Az emberiség újra és újra bizonyítékot szolgáltat arra, hogy valóságos csoda, hogy még nem pusztultunk ki.

Bár az összeesküvés-elméletek nagyjából egyidősek az emberiséggel, egy-egy friss példa ezek társadalomra gyakorolt hatásáról még mindig képes megdöbbenteni a gyanútlan hírolvasót. Egy ausztrál felmérésben a koronavírus lehetséges hátteréről is megkérdezték a lakosságot. Kiderült, riasztóan nagy rajongói tábora van arrafelé (is) a minden alapot nélkülöző hülyeségeknek. 

Ha nem az 5G, akkor Gates lesz a tettes!

Az Essential Research anyaga szerint Ausztráliában leginkább a fiatalokat lehet bepalizni egy-egy jól hangzó mesével. A 18 és 34 év közötti korosztály ötöde(!) van meggyőződve arról, hogy a legújabb generációs telekommunikációs hálózat terjeszti a koronavírust. Nagyjából ugyanennyien vannak azok a fiatalok, akik a Microsoft egykori alapítóját és korábbi vezetőjét, Bill Gatest látják a háttérben felsejleni, kb. egy gyenge katasztrófafilm főgonoszának képzelve a milliárdost.

Ugyan meglehetősen elterjedt nézet az a világban, hogy a bizonytalan eredetű, ingatag lábon álló sztorikat leginkább az idősek hajlamosak készpénznek venni (és a közösségi csatornáknak köszönhetően gyorsan terjeszteni), minderre az ausztrál felmérés alaposan rácáfol. Az összehordott sületlenségeknek az idősebb korosztályoknál egyre kevesebb híve van. A 35-54 év közötti ausztráloknál már csak 13 százalék áll be valamelyik összeesküvés-elmélet mögé, míg az ennél idősebbeknél már csak 4 százalék hisz az 5G megrontó erejében, és 8 százalék gondolja a sátán földi megtestesülésének Bill Gatest.

Miközben a teljes lakosság körében 12-13 százalékos a két sztori támogatói köre, van egy sokkal szélesebb tábor is. Tízből négy ausztrál ugyanis osztja az amerikai kormányzat által is felkapott teóriát, miszerint a vírus egy vuhani laboratóriumból szabadult el. Bár utóbbi sztorira egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem szolgált az USA, de erről az elméletről legalább elmondható, hogy jelen állás szerint nem zárható ki, hogy esetleg ez történt.

Nemzetközösségi szintű hülyeség

Az 5G által terjesztett fertőzés képtelenségével mi is foglalkoztunk április elején. Az akkori apropót az szolgáltatatta, hogy a brit kormányzat is kénytelen volt megszólalni az ügyben, miután több vidéki telekommunikációs állomást fizikai támadás ért. (Az összeesküvés-elmélet feltétlen és tettrekész híveit egyébként az sem zavarta, hogy a felgyújtott, megrongált egységek többségének semmi köze nem volt az 5G-hez.)

Sajnos nem csak a vírus, de a hülyeség is elég ragályosnak bizonyult. A fenti ausztrál kutatás kérdései közé sem véletlen került be a tündérmesékre vonatkozó rész, mivel az utóbbi időben a kontinensnyi országban is erőre kapott ez a vélekedés, aminek következményeként több tornyot is felgyújtottak. A héten a tájékoztatásért felelős miniszternek már ki is kellett állni a kamerák elé, hogy újra elmondja, semmiféle kapcsolat nincs az 5G és a vírus között, és aki ilyesmit állít, terjeszt, az veszélyeszteti a közösséget.

Amikor nem tehetsz elég jót

Hasonlóan szomorú Bill Gates esete is. A világ egyik leggazdagabb embereként természetesen kézenfekvő célpontja az irigységnek és az emberekben lakozó, jobbára frusztráció szülte rosszindulatnak. Gates nem örökölte a vagyonát és nem is politikai hatalmát váltotta át anyagi javakra. Az üzleti életből viszonylag korán visszavonult, hogy aztán feleségével közösen alapított alapítványán keresztül egy sor, az emberiséget kísértő problémára (oktatás, egészségügy, nők és szegények helyzete stb.) igyekezzen valamiféle megoldást találni. Ha a világ leggazdagabb ezer embere közül a többi csak feleannyira lenne altruista, mint Gates, ma minden bizonnyal egy sokkal kellemesebb, élhetőbb bolygót laknánk.

Ehhez képest Bill Gates rendszeresen felbukkan az ördög szerepében bármikor, amikor valamiféle komoly probléma hátterét igyekeznek feltárni a gyakorló őrültek. Ha nem lennénk tisztában vele, Gates nem csak a koronavírust, de például az ebolát is ránk szabadította már. Még jó, hogy neki is csak 24 órából áll egy napja...

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.