A keresőóriás AutoDraw eszközével még pár esetlen, Paintben rajzol kriksz-kraksz is értékelhető szintű alkotássá válik, köszönhetően a Google mesterséges intelligenciájának.

Bemutatta legújabb, mesterséges intelligenciájára alapuló fejlesztését a vállalat. Az AutoDraw nevű webes eszközzel bárkiből "művész" lehet: a legegyszerűbb rajzolóprogrammal megalkotott skiccből is képes értékelhető alkotást varázsolni az MI.

Az alkotás folyamata emberi, de a felismerés már mesterséges

Ahhoz, hogy kipróbálhassuk az AutoDraw lehetőségeit, pár ujjmozdulattal rajzolnunk kell valamit okostelefonunk kijelzőjére (asztali számítógépen értelemszerűen az egérrel tehetjük meg ugyanezt). Amint kész az alkotás, a Google gépi tanulásra alapuló algoritmusai megpróbálják kitalálni, mit is rajzoltunk, és annak megfelelően korrigálja a félrehúzott vonalakat. Illetve, már a rajzolás menete közben felajánlja a lehetőségeket, bizonyos ábrák esetén megdöbbentően kevés vonalból egészen sikeres eredményeket kínálva.

A Google állítása szerint ugyanazt a technológiát alkalmazta az AutoDraw esetében, mint amivel a Quick, Draw! mesterségesintelligencia-kísérletében már egyszer előrukkolt. Akkor arra trenírozta a vállalat neurális hálózatát, hogy az képes legyen felismerni az emberi firkákat. A kvázi játéknak is felfogható szolgáltatás során hat apró ábrát kell rajzolni, egyenként 20-20 másodperc alatt, amit aztán az MI megpróbál felismerni.

Mindkét rajz lepkét ábrázol, a baloldali a cikkíró keze munkáját dicséri, a jobboldali a felismert és javított változat


Az AutoDraw-val tulajdonképpen itt lépett szintet a vállalat saját mesterséges intelligenciája. Ahhoz persze, hogy az átlagember nullaközeli rajztudásából értékelhető eredmény szülessen, szükség volt valaki(k)re, akik megrajzolták a grafikák egy részét, amiket aztán a szolgáltatás beajánl, miután elkészült a skicc. Erre több művészt kért fel a Google, akik megalkották a rajzokat.

Hatalmas energiák az MI-fejlesztésére

Az ilyen szolgáltatások ugyan egyszerűnek tűnnek, de nagyon komoly technikai háttér kialakítását igénylik. A szerverközpontokban processzormagok százezrei dolgoznak azon, hogy az MI minél inkább az életünk részévé válhasson. Közel sem mindegy azonban, hogy milyen CPU-k biztosítják ennek lehetőségét.

Ezt felismerve jelentette be az amerikai keresőóriás, hogy saját, mesterséges intelligenciát támogató lapkákat fejleszt. Pontosabban ezen már hat éve dolgozik; nemrég azonban lehullt a lepel arról, hol is tartanak ezek a csipek jelenleg. A Google feldolgozóegységei akár harmincszor nagyobb teljesítményt nyújthatnak a számítógépeinkben, laptopjainkban teljesítő, általános célú processzorokhoz képest. Nem mellesleg alacsonyabb energiaigénnyel rendelkeznek.

De nem a Google az egyetlen vállalat, amely mesterséges intelligenciát támogató CPU-kban utazik. A Qualcomm például mobil lapkáiba építi be az MI technológiát, mellyel a gépi tanulási folyamatokat tudja támogatni a felhasználó telefonján. Az Nvidia grafikus megoldásaiból kinőtt MI-t támogató termékek rengeteg adatközpontban megtalálhatók; és ott van az Intel Nervana csoportja is, mely szintén egyedi fejlesztésű csipeken dolgozik.

Szinte végtelen alkalmazási lehetőségek

Amellett, hogy egyre gyorsabban tudják előállítani a válaszokat a különböző MI-k, az is fontos, hogy milyen területen vetik be őket. A Google DeepMind például a szerverek és más elektronikus berendezések felügyeletében játszik szerepet a vállalat saját telepítésű adatközpontjaiban. Kifejezetten a hűtési rendszer finomhangolására használja a Google az algoritmusokat, ennek köszönhetően 15 százalékos fejlődést tapasztaltak az energiafelhasználás hatékonyságában.

De általános célú felhasználás tekintetében is egyre inkább életünk részévé válik a mesterséges intelligencia. Az Apple Siri vagy az Amazon Alexa szolgáltatásával versengő Google személyi asszisztense korábban csupán a Google két Pixel okostelefonján volt elérhető, de március második felétől kezdve elindult a partnerek eszközeinek frissítése. Elméletileg minden olyan készülék megkaphatja az update-et, melyen az Android legalább 6.0-s változata (Marshmallow) fut.

Cloud & big data

Szintet lépett az esport: az NBA is beszáll az egyre jövedelmezőbb üzletbe

Lesz fizetés, pénzjutalom meg minden. Komoly pénzeket tol az amerikai profi kosárlabda liga abba, hogy létrehozza bajnoksága elektronikus változatát.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.