A svéd vállalat 1,1 milliárd dollárért szerzi meg a Cradlepoint nevű startupot.

Felvásárolja az Ericsson a Cradlepoint nevű startupot. Az Ericsson közleménye szerint a vételár 1,1 milliárd dollár. A felvásárlást a tervek szerint az utolsó negyedévében zárják le, a vételárat is akkor fizeti ki az Ericsson készpénzben.

A 2006-ban alapított, jelenleg 650 alkalmazottat foglalkoztató amerikai cég önálló leányvállalatként működik tovább, és megmarad a Cradlepoint márkanév is. Szervezetileg a svéd vállalat Technologies & New Business üzletágának a része lesz. A svédek úgy számolnak, hogy a felvásárlás 2021-ben és 2022-ben még nagyjából 1 százalékkal csökkenti a működési eredményhányadukat, de utána már javítja a cash-flow-t.

A Cradlepoint 2019-ben 137 millió dollár bevételt ért el, működési eredményhányada 61 százalék volt.

A Cradlepoint saját meghatározása szerint felhőalapú hálózati megoldást kínál emberek, helyszínek és dolgok vezetékes és vezeték nélküli szélessávú összekapcsolására. Legfontosabb terméke a Cradlepoint NetCloud, amely egy szoftver- és szolgáltatásplatform, amely lényegében egy mobilhálózatra épülő WAN (Wide Area Network). Az ilyen hálózatokhoz kínál többfunkciós routereket és robusztus M2M/IoT-gateway-eket felhőalapú menedzsmenttel és SDN (Software Defined Network) szolgáltatásokkal. Ezek olyan rugalmas hálózatba kapcsolási lehetőséget biztosítanak, amivel összeköthetők fiókirodák, a vállalat és a mobil munkaerő, vagy például az IoT-eszközök és a vállalati rendszerek. Korábban a vállalat 4G/LTE-re építette a szolgáltatásait, de idén már megkezdte szolgáltatásai 5G-re történő átalakítását.

A vállalati piac megnyerése a cél

Az Ericsson a felvásárlással egy komoly hiányosságát pótolja. A Nokiával ellentétben ugyanis eddig elsősorban a mobilszolgáltatók kiszolgálására koncentrált, és a vállalati ügyfelekkel nem volt közvetlen kapcsolata. Az 5G esetében ez azonban már nem tartható, hiszen az új mobiltechnológia már nem csak a mobilszolgáltatók kiváltsága. Németországban például lehetett pályázni lokális vagy helyi 5G-s mobilhálózatok (campus hálózatok) kialakításához is frekvenciára, amire például a német gyártóipar nagy szereplői is lecsaptak, hogy azon építsék ki az ipar 4.0-ás fejlesztéseikhez szükséges vezeték nélküli kommunikációs rendszereiket.

Ebből a szempontból a Cradlepoint jó célpont annak ellenére, hogy jelenleg fő piaca az USA, bár jelen van az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Japánban is. Ügyfelei száma meghaladja a 20 ezret (több mint egymillió aktív felhasználóval), köztük a Fortune 100-as cégek fele. Bevételeinek jelentős részét azonban tíz nagyobb szolgáltató adja. Vannak megoldásaik a kkv-szektornak éppúgy, mint a készenléti szerveknek (mentők, tűzoltóság, katasztrófavédelem...) egyaránt.

Az Ericsson komoly növekedési potenciált lát a cégben. Becslései szerint 2024-re a wireless WAN piaca elérheti a 4 milliárd dollárt például az ipari automatizálás, az IoT és az egyéb használati lehetőségek révén. Ennek a piacnak nagyjából a negyedét szerezheti meg a Cradlepoint, amely a nemzetközi terjeszkedéséhez is komoly hátszelet kaphat a svéd távközlésieszköz-gyártótól.

Mobilitás

A cloudos játékból sem maradhat ki a Facebook

A közösségi óriás is beszáll a streamelt játékok piacára. Tanulva egyes korábbi próbálkozók hibájából, a Facebook óvatosan indít.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.