A Flickr idei statisztikája szerint az iPhone a legnépszerűbb fényképezőgép, az Apple eszközei tarolnak a márkák versenyében.

A digitális kamerák eladásai már az évtized elején leszálló ágba kerültek. Ahogy az aktuális felső kategóriás mobilok objektívei és szolgáltatásai egyre hatékonyabban helyettesítették ezeket a termékeket, úgy az olcsó kompakt kamerák, de később már a komolyabb, cserélhető objektíves gépek is kellemetlen helyzetbe kerültek.

Az InfoTrends becslése alapján 2017-ben a digitális felvételek 85 százalékát készítették okostelefonnal, ami azért is érdekes, mert a képek száma folyamatosan növekszik. Az ősszel kiadott előrejelzések értelmében az idén 1200 milliárd digitális fotót készült világszerte, vagyis átlagosan már 160 kép jut a Föld minden egyes lakosára.

Bár az okostelefonok más szegmensekben, így a hordozható médialejátszók vagy navigációs eszközök területén még nagyobb pusztítást végeztek, a digitális kamerák is belerokkantak a mobil forradalomba. A CTA adataiból kiderült, hogy 2007 (az iPhone megjelenése) és 2016 között piacuk a harmadára csökkent.

Már a pálya felét elfoglalták

A látványos trendet most egy újabb információ is megerősíti: a Flickr nemrég tette közzé, hogy 2017-ben az oldalra feltöltött fotók 50 százaléka már valamilyen okostelefonnal készült, vagyis a fényképezőgépek fele tulajdonképpen már nem is dedikált fényképezőgép. A Flickr év végi statisztikája szerint így nézett ki az idei felhozatal:

 
A Flickr feltöltött képei 2017-ben
Infogram


A tükörreflexes digitális fényképezők (DSLR) aránya 8 százalékponttal növekedett, miközben a kompakt gépek 9 százalékpontos csökkenést mutattak. Ez körülbelül azt jelenti, hogy az okostelefonok egyre inkább a háttérbe szorítják a digitális kamerákat, utóbbi kategórián belül pedig a kompakt gépek szenvedik el a piacvesztés legjavát.

Az Apple nem csak az okostelefonok, de az összes márka között tarol. Volumenében a Flickr 100 legnépszerűbb kamerájának több mint fele valamilyen iPhone készülékben dolgozik, miközben a 10 legnépszerűbb eszköz közül 9 az iPhone valemelyik kiadása volt. A Canon ehhez képest 23 százalékon, a Nikon pedig 18 százalékon végzett a márkák 2017-es rangsorában.

Figyelembe véve, hogy az okostelefonok kamerái és a hozzájuk kapcsolt szoftveres funkciók vagy applikációk milyen ütemben fejlődnek, nehéz elképzelni, hogy a menetelés akár csak lassulhatna is a közeljövőben. Miután a legtöbben éjjel-nappal maguknál tartják az okostelefont, egyre kevesebb értelme van külön magukra akasztani egy digitális kamerát is - és ez időnként már nem csak az otthoni, de a professzionális felhasználókra is igaz lehet.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.