Az akvizícióval a Deutsche Telekommal vívott csatájában erősítheti pozícióit a brit vállalat.

A Vodafone csoport bejelentette a Liberty Global német és közép-európai részlegeinek felvásárlását. A 18,4 milliárd eurós megállapodás, noha nem volt teljesen váratlan, jelentős átalakulásokat gerjeszthet a régió televíziós és szélessávú internetszolgáltatási piacán.

Se veled, se nélküled

A döntés a Liberty Global tulajdonában levő Unitymedia akvizíciójára irányul, mely a második legnagyobb kábeles szolgáltató Németországban, illetve a UPC cseh, magyar és román részlegeit is magába foglalja. A terv az, hogy ennek eredményeként a Vodafone hatékonyabban léphet fel a piaci versenyben legfőbb riválisával, a Deutsche Telekom AG-vel szemben. A brit távközlési szolgáltató azokon a területeken erősödik a lépéssel, ahol a leginkább szüksége van rá: a több szolgáltatást egyben kínáló (bundle) internetcsomagok, a vezetékes telefon és televíziós kínálat piacán.

Évek óta tartó, hol előrehaladó, hol megtorpanó tárgyalássorozatot zár le a megállapodás. Míg a felek sokáig nem tudtak megegyezni a kötelezettségek felvállalásában, az amerikai John Malone befektető az amerikai és a kelet-európai jövedelmezőség közötti nagyságrendi különbségeket látva végül beadta a derekát. Döntésével Malone gyakorlatilag feladta közép-európai érdekeltségét.

A megállapodás értelmében a Liberty Global bevételei 10,6 milliárd eurónyi összeggel gyarapodnak. A cég így szinte minden ballaszttól megszabadul (osztrák kábeles részlegét a tavalyi év végén adta el a Deutsche Telekomnak), és Európában a számára legnagyobbnak számító ír és brit piacra fókuszálhat.

További megállapodások jöhetnek

Nem csak a nyereség szintje és abszolútértéke tekintetében van különbség az európai és az amerikai régió között. Utóbbi sokkal egységesebb, kevésbé jellemzi a néhány (tíz)milliós ügyfélkörrel rendelkező, globális léptékben aprónak számító piaci résztvevők jelenléte. Ráadásul az öreg kontinens piaci szabályozói is szigorúbbak; 2016-ban például megakadályozták a Three és az O2 brit összeolvadását.

Mindazonáltal az idei év eddig komoly felfutást hozott ezen a téren. Amint arról beszámoltunk márciusban, a cseh PPF Csoport a magyar mellett a bolgár, a montenegrói és szerbiai leányvállalatért, valamint a Telenor Common Operation technológiai szolgáltatóért 2,8 milliárd eurót fizet. Igaz, az ügylet lezárásához még a szabályozó hatóság jóváhagyása is szükséges, ez 2018 harmadik negyedévében várható.

Visszatérve a Vodafone-Liberty megállapodáshoz: annak megkötése nem feltétlenül jelenti a két vállalat közötti tárgyalások végét. Mindkét fél vezetőinek körében felmerült már a teljes egyesülés lehetősége, amivel egy összeurópai kihívó riogathatná a kontinens egyes régióiban jelen levő, kisebb méretű szolgáltatókat.

A Vodafone pénzügyi igazgatója, Nick Read nemrég elejtett megjegyzése szerint a szolgáltató szívesen felvásárolná a Liberty hollandokkal felesben létrehozott leányvállalatát. A Vodafone ügyvezető igazgatója, Vittorio Colao pedig azt közölte, hogy a Liberty brit érdekeltségeinek sorsa egy jövőbeni tárgyalás alapját képezheti.

Regionális hatások

A döntéssel a Vodafone vezető helyzetbe kerül a következő generációs hálózatok területén, 54 milliónyi otthon számára biztosítva kábeles vagy üvegszálas elérést az öreg kontinensen. Összesen 110 millió lakossági és üzleti felhasználója lesz ezzel a briteknek, beleértve a nagykereskedelmi megállapodásokat is.

Segítheti a német kormány ambiciózus céljainak elérését is a felvásárlás. Az Angela Merkel vezette kormány az összes német háztartás közel kétharmadában (25 millió) akar gigabites adatátviteli sebességet kínáló előfizetést látni öt év múlva, 2022 végén. A Deutsche Telekommal való, még intenzívebb versengés erőteljes állami ösztönzők nélkül is előidézheti ezt az állapotot.

A két vállalat közötti megállapodás a Vodafone közép-európai vezetékes hálózatra és konvergenciára vonatkozó stratégiára szintén hatással lehet. Ezeken a piacokon – Csehország, Magyarország, Románia – a Vodafone-UPC páros az összes háztartás 39 százalékát, 6,4 millió családot szolgálhat ki. Emellett 15,8 millió mobiltelefon-felhasználó, 1,8 millió szélessávú és 2,1 millió televíziós szolgáltatást igénybe vevő ügyfél tartozik majd az egyesülést követően a cég érdekeltségébe.

Feltéve persze, hogy erre az üzletre az illetékes szabályozó testületek is rábólintanak. Ha így is lesz, az sem holnap történik meg: várhatóan akár egy évig is eltarthat, mire minden pecsét a helyére kerül.

Piaci hírek

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.