Kis túlzással az Egyesült Államok kampuszai között már lassan nehezebb olyat találni, amelyikben nem elérhető valamelyik feltörekvő startup automata ételkiszállító megoldása.

Az észt gyökerekkel rendelkező Starship Technologies alaposan belehúzott önállóan tevékenykedő apró járműveinek telepítésébe. A cég csak az elmúlt néhány hónapban négy új kampuszon indította be futurisztikus ételkiszállítási szolgáltatását. A lefedettség nemrégiben Dél-Dakota állami egyetemével bővült, ahol 30 hatkerekű állt szolgálatba.  

Tökéletes csillagállás

Még 2019-ben mi is beszámoltunk a cég egyik első felsőoktatási együttműködéséről. Az azóta eltelt két év pedig minden szempontból kedvezett a bővülésnek. Ennek oka egyrészt az, hogy az érintett felek mindegyike számára hasznosnak bizonyult ez a partnerség, másrészt viszont mindenképpen érdemes megemlíteni a koronavírust is. Utóbbi miatt ugyanis értelemszerűen felértékelődött a tömeg- és kontaktusmentes étkezés lehetősége.

A modell meglehetősen egyszerű. A diákok és tanárok a mindkét nagy rendszeren elérhető mobilos alkalmazás segítségével rendelhetnek ételt-italt a programhoz csatlakozó szolgáltatóktól, az akár 10 kilónyi áruval is megbirkózó apró járgányok pedig pontosan a megadott helyre szállítják a csomagot. A robot útját élőben lehet követni, majd érkeztekor szintén az alkalmazással kell feloldani a reteszt.

A szolgáltatás nem ingyenes: jellemzően 2 dollár kényelmi díjat számítanak fel rendelésenként, amit kártyával vagy az egyetem területén érvényes helyi fizetőeszközzel lehet kiegyenlíteni. Ez az extra költség kifizetése pedig láthatóan nem jelent problémát a mindig siető (vagy éppen lusta) hallgatóknak.

De jól járnak az intézmények is, hiszen szó szerint ingyen bővül az adott kampusz szolgáltatási színvonala egy olyan technológiával, amely bizonyosan javítja az egyetem ázsióját a hallgatókért folyó versenyben.

Játszótérnek kiváló

Ugyanakkor az sem véletlen, hogy a Starship Technologies és más startupok is ott nyüzsögnek az oktatási intézmények körül. Ezek a jól behatárolható területen elhelyezkedő, hagyományos közúti közlekedéstől elzárt kisebb városok ideálisak a meglévő technológia kipróbálására, csiszolására. A kampuszokban ráadásul nem, vagy nem ugyanúgy érvényesek az autonóm eszközökkel szemben felállított, nyilvános területeken alkalmazandó szabályok. 

A működőképesnek bizonyuló helyi együttműködéseket pedig lehet lobogtatni a hatóságok előtt annak érdekében, hogy idővel a szélesebb bevezetést megkönnyítő szabálymódosításokat hozzanak az illetékesek. Mellékesnek tűnik, de az a faktor sem lényegtelen, hogy a jövő nemzedékét így gond nélkül rá lehet szoktatni az ilyen jellegű technológiák használatára. A fiatalok az egyetemekről kikerülve pedig hangot adhatnak elvárásaiknak legyen szó céges környezetről, vagy kormányzati szervezetekről.

Konzumer tech

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.