A Bitport tavaszi CIO Hungary konferenciájának központi témája ezúttal a digitális átalakulás, a biológiai hálózatok és az élesztő.

Ebben az évben május 5-én rajtolt el a Bitport hagyományos, kétnapos tavaszi CIO Hungary konferenciája. Meghívásunkat ismét rekord számban fogadták el a hazai nagyvállalati informatikai vezetők és a pénzügyi vagy gazdasági területen dolgozó, de IT-beruházásokról döntő vállalati felsővezetők, így 130 regisztrált résztvevőjével a 2016-os CIO Hungary újra megerősítette vezető szerepét a hasonló tematikájú hazai rendezvények között.

Konferencia a digitális transzformációról

A digitális transzformáció fogalma azokat a trendeket rendszerezi, amelyek évek óta meghatározzák a vállalati informatika fejlődését. A mindent mindennel és mindenkivel összekötő kommunikáció, az adatok felértékelődése áthatja a gazdaság minden területét, legyen szó gyártásról, kereskedelemről, pénzügyi szolgáltatásokról vagy kormányzati rendszerekről. Az átalakulás kulcsát a diszruptív technológiák és üzleti modellek jelentik, melyek lebontják és gyökeresen átalakítják a meglévő módszereket.

Az idei CIO Hungary előadásai jórészt erre az átalakulásra fókuszálnak: hol tartanak ma a magyar vállalatok a digitális transzformáció folyamatában, milyen kockázatokkal kell számolniuk, milyen eszközökkel segíthető, gyorsítható a változás? Milyen feladatok hárulnak az IT-szervezetekre, és a legfőbb kérdés: milyen üzleti hozadéka lehet az átalakulásnak?

A konferencia első napját Strausz György, a Vezető Informatikusok Szövetségének (VISZ) alelnöke és Dervenkár István, a Bitport főszerkesztője nyitotta meg. Köszöntőjükben megemlékeztek az életének 80. évében elhunyt Braun Péterről, a VISZ elnökéről, az OTP elnök-vezérigazgatói főtanácsadójáról, akitől a résztvevő kollégák egy perces néma felállással búcsúztak.

Újdonságkereső és biztonságkereső stratégiák

A CIO Hungary nyitó előadását Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, az MTA levelező tagja tartotta, aki a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és az Európai Tehetségsegítő Tanács elnökeként is beszélt a biokémia és a hálózatkutatáshoz, illetve a hálózatkutatás és a tehetséggondozás kapcsolatáról, amelynek egyik központi kérdése a digitális átalakulás és annak hatásai.

A prezentáció bemutatta az ok-okozati gondolkodás átalakulását a digitális világra jellemző, fő okokat és fő okozatokat kereső "mindsetek" kialakulásáig, ahol a konkrét helyzetekben előtérbe kerül az információ és az információs szemét szelektálása. Csermely Péter az embert mint "hálózatképző állatot" mutatta be, amelynek nem csak memóriája hálózatfüggő, de például a hitelességet is kontextuális szempontok szerint értékeli, a leghihetőbb állításokat csomópontnak tekintve az állítások hálózatában.
 


Szó esett a különféle biológiai rendszerek (egy nagyvállalattól vagy a családtól az élesztőgombákon és az idegsejteken át egészen a fehérjékig) reakcióiról, ha azok új körülmények közé, ezáltal pedig válság- és döntéshelyzetbe kerülnek. Már az élesztő is jobban összetartó csoportokat fejleszt a hatékonyság növelése érdekében, és hidakat épít ki távoli csoportok között, megnövelve az új, diszruptív megoldások esélyét, Csermely Péter szerint pedig ez az evolúciós recept más léptékben, például egy céges szervezet szintjén is kézenfekvő.

Hálózatok a döntéshozatalban

Az informatikai vezetők mindezen keresztül bepillantást nyertek a pozitív önértékelésen és pozitív üzeneteken alapuló "hídszerep" jelentőségébe és a networking alapjaiba, az újdonságkereső és a biztonságkereső stratégiák együttesének működésébe. Az énekes madarak viselkedésén keresztül pedig arra is szemléletes példát kaptak, hogy a tényleges fejlődéshez a felejtés képességére is szükség van, vagyis nem érdemes mindig beleszeretniük a legelső ötletükbe.

Csermely Péter hazai vonatkozásban is felhívta a figyelmet az integritás jelentőségére a digitális korban: ennek feltétele a figyelem, a másokra való nyitottság, a hosszú távú gondolkodás, a szabályalkotás, az alkalmazkodás vagy a környezetváltoztatás képessége. Ugyanilyen lényeges a prioritások állítására és megváltoztatására való hajlandóság, de azt is érdemes pontosan tudni, hogy éppen szokványos vagy rendkívüli helyzetben vagyunk-e.

Ezzel kapcsolatos a biokémikus-hálózatkutató professzor előadásának egyik legfontosabb megállapítása: a demokrácia nem morális kérdés, hanem evolúciós parancs az új helyzetek hatékony kezelésére.

Piaci hírek

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.