A Facebooktól a Ray-Ban Meta napszemüvegekig mindenhol munkába áll a közösségi polip nagy nyelvi modelljének harmadik generációja, amely többek között valós időben, gépelés közben generál képeket.

Jelentős minőségi és mennyiségi ugrásról számolt be a Meta tegnap a platformjain elérhető generatív algoritmusok kapcsán. Az egyszerűen csak Meta AI-nak hívott MI-szolgáltatás a vállalatbirodalom szinte összes elemében elérhetővé válik, de a rendszer globális kiterjesztése még a jövő zenéje.

Mark Zuckerberg alapító-vezérigazgató rövid videós bejelentkezésében elmondta, hogy a saját fejlesztésű Llama 3 nagy nyelvi modellnek köszönhetően a Meta AI a világ "legintelligensebb MI-asszisztense" lett, amely szabadon használható. A Meta az MI-funkciók használatát egy sor változtatással igyekszik ösztönözni. Ide tartozik például a Meta AI integrálása a Facebook, az Instagram, a Messenger, vagy éppen a WhatsApp keresőmezőjébe.

A vállalat bevezetésről kiadott hivatalos blogbejegyzéséből az is kiderül, hogy a generatív algoritmus a felhasználói hírfolyamokba is szervesen beépül, és ha egy bejegyzés kapcsán kérdések fogalmazódnának meg bennünk, akkor közvetlenül a poszt alatt megkérdezhetjük erről a Meta chatbotját.

Instakép az Instán

A Llama 3-ra épülő Meta AI egyik legérdekesebb "trükkje", hogy szó szerint gombnyomásra képes újabb és újabb képváltozatok előállítására. Például ha begépeljük, hogy rajzolj nekem egy futball-mérkőzést a Marson, akkor először egy labda jelenik meg, majd egy focimeccs, végül pedig háttérként a vörös bolygó. Az elkészült képeket a rendszer egyetlen kattintásra iterálni és animálni is képes. 

A nagy MI-hadjárat részeként a cég egy külön weboldalt is készített. A meta.ai a ChatGPT-hez hasonló desktopos környezetben mutatja meg a vállalat nagy nyelvi modelljének erejét, ám mindezt egyelőre csak az USA-ban élők tehetik meg. Utóbbiak viszont akár a Ray-Ban divatcéggel közösen kiadott, digitális funkciókkal felturbózott napszemüvegeken is segítségül hívhatják a Meta asszisztensét.

A fenti fejlesztések mindegyikére igaz, hogy földrajzilag erősen korlátozottak, ugyanakkor a mostani bejelentéssel egy időben az Egyesült Államok mellett bő tucatnyi országban válik elérhetővé a Meta AI. Az óvatos bővítés egyik oka lehet az is, hogy ugyan a Llama 3 jelenlegi méretéhez képest a teszteken kimagasló eredményeket ért el, ám az angolon kívül egyelőre más nyelveken nem mozog túlságosan otthonosan.

(Illusztráció: Meta)

Cloud & big data

Kínában eltüntetnék a netről a pénzükkel villogó influenszereket

A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.