A Flickr idei statisztikája szerint az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép, az Apple eszközei tarolnak a márkák versenyében.
Hirdetés
 

A digitális kamerák eladásai már az évtized elején leszálló ágba kerültek. Ahogy az aktuális felső kategóriás mobilok objektívei és szolgáltatásai egyre hatékonyabban helyettesítették ezeket a termékeket, úgy az olcsó kompakt kamerák, de később már a komolyabb, cserélhető objektíves gépek is kellemetlen helyzetbe kerültek.

Az InfoTrends becslése alapján 2017-ben a digitális felvételek 85 százalékát készítették okostelefonnal, ami azért is érdekes, mert a képek száma folyamatosan növekszik. Az ősszel kiadott előrejelzések értelmében az idén 1200 milliárd digitális fotót készült világszerte, vagyis átlagosan már 160 kép jut a Föld minden egyes lakosára.

Bár az okostelefonok más szegmensekben, így a hordozható médialejátszók vagy navigációs eszközök területén még nagyobb pusztítást végeztek, a digitális kamerák is belerokkantak a mobil forradalomba. A CTA adataiból kiderült, hogy 2007 (az iPhone megjelenése) és 2016 között piacuk a harmadára csökkent.

Már a pálya felét elfoglalták

A látványos trendet most egy újabb információ is megerősíti: a Flickr nemrég tette közzé, hogy 2017-ben az oldalra feltöltött fotók 50 százaléka már valamilyen okostelefonnal készült, vagyis a fényképezőgépek fele tulajdonképpen már nem is dedikált fényképezőgép. A Flickr év végi statisztikája szerint így nézett ki az idei felhozatal:

 
A Flickr feltöltött képei 2017-ben
Infogram


A tükörreflexes digitális fényképezők (DSLR) aránya 8 százalékponttal növekedett, miközben a kompakt gépek 9 százalékpontos csökkenést mutattak. Ez körülbelül azt jelenti, hogy az okostelefonok egyre inkább a háttérbe szorítják a digitális kamerákat, utóbbi kategórián belül pedig a kompakt gépek szenvedik el a piacvesztés legjavát.

Az Apple nem csak az okostelefonok, de az összes márka között tarol. Volumenében a Flickr 100 legnépszerűbb kamerájának több mint fele valamilyen iPhone készülékben dolgozik, miközben a 10 legnépszerűbb eszköz közül 9 az iPhone valemelyik kiadása volt. A Canon ehhez képest 23 százalékon, a Nikon pedig 18 százalékon végzett a márkák 2017-es rangsorában.

Figyelembe véve, hogy az okostelefonok kamerái és a hozzájuk kapcsolt szoftveres funkciók vagy applikációk milyen ütemben fejlődnek, nehéz elképzelni, hogy a menetelés akár csak lassulhatna is a közeljövőben. Miután a legtöbben éjjel-nappal maguknál tartják az okostelefont, egyre kevesebb értelme van külön magukra akasztani egy digitális kamerát is - és ez időnként már nem csak az otthoni, de a professzionális felhasználókra is igaz lehet.

Konzumer tech

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.