A vállalat azt kifogásolja, hogy az ellene zajló uniós vizsgálatok során túllőnek a célon, és már az alkalmazottak személyiségi jogai is sérülnek. A bíróság egyelőre fel is függesztette az EB kifogásolt adatkéréseit.

A Facebook még július közepén citálta az Európai Bizottságot az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke elé azokkal a vizsgálatokkal kapcsolatban, amelyeket az uniós testület egyrészt a közösségi oldal adatgyűjtési gyakorlatával, másrészt online piacterének versenytorzító hatásaival kapcsolatban folytat. Az ügy közvetlen előzménye az a május 4-én küldött adatigénylés, amely a Facebook álláspontja szerint a szükségesnél sokkal több információ megszerzésére irányult, köztük a vállalat alkalmazottainak különösen érzékeny személyes adataira.

A bíróság most helyt adott a Facebook kérésének, amelynek értelmében július 24-én ideiglenesen hatályon kívül helyezte az Európai Bizottság utasításait, és az EB álláspontjának ismertetéséig felmentette a Facebookot a bennük foglalt kötelezettségek alól. Ez mások mellett azért is érdekes, mert az amerikai multi a megjelölt határidőből való kicsúszással napi 8 millió eurós bírságot kockáztatott egy ellenkező értelmű döntés esetén.

Az uniós szabályozók összesen 2,5 ezer keresőkifejezés alapján kívánták átfésülni a megfelelő dokumentumokat, köztük szükség esetén a Facebook-alkalmazottak egészségügyi kartonjával, pénzügyi és munkaügyi anyagaival vagy belső levelezésével. Könnyen belátható ugyanis, hogy a "big question", a "shut down" vagy a "not good for us" kifejezések ezekben is jó eséllyel felbukkanhatnak. A Facebook versenyjogásza szerint a társaság mindenben együttműködik az EB-vel, és így is több százezer oldalnyi dokumentumot bocsát annak rendelkezésére. Az adatkérések kivételesen széles köre azonban azzal jár, hogy a vizsgálatok szempontjából irreleváns, azonban érzékeny személyes információkat tartalmazó anyagokat is át kellene adniuk.

Ha mást nem, időt mindenképpen nyertek

Uniós tisztségviselők mindennek kapcsán azt közölték, hogy álláspontjukat a bíróság előtt is meg fogják védeni, a Facebook versenyellenes viselkedését érintő vizsgálatok pedig zavartalanul folytatódnak tovább. Az uniós álláspont szerint most is a trösztellenes eljárások normál menetét követik, és egyáltalán nem érdeklik őket az inkriminált személyes adatok; maga az Európai Bizottság hivatalosan még nem reagált a Facebook keresetére és a bíróság néhány nappal ezelőtti rendelkezésére.

A vonatkozó bírósági meghallgatásokra állítólag már szeptemberben sor kerülhet. Bár a részletek ismerete nélkül nehéz analógiát keresni a korábbi esetekkel, tény, hogy az Európai Unió Bírósága az előző évben már elutasította az amerikai Qualcomm hasonló panaszát. A tavaly májusi döntésben megállapították, hogy a Qualcomm felé irányuló adatkérések indokoltak és szabályosak voltak. A csipgyártó ellen több kontinensen is vizsgálatokat folytattak, miután licencelési gyakorlatával monopolhelyzet kialakítására törekedett a piacon; ennek az Unióban az előző nyáron egy majdnem negyedmilliárd eurós bírság lett a vége.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.