Leállítja üvegszálas internetszolgáltatásának terjeszkedését az amerikai keresőóriás.
Hirdetés
 

Még 2014-ben jelentette be nagyszabású tervét a Google, miszerint összesen 34 amerikai nagyvárosban és 9 nagyvárosi területen válik elérhetővé a cég Google Fiber névre keresztelt szolgáltatása. Az üvegszálas adatátviteli közeget használó lehetőség ultraszélessávot – akár másodpercentként egy gigabites, szimmetrikus(!) adatátviteli tempót - kínál az ügyfeleknek. A 2010-ben indított szolgáltatás ugyan meglepő módon a keleti és a nyugati partot egyaránt hanyagolja, de olyan városokban érhető el, mint a texasi Austin vagy a Georgia-i Atlanta (a teljes térkép itt érhető el).

Azt azonban már két éve beígérte a vállalat, hogy meg fog jelenni San Francisco-ban is. Ez a terv azonban kútba dőlt egy keddi blogbejegyzés szerint. A Google ugyanis bejelentette, hogy egyelőre parkolópályára teszi a Google Fiber szolgáltatási területeinek bővítését. Noha a már meglévő ügyfelek kiszolgálását nem függeszti fel, de újabb városokat nem fog a közeljövőben „birodalmához” csatolni.

Tartsunk egy kis szünetet

A fenti mondat sosem hangzik jól egy párkapcsolatban, és a Google esetében is baljós előjeleket hordoz. A Cnet egy meg nem nevezett forrása szerint noha egyelőre semmi sem dőlt el még, de a vállalat most azon dolgozik, hogy az olcsóbb, gyorsabb megoldásokat helyezze előtérbe az üvegszálas technikához képest. A forrás szerint ilyen lehet a Google által nemrég megszerzett Webpass vezetékmentes technológiája, ami, ha nem is gyorsabb, de mindenképpen megfizethetőbb megoldást kínál.

Jelenlegi felállásban ugyanis 50 dolláros havidíjért érhető el a 100 Mbps-os és 70 dollárért az 1 Gbps-os internetcsatlakozás. Létezik még egy 130 dolláros csomag is, mely tévéelőfizetést is tartalmaz. Ezek az árak azonban még az amerikai piacon is magasnak számítanak, viszont csak akkor lehet mérsékelni őket, ha a hálózat létrehozási és fenntartási költségéből lefaragnak.

A Google lépése egyébként nem csak a terjeszkedés leállását jelenti, hanem elbocsátásokkal és szerkezetátalakításokkal is jár. A bejegyzés szerint a Google Fiber vezetője, Craig Barratt lemond vezérigazgatói tisztségéről, tanácsadóként folytatja tovább a szolgáltatás fejlődését. Az Art Technica pedig arról rétesült, hogy a körülbelül ezer fős munkaerő nagyjából 9 százalékától válik meg a vállalat.

A történelem ismételi önmagát

Hasonló folyamat zajlott le pár éve a Verizonnál. A telkó pár éve bejelentette, hogy felfüggeszti FiOS üvegszálas internetszolgáltatásának fejlesztését, később aztán nem indult újra a projekt. Pár hónappal ez első bejelentét követően pedig egészen világosan fogalmazott a szolgáltató, amikor közölte a nyilvánossággal, hogy az üvegszálas hálózat fejlesztését teljesen leállította.

Kísérteties a hasonlóság abban a tekintetben is, hogy a Verizon ugyanúgy a vezetékmentes technológiához fordult, ahogyan most a Google. Az otthonokig elérő üvegszálas internetezés tehát úgy tűnik, hogy továbbra is csak álom marad.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.