Az amerikaiak már két éve puhították vonakodó a szövetségeseiket a kínai csipgyártártás fejlődését visszavető rendelkezésekkel kapcsolatban.

Az Egyesült Államoknak sikerült megállapodnia Hollandiával és Japánnal a chipgyártásban használt fejlett technológiák Kínába irányuló exportjának korlátozásáról – számolt be róla a múlt hét végén bennfentes forrásaira hivatkozva a Bloomberg. A pénteken lezárult tárgyalásokon ezek szerint olyan megegyezés született, amelyik az októberben elfogadott amerikai rendelkezések egy részét a két szövetséges országban székhellyel rendelkező vállalatokra is kiterjesztené, legelsősorban az olyan jelentős csúcstechnológiai szállítókra, mint az ASML, a Nikon vagy a Tokyo Electron.

Mindez jelentős diplomáciai győzelem Joe Biden kormányának, amely már tavaly ősszel átfogó korlátozásokat jelentett be Kína hozzáférésére az amerikai csipgyártási technológiához, hogy lassítsa az ország fejlődését a katonai alkalmazások, a mesterséges intelligencia vagy ezzel összefüggésben a szuperszámítógépek területén. Ezzel a kritikák szerint nagy lehetőséget teremtettek más nemzeteknek, hogy betöltsék az amerikai szállítók helyét a kínai piacon, így a mostani megállapodással az amerika politika anélkül érvényesülhet, hogy hátrányos helyzetbe hozná a hazai vállalatokat.

Részletek később vagy soha

Hogy a mostani alku egész pontosan mit tartalmaz, azt hivatalosan nem lehet tudni, és lehet, hogy pontosan nem is fog kiderülni. A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője korábban azt mondta, hogy holland és japán tisztviselők olyan kérdésekről tárgyaltak a Fehér Házban, amelyek "mindhármuk számára fontosak", de a Bloomberg értesüléseit ezen túlmenően sem a holland külügyminisztérium, sem a japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium nem kommentálta. A Reuters szerint Mark Rutte holland miniszterelnök korábban már azt is világossá tette, hogy kormánya nem feltétlenül hozza majd nyilvánosságra az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások eredményét a félvezetőipari exportkorlátozásokról.

A Nikon és a Tokyo Electron sem kívánt nyilatkozni olyasmiről, amit hivatalosan nem jelentettek be. A hírügynökség által megszólaltatott szakértők úgy látják, hogy a japán cégek elvileg továbbra is eladhatnak "nem fejlett termékeket" Kínának, a forgalom visszaesését pedig közép- és hosszú távon az Egyesült Államokba, Németországba vagy Indiába irányuló szállítások növelésével ellensúlyozhatnák. Ennél súlyosabb hatása lehet viszont az olyan intézkdéseknek, mint a műszaki támogatás letiltása a meglévő ügyfeleknél. Az ASML, ahol korábban éles kritikát fogalmaztak meg a Kínával szembeni exportkorlátozásokról, annyit közölt, hogy a megállapodást annak hatályba lépése előtt részletezni kell és jogszabályokba kell ültetni, ami időbe telik majd.

Piaci hírek

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.