A gyanú szerint mindez az internetes alvilág és a kiberbiztonsági szakértők között zajló háború egyik lépése, ahol a Szövetségi Nyomozó Iroda ezúttal pusztán egy gyalogként funkcionált.

Az FBI feladatai közé tartozik többek között a különösen veszélyes informatikai támadásokkal kapcsolatos információk, illetve az ezek elkerülését segítő tanácsok megosztása a közvéleménnyel és az amerikai cégekkel, szervezetekkel. Ezért duplán kellemetlen akciónak minősíthető az a hétvégén történt eset, amelynek során illetékteleneknek sikerült a kormányhivatal rendszerét kijátszva olyan leveleket küldeni több mint 100 ezer címre, amelyek feladója technikailag valóban az FBI volt.

Magasra húzták a hóhért

A szombaton történt esettel kapcsolatban egyelőre sok részlet tisztázatlan, de a Bleeping Computer beszámolója szerint november 13-án kora reggel legalább két hullámban mentek ki az FBI rendszeréből azok a kamu levelek, amelyek arról tájékoztatták a címzetteket, hogy adatlopás áldozatává váltak.

 

 

Az FBI nem sokkal később megerősítette az illegális cselekmény tényét, de a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, hogy ki(k) és hogyan voltak képesek kompromittálni a hatóság informatikai hálózatát.

Sajtóbeszámolók szerint a levelekben egy ismert kiberbiztonsági szakértővel, Vinny Troiával próbálták összefüggésbe hozni a nem létező kibertámadást. A dark web folyamatait feltáró, az illegális tevékenységeket rendszeresen nyilvánosságra hozó szakembert minden bizonnyal azért pécézték ki a hekkerek, hogy pontosan ezekért az akcióiért vágjanak vissza. 

A Bleeping Computer megszólaltatta az érintettet is, aki egy bizonyos Pompomourint sejti a szokatlanul bátor spamkampány hátterében. Elmondása szerint ez az egyelőre beazonosítatlan kiberbűnözői személyiség (és bűntársai) már korábban is megpróbálták lejáratni hasonló módszerekkel.

Bátor vagy botor? 

Bár egyelőre még megjósolhatatlan, miként zárul az FBI nyomozása az ügyben, de az biztos, hogy az elkövető(k)nek nem szükséges kurázsiért a szomszédba járni. A nyomozószerv renoméján ezzel most komoly folt esett, amit borítékolhatóan gyorsan és látványosan szeretnének majd feledtetni azzal, hogy kézre kerítik az elkövetésben közreműködőket.

Márpedig az FBI sorait nem a Sherlock Holmes-regényekből ismert inkompetens bűnüldözők alkotják. A szervezet már idén is több nagy sikert ért el az internetes alvilág ellen. Legutóbb például nyáron számoltunk be arról, hogy az ügynököknek sikerült lefoglalnia a Colonial Pipeline elleni zsarolóvírusos támadásból származó váltságdíj tetemes részét.

Biztonság

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.