Új-Dél-Wales után Victoria államban is elindítják azt a digital twin projektet, amely valós időben frissülő adatok alapján modellezné a beépített és természetes környezetet.

Az ausztrál Victoria állam kormányzata bejelentette, hogy összesen 35 millió dollárt fordítana szánna Victoria digitális ikrének (digital twin) felépítésére, ezzel támogatva többek között a jövőbeni várostervezési projektek sikeres megvalósítását. A Digital Twin Victoria néven hivatkozott digitális másolat várhatóan az állam egészére vonatkozó téradatokat és a beépített és természetes környezetek modelljeit teszi majd elérhetővé, ideértve a termőföldeket, a közüzemi infrastruktúrát vagy magukat a városokat is.

A kormány az ausztrál nemzetközösség tudományos és ipari kutatási szervezetet (CSIRO) jelölte ki a Digital Twin Victoria hosztolására szolgáló online platform fejlesztésére. Az illetékes miniszter azt is közölte, hogy az ebben megjelenő adatok egyaránt hozzáférhetők lesznek a tervezők, mérnökök vagy építők számára, akik mindezzek képessé válnak a különböző forgatókönyvek modellezésére, a tervek megvalósíthatóságának tesztelésre, a lehetséges problémák azonosítására és elhárítására, illetve és az ágazatok és munkahelyek közti információmegosztásra is.

A bejelentés értelmében a platform felállításával valós idejű adatokat lehet majd gyűjteni és átvinni a digitális ikerbe, ezen keresztül pedig villámgyorsan megoszthatnak minden fontos információt a közösségekkel, másrészt hatékonyan támogathatják a döntéshozatalt. A big data és a legfejlettebb technológia konvergenciája az elképzelések szerint lehetővé fogja tenni, hogy ebben a vonatkozásban percek vagy napok alatt végezzék el mindazokat a feladatokat, amelyek korábban hetekbe, hónapokba, sőt évekbe is beleteltek.

Még Ausztráliában sem ez az első

A Digital Twin Victoria projekt nem az első ilyen kezdeményezés Ausztráliában: az új-dél-walesi kormányzat már tavaly év elején eldöntötte, hogy egy ehhez hasonló platformot indít a várostervezés és az infrastruktúra átalakítására Nyugat-Sydney egész területén. Ez a CSIRO adattudoményi részlege, a Data61 együttműködésével fejlesztett NSW Spatial Digital Twin, mely 3D-s és 4D-s digitális téradatok révén biztosítja az épített és a természetes környezet modelljeit. Az interaktív eszköz 22 millió fát tartalmaz a hozzájuk tartozó magassággal és a lombkorona tulajdonságaival, de szerepel benne majdnem 20 ezer kilométernyi közút, sok ezer rétegterv és több mint félmillió épület is.
 


A digitális ikrek koncepciója alatt az olyan szimulációs megoldásokat kell érteni, amelyek a fizikai rendszerek virtuális modellejét állítják fel, különös tekintettel a rendszereken belüli információáramlásra. Ezek a mesterséges intelligencia, az IoT és a felhő alapú adatfeldolgozás fejlődésével egyre inkább lehetővé teszik a meghatározott helyzetek vagy módosítások nagy pontosságú szimulációját, tulajdonképpen valós időben kapcsolva össze a digitális és a fizikai világ folyamatait.

A fentiekhez hasonló, városi digitális ikrek is évek óta sorozatosan bukkannak fel a híradásokban, az ABI Research előrejelzése szerint 2025-re már nagyjából 500 nagyvárosban működhetnek majd hasonló megoldások világszerte. A Virtual Singapore nevű, minden korábbinál pontosabb és nagyobb léptékű digitális térképészeti projektről például már 2018-ban beszámolhattunk, ami akkor 53 millió (amerikai, és nem ausztrál) dollárból hozta létre a városállam tökéletes virtuális modelljét.

Victoria állam fővárosában, Melbourne-ben idén tavasszal indítottak el egy ehhez kapcsolódó kezdeményezést, amelynek keretei között az okos város koncepciójába illő fejlesztésekről közvetlenül nyilatkozhatnak a haszonélvezők, azaz a polgárok. A világ egyik legélhetőbb városának tartott Melbourne digitalizációs programjairól szóló összeállításunk itt olvasható.

Cloud & big data

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.