A vállalat azt kifogásolja, hogy az ellene zajló uniós vizsgálatok során túllőnek a célon, és már az alkalmazottak személyiségi jogai is sérülnek. A bíróság egyelőre fel is függesztette az EB kifogásolt adatkéréseit.

A Facebook még július közepén citálta az Európai Bizottságot az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke elé azokkal a vizsgálatokkal kapcsolatban, amelyeket az uniós testület egyrészt a közösségi oldal adatgyűjtési gyakorlatával, másrészt online piacterének versenytorzító hatásaival kapcsolatban folytat. Az ügy közvetlen előzménye az a május 4-én küldött adatigénylés, amely a Facebook álláspontja szerint a szükségesnél sokkal több információ megszerzésére irányult, köztük a vállalat alkalmazottainak különösen érzékeny személyes adataira.

A bíróság most helyt adott a Facebook kérésének, amelynek értelmében július 24-én ideiglenesen hatályon kívül helyezte az Európai Bizottság utasításait, és az EB álláspontjának ismertetéséig felmentette a Facebookot a bennük foglalt kötelezettségek alól. Ez mások mellett azért is érdekes, mert az amerikai multi a megjelölt határidőből való kicsúszással napi 8 millió eurós bírságot kockáztatott egy ellenkező értelmű döntés esetén.

Az uniós szabályozók összesen 2,5 ezer keresőkifejezés alapján kívánták átfésülni a megfelelő dokumentumokat, köztük szükség esetén a Facebook-alkalmazottak egészségügyi kartonjával, pénzügyi és munkaügyi anyagaival vagy belső levelezésével. Könnyen belátható ugyanis, hogy a "big question", a "shut down" vagy a "not good for us" kifejezések ezekben is jó eséllyel felbukkanhatnak. A Facebook versenyjogásza szerint a társaság mindenben együttműködik az EB-vel, és így is több százezer oldalnyi dokumentumot bocsát annak rendelkezésére. Az adatkérések kivételesen széles köre azonban azzal jár, hogy a vizsgálatok szempontjából irreleváns, azonban érzékeny személyes információkat tartalmazó anyagokat is át kellene adniuk.

Ha mást nem, időt mindenképpen nyertek

Uniós tisztségviselők mindennek kapcsán azt közölték, hogy álláspontjukat a bíróság előtt is meg fogják védeni, a Facebook versenyellenes viselkedését érintő vizsgálatok pedig zavartalanul folytatódnak tovább. Az uniós álláspont szerint most is a trösztellenes eljárások normál menetét követik, és egyáltalán nem érdeklik őket az inkriminált személyes adatok; maga az Európai Bizottság hivatalosan még nem reagált a Facebook keresetére és a bíróság néhány nappal ezelőtti rendelkezésére.

A vonatkozó bírósági meghallgatásokra állítólag már szeptemberben sor kerülhet. Bár a részletek ismerete nélkül nehéz analógiát keresni a korábbi esetekkel, tény, hogy az Európai Unió Bírósága az előző évben már elutasította az amerikai Qualcomm hasonló panaszát. A tavaly májusi döntésben megállapították, hogy a Qualcomm felé irányuló adatkérések indokoltak és szabályosak voltak. A csipgyártó ellen több kontinensen is vizsgálatokat folytattak, miután licencelési gyakorlatával monopolhelyzet kialakítására törekedett a piacon; ennek az Unióban az előző nyáron egy majdnem negyedmilliárd eurós bírság lett a vége.

Közösség & HR

Semmi sem szent: már curlingben is jobb a mesterséges intelligencia

Egy koreai fejlesztésű MI-rendszer és az általa irányított robotok a téli sportban is hozzák a legmagasabb szintű teljesítményt.
 
Hirdetés

A hatásos védelemhez egy webalkalmazás-tűzfal ma már nem elég

A Proxedo API Security túllép a hagyományos webalkalmazás-tűzfalakon: hatásosan védi az API-végpontokat.

Bár a PSD2 kapcsán váltak széles körben ismertté az API-kban rejlő kockázatok, nem kell külső, harmadik fél ahhoz, hogy ezek a kockázatok testet öltsenek.

a melléklet támogatója a BalaSys

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.