez kevés egy magyar kft., így a társaság holdingközpontja a jövőben Luxemburgban lesz, a magyarországi vállalat a csoport leánycégévé alakul, de a kutatás-fejlesztés továbbra is itthon marad. A tőkebevonás várhatóan módot ad arra is, hogy a cég dolgozói is résztulajdont szerezzenek. Ennek kapcsán Györkő Zoltán egyelőre csak annyit mondott el, hogy az ezzel kapcsolatos részleteket a következő két hónapban dolgozzák ki.

A tengerentúli tőzsdei megjelenéshez az ügyvezető szerint megfelelő nagyságú árbevételre is szükség van, az üzleti terv 2019-re már 80-100 millió dolláros forgalmat irányoz elő. Ehhez és a globális terjeszkedéshez is kevés a 8 millió dollár, ez most főleg arra megy el, hogy erősítsék a fókuszrégiókban a cég helyi jelenlétét. Fókuszrégióként az USA és Európa, beleértve a kelet-európai és az orosz piacot is, de a jövőben a Közel- és a Távol-Kelet  is szóba jöhet.

Az ambíciózus bevételi tervek elérését egy közelmúltban aláírt 10 millió dolláros megaüzlet is segítheti, amiről Györkő Zoltán egyelőre annyit árult el, hogy egy globális távközlési gyártó 80 adatközpontjában cseréli le saját fejlesztésű menedzsment eszközeit szabvány megoldásokra, ennek egyik szállítója lesz a BalaBit.

A Zorp tűzfaláról is ismert magyar vállalat termékeit jelenleg világszerte közel 100 viszonteladó forgalmazza, közvetlen kereskedelmi képviselettel rendelkezik Párizsban, Londonban, Münchenben, Moszkvában és New Yorkban. Ügyfélkörébe nemzetközi nagybankok, távközlési cégek, államigazgatási szervezetek és kritikus fontosságú ipari létesítmények tartoznak. A termékeket a vállalat budapesti központjában és veszprémi K+F részlegében fejlesztik, a társaság a létszámát 2019-ig szeretné megduplázni.

Piaci hírek

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.