Thierry Breton belső piacért felelős biztos szerint nem szabad várni addig, amíg életbe lép az MI EU-s szabályozása.

Átmeneti megállapodásokkal szabályozná az Európai Bizottság a mesterséges intelligencia fejlesztését és alkalmazását. Ennek érdekében Thierry Breton belső piacért felelős biztos (a fenti képen) már korábban egyeztetett Brüsszelben az Alphabet/Google vezérigazgatójával, Sundar Pichaijal. Az Európai Bizottság az európai és nem európai vállalatok bevonásával alakítana ki egy MI-paktumot, amely addig maradna érvényben, amíg nem lép életbe az egységes európai szabályozás, írta a Reuters Breton egy szerdai nyilatkozatára hivatkozva. A paktumhoz való csatlakozás értelemszerűen önkéntes lenne, derül ki a biztos nyilatkozatából.

Lassan halad, sokan bírálják

Az átfogó MI-startégia szükségességét már a von der Leyen-bizottság 2020-ban bemutatott digitális stratégiája is felvetette. Egy évvel később készült el a szabályozás tervezetének első verziója. De mint minden ilyen jellegű EU-s jogszabály, a sok előzetes egyeztetés miatt ez is lassan jut el végső formájáig.

A tervezet kritikákat is kapott bőséggel, az érintett vállalatok elsősorban attól féltek, hogy a szigorú szabályozás pont a legígéretesebb innovációkat veti vissza. Mára viszont az a konszenzus, hogy épp az EU kockázatalapú megközelítése lehet a jó irány. Az MI-technológia ugyanis olyan sokrétű és annyira gyorsan változik, hogy definíciókkal jóval nehezebb megragadni a 'mit szabad és mit nem' kérdéskörét.

Breton a paktum ötletének bedobása kapcsán arra kérte az uniós országokat és az uniós jogalkotókat, hogy mielőbb zárják le a vitás kérdéseket, és még az év vége előtt véglegesítsék a Bizottság által javasolt MI-szabályok részleteit.

Félelem és reszketés – mindenfelé

Egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy a gyorsan fejlődő mesterséges intelligencia felboríthatja a társadalom és a vállalkozások működését, sőt akár az emberi kultúrát is lerombolhatja (ezzel kapcsolatban tanulmányozásra érdemes az MIT fizikaprofesszora, Max Tegmark elgondolkodtató írása). A kormányok igyekeznek gyorsan reagálni a kockázatokra: úgy szeretnék csökkenteni a technológiai fejlődés negatív hatásait, hogy közben fenntartsák az innováció lendületét is.

Mint a Reuters írja, Margrethe Vestager versenyjogi biztos a héten bejelentette, hogy az Unió és az USA a mesterséges intelligenciával kapcsolatos együttműködés fokozását tervezi. Még az EU-s (és az amerikai) jogszabály hatályba lépése előtt szeretnének megállapodni bizonyos minimumszabályokról.

Piaci hírek

A Snapchat alapítójának húga lenne a telefonszex Gattyánja

Már annyira a mainstream része az erotikus tartalmakat kínáló Quinn, hogy alapítóját, Caroline Spiegelt a finnek híres stratuprendezvényére, a Slush-ra is meghívták.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.