A szolgáltatásból származó globális bevételek az idén már a 186 milliárd dollárt is meghaladják, ami a tavalyihoz képest 21,4 százalékos növekedést jelent.
Hirdetés
 

A Gartner legfrissebb jelentése szerint a nyilvános felhő piacán jelenleg a leggyorsabb ütemben, közel 36 százalékkal az infrastruktúra-szolgáltatás bővül (IaaS), ebből világszerte 40,8 milliárd dollárra bevételre tehetnek szert az adatközponti operátorok. A piackutató várakozásai szerint 2021-re a tíz legnagyobb szolgáltatóhoz folyik majd be az IaaS-szegmensben képződő bevételek 70 százaléka, szemben a 2016-ban kimutatott 50 százalékkal.

A legtöbb bevételt továbbra is az SaaS hozza a konyhára

A nagyok dominanciája egyre látványosabb, ami hatalmas lehetőségeket, de egyben nagy kihívásokat is rejt a végfelhasználók és más piaci szereplők számára – vélik az elemzők. Meg is magyarázzák miért. Miközben egyértelmű, hogy a nagyobb szolgáltatók igénybevétele költség- és egyéb területeken kimutatható hatékonyságot is jelent, a cégeknek nem árt óvatosnak lenni, nehogy az IaaS-operátorok túlzottan nagy befolyást szerezzenek felettük és a piac felett.

A nyilvános felhőszolgáltatások piacának alakulása a Gartner előrejelzése szerint (milliárd USD)


A cloudpiac legnagyobb szegmense viszont továbbra is a szoftverszolgáltatás (SaaS) marad, az ezen a területen tevékenykedők ebben az évben közel 74 milliárd dolláros bevétellel kalkulálhatnak, ami nagyjából 22 százalékkal több a tavalyinál. A Gartner várakozásai szerint az SaaS 2021-re már a teljes applikációs szoftverköltés 45 százalékára rúg majd, mert egyre több területen válik preferált felhasználói modellé.

A platformszolgáltatáson (PaaS) belül a leggyorsabban az adatbázis-platform szolgáltatása (dbPaaS) növekszik, csupán ebből 2021-re már mintegy 10 milliárd dollárnyi bevétele származhat a szolgáltatóknak. A megaoperátorok egyre több olyan csomagot kínálnak, amelynek ez ma már a szerves része.

Öt év alatt megduplázódik a szolgáltatók globális bevétele

Bár a nyilvános felhő az eredetileg gondoltnál sokkal intenzívebben növekszik, a Gartner elemzői 2018-tól már inkább stabilizálódó piaccal számolnak, mondván az lassan érett szakaszába érkezik. Ettől függetlenül az ezen a területen működő vállalkozásoknak nem lehet oka panaszra: 2017-től pár év alatt gyakorlatilag megduplázódik a világméretű bevétel, amely 2021-ben már átlépi a 300 milliárd dollárt is.

A más forrásból származó adatok is azt támasztják alá, hogy az első idők aggodalmaskodásai után nagy lendületet vett a piac, amiből a felhőinfrastruktúra-szállítók is jól profitálnak. Mint nemrégiben megírtuk, a tavalyi harmadik negyedévben 25,5 százalékkal többet adhattak el az egy évvel korábbinál főként szerverekből, tárolókból és Ethernet-kapcsolókból. Az infrastruktúrára szánt pénzek harmadából publikus felhő épül, a nyilvános felhőre egy negyedév alatt elköltött közel 8 milliárd dollár összege éves összevetésben 32,3 százalékos éves növekedést mutat.

A világ publikus felhőpiacának jelenleg nagyjából a harmadát adja Európa. Az öreg kontinensen azonban egyelőre az országcentrikusság a legfőbb gátja a gyorsabb terjedésnek. Ennek következtében az európai vállalkozások zöme még mindig észak-amerikai felhőmegoldásokat használ. Az utóbbiak mögött álló cégek pedig egyre dominánsabb szerepet töltenek be, helyi létesítményeiket koncentráltan, többnyire Amszterdamban, Frankfurtban, Londonban és Dublinban hozzák létre. Számukra jelentenének komoly kihívást az egységesen, Európa minden szegletében elérhető cloudszolgáltatások.

Itthon a felhő még nem domináns része az IT-piacnak. Egy korábbi cikkünkben írtunk arról, hogy a cloudköltések összértéke, beleértve a privát felhőt is, négy-öt éven belül haladhatja meg az évi 300 millió dollárt. Nálunk is, hasonlóan a közép-kelet-európai más országaihoz, a nyilvános felhő a legnépszerűbb, részesedése meghaladja a 70 százalékot. Az itthoni felhasználók óvatosak, felhő alapon a kevésbé kritikus üzleti alkalmazásokat használják.

Cloud & big data

Mélyen a zsebébe nyúlt az Adobe

A cég története legnagyobb súlyú akvizícióját jelentette be. A marketingautomatizációs megoldásokat fejlesztő Markto 4,75 milliárd dollárért lesz az Adobe része.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.