Az új M1-es számítógépeken eddig némi kerülőúttal iPhone-ra és iPad-re szánt appokat is lehetett telepíteni. Egy pár napja élesített módosítással viszont ennek vége.

Gyorsan valósággá vált a 9to5Mac múlt hét közepén belengetett módosítása. A lap akkor arról írt, hogy Cupertino záros határidőn belül véget vet annak a lehetőségnek, hogy az M1-es Macek tulajdonosai külső forrásból telepítsenek okostelefonokra és táblagépekre készített iOS-es appokat. Pénteken ugyanis már az alábbi kép fogadta a macOS 11.2 betát futtató Apple-gépek tulajdonosait.

 

Vége a szabadosságnak (forrás: 9to5Mac)

 

Az Apple múlt évben debütált új, saját fejlesztésű ARM-alapú M1-es CPU-inak köszönhetően a Macek és Mac Minik tulajdonosai iOS-es alkalmazásokat is telepíthetnek a gépükre. A külső fejlesztők azonban dönthetnek úgy, hogy programjuk ne jelenjen meg a Mac App Store kínálatában.

Utóbbi viszont mindeddig nem jelentette azt, hogy egy kis pluszmunkával ne lehetett volna ezeket az alkalmazásokat is "rávarázsolni" a számítógépre. A procedúra megkönnyítésére konkrét célszoftverek (pl. az iMazing) áltak a kísérletező kedvű felhasználók rendelkezésére. A szerveroldalon végrehajtott módosítás miatt azonban ezt a kiskaput most bezárta az Apple, így vége a szabad életnek.

Ugyanakkor a már telepített alkalmazásokra mindez nem vonatkozik. A hírek alapján ezeket továbbra is gond nélkül lehet használni, sőt a már korábban letöltött IPA fájlokkal még friss telepítés is indítható.

Konzumer tech

300 dollárból épített magának segítő robotot, hogy ne szoruljon másokra

Az ALS nevű betegségben szenvedő michigani mérnök egy hússzor drágább eszközt váltott ki ezzel.
 
Hirdetés

A gazdi szeme, avagy hogyan lesznek tájékozottabbak az állattartók

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.