Illetve a kriptovalutából. Az új település geotermikus energiával működne, nem szednének a területén más adót az áfán kívül, és természetesen a felépítését is bitcoin alapú kötvényekből finanszíroznák.

A bitcoint két és fél hónapja hivatalos fizetőeszközként elismerő Salvadorban már azt tervezik, hogy megépíti a világ első bitcoinvárosát (Bitcoin City), amelyet az alapoktól kezdve bitcoin-fedezetű kötvényekből fizetnének – jelentette be szombaton a közép-amerikai ország elnöke. Nayib Bukele a kriptovaluta egyhetes promócióját lezáró eseményen azt is közölte, hogy a La Union keleti régiójába megálmodott város ellátását egy tűzhányóból nyert geotermikus energiával oldanák meg, és az áfán kívül semmilyen adót nem vetnének ki a területén.

"Fektess be ide, és keress annyi pénzt, amennyit akarsz" – idézi a Reuters beszámolója a salvadori elnököt, aki a show-elemekkel megtámogatott fellépés során elmondta: a beszedett forgalmi adó felét a város építésére kibocsátott kötvények finanszírozására fordítanák, a másik feléből pedig az olyan közszolgáltatásokért fizetnék, mint amilyen mondjuk a szemétszállítás. Becslése szerint a közösségi infrastruktúra létrehozása összességében 300 ezer bitcoinba kerülne (az árfolyam ebben a pillanatban 57 ezer dollár fölött jár).

Az első kötvényeket 60 napon belül, vagyis a jövő év elején bocsátanák ki, még tovább emelve a tétet a kriptovaluta befektetésösztönző felhasználásában. A bitcoin bevezetése óta az annak felvásárlásából származó, nem realizált nyereséget ezen felül is infrastruktúra-fejlesztési projektekbe forgatják, nemrég például bejelentette, hogy az állami Bitcoin Trust hasznából iskolaépítéseket kezdenek. Feltételezve, hogy a bitcoin árfolyama a következő években is látványosan erősödik majd, a salvadori Bitcoin City-t a világ egyik pénzügyi központjává fejlesztenék.

Az biztos, hogy az elnök biztos benne

A Reuters szerint Bukele a Nagy Sándor által alapított ókori városokhoz hasonlította a tervet, hangsúlyozva, hogy kriptovaluta globális elterjesztéséhez szükség van az ilyen Alexandriát idéző projektekre. A Bitcoin City egyébként kör alakú lesz, repülőtérrel, lakó- és kereskedelmi területekkel, valamint egy olyan központi térrel, amelyet úgy alakítanának ki, hogy a magasból nézve a bitcoin szimbólumát adja ki (lásd a fenti képen).

Az eseményen a blokklánc-technológiai szolgáltató Blockstream képviselője az első, 10 évre szóló kibocsátás részleteibe is belemet. Eszerint a "vulkánkötvény" néven hivatkozott, egymilliárd dolláros első körben szerzett tőke felét fordítanák további bitcoinok vásárlására. Ötéves zárolást követően pedig, kihasználva a kereskedelemből kivont eszközök árfolyamfelhajtó hatását, elkezdik eladni a kötvények finanszírozására szolgáló bitcoin egy részét is, újabb kuponokat biztosítva a befektetőknek.

Az egymilliárd dolláros kötvényalap létrehozása a kommentárok szerint nem okoz majd problémát, de azt további kibocsátásoknak kell majd követniük. A hírügynökség riportja ennek kapcsán ismét kitér rá, hogy Bukele a mai napig népszerűnek számít Salvadorban, a közvélemény-kutatások szerint azonban a salvadoriak szkeptikusak a bitcoin iránti elkötelezettségével kapcsolatban, és a bevezetést is kormányellenes tiltakozások kísérték. Ahogy arról október közepén beszámoltunk, a felhasználás aránya ugyan növekszik, de a bevezetéssel kapcsolatos aggályokat nem sikerült eloszlatni.

Piaci hírek

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.