A társaság a HPE-felvásárlás nyomán megerősödött portfólióval aratna a magyar IT-biztonsági piacon.

Gur Nedivi, a cég EMEA régiós feltörekvő piacokért felelős értékesítési igazgatója a múlt héten vázolta a biztonsági piac helyzetét a MicroFocus szemszögéből. Ahogy az a piackutatók statisztikáiból és előrejelzéseiből is kiderül, a kiberbiztonsági szegmens növekedésének üteme meghaladja az informatikai piac egészének bővülését. Ennek oka, hogy a nagyszabású incidensek száma és az általuk okozta kár értéke is nőtt az elmúlt években, a támadások már a társadalom alapvető intézményeit veszélyeztetik, és ennek megfelelően a kormányzati költések is foylamatosan emelkednek.

Mindennek ellenére az informatikai biztonságra szánt források még mindig elmaradnak azoktól a pénzben is kifejezhető veszteségektől, amelyeket a rosszindulatú akciók eredményeznek – előbbi a MicroFocus által idézett prognózis szerint 2021-re éri el az ezer milliárd dollárt, míg a károk akkorra már a 6 ezer milliárdos nagyságrendbe lépnek. A kiberbűnözés ráadásul egyre nagyobb szakemberhiányt generál az IT-ban, 2021-re már 3,5 millió betöltetlen állás lehet világszerte ezen a területen – miközben a "human attack surface", vagyis a felhasználói aktivitásból és viselkedésből adódó biztonsági rések 6 milliárd embert érintenek majd.

A védekezés a korábbinál sokkal összetettebb feladatot jelent, miután a fenyegetések is változatosabbak, ezen felül az információs túltelítődést is kezelni kell – más szóval a big data nem csak lehetőségeket jelent, de komoly problémákat is okoz. Új szintre lépett az infrastrukturális komplexitás, és a szabályozásoknak való megfelelés vagy a személyes adatok védelme is egyre komolyabb dolog. A helyzetet Gur Nedivi egy három táblás szimultán sakkpartihoz hasonlította, ahol már külön biztonsági meccset kell játszani a felhasználók (végpontok), az alkalmazások és az adatok frontján is.
 

forrás: Micro Focus


A Micro Focus a fenti környezetben arra törekszik, hogy átfogó biztonsági koncepcióba foglalja az üzleti szereplőknek kínált biztonsági megoldásokat. Szittya Tamás, a Novell Magyarország Dél-Kelet Európáért felelős regionális igazgatója ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy a Micro Focus biztonsági kompetenciaközpontot hoz létre Budapesten. Az új szervezeti egység felállítása a HPE biztonsági portfóliójára épül, amelynek köszönhetően a Micro Focus már az egyik legszélesebb körű biztonsági portfólióval rendelkezik a hazai piacon.

Széles kínálat egy zsákra való márkával

A Micro Focus az elmúlt évek felvásárlásai nyomán Európa második és a világ egyik legnagyobb, tisztán szoftverekben utazó vállalatává növekedett. A társaság a többi mellett 2014-ben jelentette be az Attachmate csoport akvizícióját, amelynek révén az Attachmate, a NetIQ, a Novell vagy a SUSE termékvonalakat is megszerezte; a HPE szoftveres üzletágának 8,8 milliárd dolláros felvásárlását két évvel később, 2016 szeptemberében hozták tető alá, és a folyamatot tavaly ősszel zárták le. Ezzel tulajdonképpen a brit székhelyű Micro Focushoz került vissza az ugyancsak brit Autonomy, amelynek felvásárlása annak idején a HP egyik legszerencsétlenebb húzása volt; ezen felül a vállalat hozzájutott a HPE big data, vállalati biztonsági, ADM, információmenedzsment és -irányítási, illetve IT szolgáltatásmenedzsment technológiáihoz is.

Az új kompetenciaközpont októberétől működik a tucatnyi országot kiszolgáló Novell PSH keretein belül, egyelőre tízfős dedikált szakembergárdával. Ők a teljes, Magyarországon elérhető vállalatbiztonsági termékportfólióhoz biztosítanak támogatást, ezen kívül az előkészítésben vagy a presales tevekenysegben is részt vesznek – ennek az ad különös jelentőséget, hogy a társaság novembertől új partneri rendszerrel dolgozik, amelynek célja egyebek mellett a volt HPE-s partnerek reaktiválása.

Szittya Tamás szerint az új adatbiztonsági termékvonalakkal megtámogatott portfólió két-háromszoros bevételnövekedést eredményezhet, sőt a regionális vezető szerint inkább az utóbbi mérték a reális. (Számokat természetesen sem erről, sem a konkrét beruházás értékéről nem közöltek.) Maga a kompetenciaközpont is egy-másfél éven belül már kétszer ekkora szervezetté fejlődne, a Micro Focus pedig arra törekszik, hogy meghatározó szereplőjévé váljon a biztonsági szoftverek piacának, amely a pénzpiaci válság nyomán idehaza is alaposan átrendeződött.

Ez a cikk független szerkesztőségi tartalom, mely a T-Systems Magyarország támogatásával készült. Részletek »

Biztonság

A robotok a gyerekek munkáját is elveszik

Akinek redszeresen kell gyerekeket rávenni arra, hogy pakoljanak össze a szobájukban játék után, az fogja értékelni igazán ezeket a japán automatákat.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.