Idén a Debreceni Egyetem oktatója nyerte el a Vezető Informatikusok Szövetsége által tizenegyedik alkalommal kiírt Az Év Informatikai Oktatója ösztöndíjat.
A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) 2002-ben alapított ösztöndíjat az informatikai felsőoktatásban dolgozó tanárok munkájának elismerésére, ösztönzésére. Az 1 millió forintos ösztöndíjra azok a magyarországi felsőoktatási intézmények pályázhatnak, melyekben rendszeresített informatikus képzés folyik főállású tanárokkal. A VISZ az idén is eljuttatta a pályázati felhívást az ország felsőoktatási intézményeinek informatikai képzési vezetőjéhez, aki belső egyeztetések után maximum két jelölt pályázatát küldhette vissza a szervezetnek.

A díjjal – amely hangsúlyozottan nem életmű díj – a szervezet nem elsősorban az oktatók szakmai-tudományos tevékenységét vagy oktatáspolitikai szervező munkáját jutalmazza, hanem mindenekelőtt a közvetlen oktatási munkát a pályázó elmúlt 3 éves tevékenységének értékelésével. A díj odaítéléséről minden évben független szakmai zsűri dönt, melynek évek óta tagja a Bitport főszerkesztője is.

Idén Debrecen a nyerő Az idén Hajdu András, a Debreceni Egyetem Komputergrafika és Képfeldolgozás Tanszék tanszékvezető egyetemi docense nyerte el a rangos elismerést és a vele járó ösztöndíjat. Az oktató igazi lokálpatrióta. Jelenlegi munkahelyén, a Debreceni Egyetemen szerzett 1996-ban matematikus, matematikatanár és angol szakfordító diplomát, majd ugyanott summa cum laude PhD fokozatot 2003-ban.

Részt vett a Debreceni Egyetem Informatikai Karon 2006-ban indult nappali és levelező gazdasági informatikus BSc képzés két kötelező tárgyának kialakításában (Magasszintű programozási nyelvek). Az általa kialakított kurzusok egy klasszikus, strukturális magasszintű programozási nyelv megismerése után egyértelműen a szak elvárásaihoz igazodnak, azaz az adatábrázolásban is használható objektumorientált szemlélet mellett a hallgatók megismerhetik a táblázatkezelői (Excel), vállalatirányítói (SAP) és a statisztikai rendszerek (SPSS) programozhatóságát is. Hajdu András folyamatosan korszerűsítette és aktualizálta az oktatási programot. Talán ennek is köszönhető, hogy 2011-ben, miután az Informatikai Kar szabadabbá tette az előadó-választást, igen nagy számú hallgató jelentkezett hozzá, akik szerint szigorú, de emberséges és következetes tanár.

Fő kutatási területéhez, a digitális képfeldolgozáshoz és a diszkrét matematikához kapcsolódóan számos új tantárgy tematikájának kidolgozásában vett részt, sőt bekapcsolódott más karok munkájában is. Felkérték például az egyetem Műszaki Karán, hogy legyen felelőse a mechatronikai MSc képzés gépi látás tantárgyáért.

A zsűri külön pozitívan értékelte azt, hogy Hajdu András olyan szakdolgozat- és diplomamunka-témákat ír ki, melyek lehetőséget teremt a hallgatóknak arra, hogy konkrét célfeladatokhoz (például hazai K+F projektek menedzsmentje) kötődően dolgozhassanak. Ugyanezt az elvet érvényesíti az 2008-ban indult Informatikai Tudományok Doktori Iskolájának oktatójaként és témavezetőjeként is.

Hajdu András számos elismerést kapott: elnyerte többek között a Bolyai János Matematikai Társulat  Farkas Gyula-díját, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János-ösztöndíját is.

CIO-któl tanulhatnak az informatikus hallgatók a BME-n
Hiányszakma volt és lesz az informatikus

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.