Miután karácsony előtt óriási leállást okozott a Gatwicken néhány berepülő drón, tegnap rövidebb időre ugyanez történt a Heathrow-n. A kormányzat a szabályozás szigorításával és a hadsereg bevetésével reagált.

Felgyorsultak az események Angliában: a Gatwick repülőtér többnapos lezárását követően kedden Európa egyik legforgalmasabb légikikötőjét, a Heathrow-t is le kellett állítani nagyjából egy órára, mert a repüléstilalmi zónát megszegő drónt észleltek.

Nem gyerekjáték

A hatóságok a rendőrség mellett a katonaság egységeit is bevonták a nyomozásba, amit azt követően rendeltek el, hogy kedden késő délután többen is jelentették, hogy a repülőtér területén drónt láttak. Az eset ugyan nem okozott akkora felfordulást, mint a karácsonyi előtti incidens, amikor is nagyjából ezer gép menetrendjét és 140 ezer utazót érintett a leállás, de arra mindenképpen jó volt, hogy felgyorsítsa a gatwicki ügy óta mozgásba lendülő hatósági válaszlépéseket.

 

 

A brit kormányzat még hétfőn közzé azt a dokumentumot, amely a drónproblémák kezelését hivatott megnyugtatóan rendezni. Az új szabályok meghozatalát egyébként egy gyors nemzeti drónkonzultáció előzte meg. A közlekedési minisztérium honlapja több mint 5000 véleményt gyűjtött össze, és ezek figyelembevételébel hozták meg az új szabályokat.

A leglényegesebb elemek között említhető a rendőrség mozgásterének kiszélesítése, hogy szükség esetén képesek legyenek felkutatni, kontrollálni és földre kényszeríteni a zavarosban repkedő drónokat. A kormányzat megvizsgálja továbbá a lehetőségeket, hogy milyen technológiai megoldásokat lehet alkalmazni az olyan érzékeny létesítmények drónvédelmére, mint amilyenek a repterek, vagy éppen a börtönök. A légikikötők körül már eddig is életben lévő repüléstilalmi zónákat tovább tágítják. Végül, de nem utolsó sorban idén novembertől minden, 250 grammnál nehezebb eszköz használatát regisztrációhoz és sikeres vizsgához kötik.

Katonai védelem

Ugyan pontosan nem lehet tudni, hogy a hadsereg milyen jellegű segítséget ad a tegnapi eset felderítéséhez, de a katonaság eszköztárának bevetése jól jelzi, milyen jelentőségű problémáról van szó. A felelőtlen drónreptetés extrém esetben súlyos légi katasztrófához vezethet, ennek megfelelően az ügyben nyilatkozó kormányzati szereplők nem fukarkodtak a fenyegetésekkel sem, megemlítve a büntetési tétel felső határát, ami jelen esetben életfogytiglani börtönt jelent.

A karácsonyi masszív leállást követően a repterek maguk is megkezdték a fegyverkezést. Sajtóértesülések szerint a Gatwicken már működik, a Heathrow esetében pedig folyamatban lehet az izraeli fejlesztésű Drónkupola rendszer telepítése. Ez a technológia képes a drónok felderítésére, azok irányításának blokkolására, illetve földre kényszerítésre is.

Piaci hírek

Elindult a nagy 5G-s projekt. Összeállt a frekvenciapályázat tervezete

Az NMHH közzétette a menetrendet: nyáron nyilvános konzultáció, majd a jelentkezés, szeptemberben pedig jöhet a frekvenciaaukció.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.

a melléklet támogatója a BalaSys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.