Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.

Igencsak megszenvedheti Donald Trump újabb felbuzdulását az Apple. Az amerikai elnök múlt héten jelentette be, hogy megtiltja az amerikai vállalatoknak és magánszemélyeknek, hogy két kínai alkalmazás (a TikTok és a WeChat) tulajdonosaival tranzakcióba bocsátkozzanak. Bár azt még a tengerentúlon is csak találgatják, hogy pontosan mit is jelent ez a megfogalmazás a gyakorlatban, de ha szigorúan értelmezzük a szeptember 20-án élesedő tiltást, akkor az Apple termékeit és szolgáltatásait is meg kell majd tisztítani a nemzetbiztonsági kockázatként kezelt appoktól. Ez utóbbi viszont akár katasztrofális következményekkel is járhat az iPhone eladásaira nézve.

Készüllhetnek a legrosszabra?

Ming-Csi Kuo (Ming-Chi Kuo), az almás ügyekben valóságos orákulumnak számító távol-keleti elemző legújabb előrejelzésében felvázolta, milyen következményekkel járhat, ha Cupertinónak el kell távolítania az App Store-ból a WeChat alkalmazást. Az elemzés két forgatókönyvvel számol. Az első a kedvezőbb, ez azt feltételezi, hogy az Apple-nek csak az Egyesült Államokban kell "problémamentesíteni" az alkalmazásáruházát. A durvább változat viszont azzal kalkulál, hogy az intézkedés miatt a cég globálisan kényszerül kipucolni az App Store-t. 

Az optimista forgatókönyv esetén Kuo az iPhone-értékesítések 3-6 százalékával számol, míg más Apple-termékek (iPad, AirPods Apple Watch, Mac) esetében a hatás 3 százalék alatt maradna. A globális kitiltás viszont extrém visszaeséssel fenyeget. Az elemző ebben az esetben a telefoneladások 25-30 százalékos bezuhanására számít, míg más termékeknél is komoly, 15-25 százalékos lehet a csökkenés a jelenlegi szintekhez képest.

A nagy eltérés magyarázata természetesen Kínában működésében keresendő. Az ország a világ legjelentősebb okostelefonos piaca, ahol ráadásul a WeChat nem csupán elsöprő népszerűségnek örvend, de valósággal nélkülözhetetlen platformként telepedik rá az iOS-es (és androidos) készülékekre. A kínai emberek nem csupán kommunikációra használják az appot, de ezen keresztül bonyolítanak pénzügyeket, vásárolnak online, használják közösségi csatornaként és munkaeszközként is. A WeChat felhasználói tábora Kínán kívül sem lebecsülendő, összességében az alkalmazást már több mint 1,2 milliárd ember használja globálisan.

Veszélyben a zsíros falat

Ugyan az Apple nem közöl hivatalos, országokra lebontott eladási statisztikákat, de azt lehet tudni, hogy a legutóbbi negyedévben Kínából jött a társasásg teljes bevételének több mint 15 százaléka. Ez utóbbi jól mutatja, mára milyen elengedhetetlenül fontos régió lett Cupertino életében a kínai térség.

Az Apple-szakértő elemzését a befektetőknek szóló tanáccsal zárja, miszerint érdemes lehet csökkenteni a részvénypakk méretét az Apple beszállítóinál, mert ha tényleg élesedik egy kemény tiltás, az alaposan megtépázhatja az amerikai óriásvállalat megrendeléseitől függő kisebb cégek árfolyamát (is).

Konzumer tech

Milliárdnyi androidos eszközön változik meg a hozzáférések kezelése

A Google nemsokára a teljes androidos ökoszisztémában bevezeti azt a biztonsági funkciót, amely automatikusan visszavonja a régóta nem használt alkalmazások engedélyeit.
 
Hirdetés

Kiberbizonság 2021-ben: légy része a megoldásnak!

A Cyber Security Summit 2021 kiberbiztonsági-technológiai rendezvénysorozat az elmúlt év legfontosabb IT biztonsági témáit és kérdéseit járja körbe elismert szakembereinek segítségével.

Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.