Egy biztonsági vállalat kísérletében 10-ből 9 rendszer elhasalt a szakemberek manipulált felvételekkel végrehajtott tesztjén.

Pénzügyi szolgáltatók ügyfeleit, sőt választókat azonosító online rendszerek hasaltak el elsöprő arányban abban a kísérletben, amelyet a Sensity munkatársai végeztek el. A kifejezetten a mesterséges intelligenciára támaszkodó hamis képgeneráló megoldások kiszűrésére specializálódott biztonsági cég eredményei igazolni látszanak a terület létjogosultságát, ám a sikeresen átvert rendszerek szállítóit ez első körben nem igazán hatotta meg.

A szakemberek 10 vezető gyártó személyazonosításra alkalmazott, úgynevezett élethűségi tesztjének gyenge pontjaira mutattak rá azzal, hogy egy személyi igazolványra egy másik ember arcvonásait ültették át, majd ugyanennek a személynek az arcát élő videófolyamban is "kölcsönvették" az azonosítást élőben végző algoritmus átverésére. (Azaz a Sensity a már jó pár éve ismert, és sok problémát felvető deepfake technikát vetette be.)

 

Munkában a deepfake: nem mindenki az, akinek látszik...


Az ilyen tesztek során a felhasználónak valós időben kell különböző feladatokat (mosolygás, jobbra-balra nézés stb.) elvégezni, a rendszer pedig ezek alapján bizonyosodik meg róla, hogy a személyi tulajdonosa és a számítógép vagy mobil előtt lévő személy egy és ugyanaz.

Elhasaltak

A biztonsági cég jelentése szerint a kísérletükben egyetlen kivételtől eltekintve minden megoldás sebezhetőnek bizonyult a deepfake támadásokkal szemben. A Sensity ügyvezetője a The Verge-nek nyilatkozva elmondta, hogy nagyon csalódottak voltak az érintett gyártók reakciója miatt. Francesco Cavalli szerint az eredményekről értesült szállítók reakciója nagyjából a "nem érdekel minket" félmondattal foglalható össze. És bár jogi megfontolások miatt az érintett vállalatok nevét nem hozták nyilvánosságra, a Sensity a kísérlet tapasztalatainak nyilvánosságra hozásával igyekszik ráirányítani a figyelmet a problémára. (Amitől természetesen a megrendelések felszaporodását is remélheti a biztonsági cég.)

A Sensity által tesztelt szállítók számos ügyfélnek, köztük bankoknak, társkereső alkalmazásoknak és kriptopénz-startupoknak értékesítik ezeket az automatikus ellenőrző rendszereket. Az egyik szállító megoldását pedig nemrégiben szavazók személyazonosságának ellenőrzésére is használták egy afrikai országban lebonyolított választás során.

Biztonság

A falakon is átlátnak majd az izraeli katonák

Egy új fejlesztés valós időben, az alanyok mozgását is követve azonosítja az "élő objektumokat" a cementen és betonon keresztül.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.