A részvényesek ettől nem lettek boldogabbak: jó negyedéves eredmények után is esett az árfolyam.

Mint a múltban olyan sokszor, ismét felülmúlta az elemzői várakozásokat az Oracle. És mint a múltban olyan sokszor, a részvényesek ettől sem elég boldogok. Így aztán a pénzügyi eredmények közzététele után 5 százalékkal esett az Oracle-részvények árfolyama. Ennek azonban nem a múlt volt az oka.

Sorakoznak a jelentős pluszok

A vállalat teljes bevétele 8 százalékkal nőtt éves összevetésben: tavaly 10,4 milliárd dollárral zárt a negyedik negyedév (az Oracle pénzügyi éve júniustól májusig tarta), idén 11,2 milliárddal, miközben az elemzők 11,04 milliárdot vártak. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy az előző év azonos időszakát a koronavírus-járvány hatásai miatt 6 százalékos mínusszal zárta, így alacsonyabb bázisról növekedni is könnyebb volt. (Az előző negyedévben szolid, 3 százalékos bevételbővülést sikerült összehozni, de azt egy várakozáson felüli bázishoz kell viszonyítani.)

Ami a részeredményeket illeti, az elemzők egyetlen szegmens teljesítményét tippelték meg pontosan: a hardverüzletágét. Minden másban alulbecsülték a várható bevételeket. A felhőszolgáltatások és licenctámogatás 7,4 milliárd dollár bevétellel zárt, ez 8 százalékkal több, mint tavaly (6,8 milliárd), az elemzők pedig 7,3 milliárdot vártak. Ez a szegmens adja egyébként a vállalat bevételeinek kétharmadát. Az Orcle közleménye külön kiemeli, hogy a Gen2 Cloud és az Autonomous Database (melyek az Oracle IaaS részei) duplázott, de a többi felhős szolgáltatás is szépen növekedett: a Fusion ERP 46 százalék, a Fusion HCM 35 százalék, a NetSuite ERP 26 százalék pluszban zárt. Azt azonban az elemzői konferenciahíváson sem árulták el, hogy ezek nominálisan mennyivel járultak hozzá a bevételhez.

 
Oracle: Pénzügyi eredmények, 2021/Q4
Infogram


A bevétel ötödét adó licencértékesítés (felhő és on-premise) 2,1 milliárd dollár bevételt hozott, 9 százalékkal többet, mint egy éve (akkor 2 milliárd alatt maradt). A hardverbevételek 2 százalékkal csökkentek. A 882 millió dollár ellenben pontosan megfelelt az elemzők becslésének.

Akkor miből ered a pesszimizmus?

Ha ilyen szépek a számok, miért a tőzsdei pesszimizmus? Ahogy tavaly a harmadik negyedévnél, a befektetők itt is a jövőre gondoltak. Csak míg tavaly senki sem hitte el, hogy az járvány negatív hatásait képes lesz ellensúlyozni a  vállalat, úgy idén a vezérigazgató vázolta jövőkép ingatta meg a bizalmat. Pedig Safra Catz középtávra sem mondott rossz híreket: igaz ugyan, hogy a már elkezdődött 2022-es pénzügyi évben még többet fordít a vállalat a felhős üzlet fejlesztésére, de ez hamarosan meghozza a gyümölcsét. Catz szerint a befektetések következtében nőni fog a felhőszolgáltatások jövedelmezősége.

Mint a CNBC felhívta rá a figyelmet, a bejelentés utáni megingást nem is kell komolyan venni. Az Oracle részvényei ugyanis év eleje óta 26 százalékkal emelkedtek, szemben az S&P 500 index 13 százalékos emelkedésével.

Cloud & big data

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.