Paranoiásak vagyunk, és nem is alaptalanul. A titkos információk digitális továbbításának egyszerű módjai (email, azonnali üzenetküldő) a legkevésbé sem biztonságosak, a titkosított módszerek pedig gyakran elérhetetlenül drágák. Az oneshar.es ingyenes megoldása a kémfilmekből merített ihletet.
Hirdetés
 
James Bond kalandjait, vagy a Mission Impossible filmeket nézve csodálkozhattunk rá először arra a képzeletbeli megoldásra, amikor a mikrofilmeken vagy egyéb kütyükön továbbított üzenet elolvasás után felrobban vagy elporlad. Hasonló megoldás létezik már számítógépeken is, ráadásul a lehető legegyszerűbben használható, és teljesen ingyenes.


Jobb félni Az emailben elküldött jelszavakkal vagy más bizalmas információkkal kapcsolatban két igazán fontos biztonsági rizikófaktorral kell számolnunk. Az egyik természetesen maga a küldési eljárás, melynek során az üzenet illetéktelenek hadán halad keresztül, akik (elvben) a folyamat bármely pontján könnyen hozzáférhetnek a levél teljes tartalmához. Persze a legnagyobb szolgáltatók egyaránt állítják, hogy a levelek tartalmához egyetlen munkatársuk sem fér hozzá, egy bankkártyaadatokat vagy titkos üzleti információkat tartalmazó emailt mégsem küldönk el szívesen hagyományos módokon.

Ha mégis rászánjuk magunkat a küldés gomb megnyomására, még mindig ott az emberi tényező kérdése. A címzett megnézi a levelet, majd becsukja, hogy az továbbra is ott bújhasson meg a postafiók többi küldeménye között. Ha pedig a leveleket letöltő gép vagy a levelezőfiók jelszavai illetéktelen kezekbe kerülnek, esetleg feltörik a cég levelezőszerverét, máris szabad préda lesz az általunk már elfeledett, de mások számára még mindig fontos információkat tartalmazó levelekből.

Csak egyszer mondom el Az OneShar.es szolgáltatás mindkét fenti félelemre válaszol. A maximum 1000 karaktert tartalmazó titkos üzenet elküldésekor már a szolgáltató szerverére is titkosítva érkezik a tartalom, amelyet csak a címzett tekinthet meg egy webes URL ismeretében. A fogadónál megnyíló üzenet ráadásul csak egyszer tekinthető meg, az URL újrafelhasználásakor vagy egy egyszerű oldalfrissítésnél is már csak hibaüzenetet kapunk.

A rendszer használata egyszerű: elsőként írjuk be az üzenetet az ablakba, majd nyomjuk meg a Create Link gombot az egyszer használatos URL generálásához.


A következő ablakban megkapjuk a címzettnek szánt megtekintési hivatkozást, amelyet az egérrel kijelölve, vagy a hivatkozás alatti linkre kattintva a vágólapra küldhetünk.


Fontos, hogy ha lehet, ne a teljes hivatkozást küldjük el a címzettnek, egy elfogott levél illetéktelen új gazdája ugyanis szintén fel tudja használni az üzenet megjelenítésére. Elég, ha a címzettel más módon (például telefonon) tudatjuk, hogy a küldött karakterlánc az OneShar.es szolgáltatáshoz kapcsolódik. Neki csak annyit kell tennie, hogy a kódot a https://oneshar.es/ után bemásolja a böngésző címsorába.


A megjelenő képen ott az üzenet, amit természetesen ugyanúgy lehet másolni egy (lehetőleg ideiglenes) helyre. Amikor végeztünk a tartalom feldolgozásával, csak be kell csuknunk a böngészőt vagy az aktuális ablakot: a hivatkozást újra megnyitva már csak a sajnálkozó üzenet fogad, mely szerint a tartalom már nem elérhető.


Betelt a fiók? Így takaríthatunk Gmailben
Commentto: kreatív közösségi kommentek
Dropbox adattároló felturbózva: bemutatkozik a SugarSync

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.